Secțiile de cardilogie, chirurgie generală, diabetologie, medicină internă, pneumologie, laboratorul de bio-chimie vor fi dotate, fiecare în parte, cu aparatură de peste 300.000 de euro. Se întâmplă în cadrul proiectului „Dotarea ambulatorului Spitalului Municipal Dr. Pop Mircea” , finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Managerul Spitalului Marghita, Bradacs Aliz, și primarul Zoltan Ladislau Pocsaly au semnat vineri, la Primăria Marghita, contractual de finanțare. Din valoarea totală a proiectului de 10.700.000 cu TVA, Primăria Marghita va contribui cu 2% din valoarea eligibilă a proiectului și cu plata cheltuielilor neeligibile, adică cu 214.000 lei.
„Prin proiect, vom achiziționa echipamente medicale noi necesare actului medical de calitate, cu impact direct asupra calității vieții locuitorilor din Marghita. Computerul tomograf era absolut necesar. Şi asta dacă ar fi să punem în discuție numai ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile când a trebuit să trimitem un pacient la Oradea pentru o astfel de investigație. La spitalul Pelican, computerul tomograf era în revizie, la Spitalul Județean s-a defectat masa. Cert e că omul a revenit la Marghita neinvestigat”, a explicat managerul Spitalului municipal Pop Mircea Marghita, Bradacs Aliz.
Cu acest prilej, managerul spitalului a anunțat că în viitor se gândește și la restructurarea unității spitalicești care numără acum 267 de paturi și două puncte de lucru. „Restructurarea va fi în funcție de evoluția populației, nu vom dezvolta secția de neonatologie, deoarece numărul de nașteri e în scădere, iar populația îmbătrânește și e nevoie de paleație. Sunt niște servicii destul de sofisticate atât din perspective circuitelor, cât și a specializării personalului. Cred că părinții noștri merită să aibă parte de toate tratamentele necesare”, a spus managerul Bradacs Aliz.
Centru de recuperare cardiacă cu fonduri norvegiene
Jagamos Endre este medic chirurg cardio-vascular şi toracic. A profesat mai mulţi ani în ţările scandinave, după care a decis să revină în Bihor. Medicul implantează pacemaker-uri, stimulatoare cardiace, dar şi defibrilatoare cardiace, adică dispozitive care menţin bătăile regulate ale inimii. El nu a uitat însă niciodată că e exponentul unei reputate familii de medici din Marghita. Iar managerul Spitalului municipal Dr. Pop Mircea din Marghita, Bradacs Aliz spune că medicului Jagamos i se datorează perspectiva ca în oraș să se deschidă un centru de recuperare cardiac, un loc în care pacienții să se recupereze după ce ies din spital.
În România mai există doar un singur astfel de centru, în Covasna, iar în apropierea Bihorului mai există un astfel de centru în Ungaria, la Balaton. Pacienții care au suferit un infarct miocardic, pacienții post intervenții chirurgicale (by-pass, chirurgie valvulară) necesită programe de reabilitare cardiovasculară pentru a reveni la viața normală. „Sperăm că vom reuși realizarea unui centru de recuperare cardiac cu ajutorul fondurilor norvegiene. Dr. Jagamos, care a profesat în Norvegia, ne-a ajutat să găsim un partener acolo, condiție absolut esențială pentru realizarea proiectului. Acest centru ar da un brand orașului și este absolut necesar pentru a putea da o șansă în plus vieții celor care practic s-au născut a doua oară. În acest fel, cred că am putea îmbina și turismul balnear cu sănătatea”, a spus managerul Bradacs Aliz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!