Judecătorii Curții de Apel Oradea au trimis înapoi, la DNA Oradea, dosarul în care fostul director de investiții de la Apele Române, Vasile Ofimiaș, a fost judecat pentru luare de mită și spălare de bani.
[eadvert]
În rechizitoriul întocmit de procurori, aceștia au reținut că, în perioada 2009 – 2011, Vasile Ofimiaș, director al Departamentului Dezvoltare, Investiţii şi Achiziţii din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, a primit de la doi oameni de afaceri suma totală de 6.450.888 de lei, prin intermediul unei societăţi – paravan. Procurorii anticorupție au acuzat și că acesta a primit drept mită un autoturism marca Volvo (în valoare de 43.999 euro), un teren în suprafaţă de 8.800 mp, situat în localitatea Budureasa, jud. Bihor, în valoare de 82.000 de lei, precum și suma de 2.361.314 lei, prin intermediul aceleiași societăţi comerciale.
„Foloasele respective au fost primite de inculpatul Ofimiaș Vasile pentru ca, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, să susţină în cadrul Comisiei Tehnico-Economice reactualizarea devizului general pentru obiectivul de investiţii «Acumulare pe râul Mara la Runcu», județul Maramureș. De asemenea, acesta trebuia să-l informeze pe inculpatul în dosar Popa Eugen Laurean despre nivelul alocărilor financiare şi stadiul în care se află acestea, precum şi să sprijine societatea comercială reprezentată de acesta în obţinerea de contracte de execuţie lucrări, prin încredinţare directă, în contextul eforturilor de înlăturare a efectelor inundaţiilor din anul 2010 și să supravegheze, să urgenteze şi să avizeze întocmirea documentaţiilor necesare fundamentării proiectului unei hotărâri de guvern, prin care să se aprobe alocarea sumelor de bani necesare finanţării lucrărilor de consolidare şi reprofilare a râului Timiş în anul 2010. În plus, avea sarcina să-l informeze pe reprezentantul unei societăţi comerciale despre nivelul alocărilor financiare şi stadiul în care se află acestea.
Pentru a disimula adevărata proveniență a sumei de 8.812.202,56 lei, remisă cu titlu de mită, SC River Shore SRL a emis 12 facturi fiscale, care au fost achitate inculpatului Ofimiaș Vasile de oamenii de afaceri, pretinșii beneficiari ai «serviciilor».
În același context, în perioada 06.06.2011 – 19.12.2014, inculpatul Ofimiaș Vasile a dispus utilizarea sumei totale de 4.153.996,90 lei și 62.000 de euro, pentru achiziționarea de case, terenuri, autovehicule și alte bunuri, cunoscând că sumele de bani provin din săvârșirea unor infracțiuni, în scopul ascunderii originii lor ilicite”, arătau procurorii DNA Oradea, la 28 decembrie 2017, când l-au trimis în judecată pe Ofimiaș.
Inițial, în 2014, dosarul a fost clasat de fostul procuror șef al DNA Oradea, Marius Iancu, însă a fost redeschis de procurorul Ciprian Man, cel care i-a succedat lui Iancu la conducerea unității de parchet.
Nulitate absolută
Acum, magistrații Curții de Apel Oradea au considerat că ordonanța emisă de procurorii DNA Oradea, în dosarul în care fostul director de investiții de la Apele Române este acuzat de mită de aproape 9 milioane de euro, este lovită de nulitate absolută. Concret, judecătorii au considerat că dosarul trebuia să fie redeschis de un procuror ierarhic superior, de la DNA București, și nu de Ciprian Man, la acea vreme procuror-șef la DNA Oradea.
„S-a constatat nelegalitatea ordonanței din 16.05.2014, emisă de procurorul şef serviciu al DNA – Serviciul Teritorial Oradea în dosar nr. 201/II.2/2014, aceasta fiind lovită de nulitatea absolută. În baza art. 280 alin 2 Cod de procedură penală, raportat la art. 102 alineat 2-4 Cod de procedură penală, s-a constatat nelegalitatea tuturor actelor de urmărire penală şi nelegalitatea tuturor probelor efectuate, respectiv administrate ulterior datei de 16.05.2014 cu excluderea acestor probe, nelegalitatea tuturor derivând direct din nelegalitatea ordonanţei din 16.05.2014. În aplicarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 22 din 18 ianuarie 2018 (publicate în Monitorul Oficial al României nr.177 din 26.02.2018) s-a dispus excluderea materială din dosarele de urmărire penală nr. 63/P/2010 şi respectiv nr. 110/P/2017 ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea a tuturor mijloacelor de probă administrate nelegal.
S-a constatat neregularitatea rechizitoriilor nr. 63/P/2010 şi respectiv nr. 110/P/2017 ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea, neregularitate derivată din nelegalitatea ordonanţei din 16.05.2014 şi din nelegalitatea derivată a actelor de urmărire penală efectuate ulterior (…)
S-au respins în rest celelalte cereri şi excepţii invocate de inculpaţi, cu privire la neregularitatea actelor de sesizare, a administrării probelor în faza de urmărire penală şi a efectuării actelor de urmărire penală, ca rămase fără obiect.
În baza art. 346 alineat 3 lit. c teza I Cod de procedură penală, restituie la parchet cauzele ce au făcut obiectul dosarelor nr. 63/P/2010 şi respectiv nr. 110/P/2017 ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea”, este precizat în decizia pe scurt a Curții de Apel Oradea, din 5 noiembrie 2020. Hotărârea pronunțată de Curtea de Apel Oradea este definitivă.
Trimite articolul
Xsi uite asa justitia ii scapa de puscarie pe marii corupti prin argumente puerile de parca conteaza cine a facut dosarul, asa sunt achitatii marea majoritate a coruptilor din romania scapati de unii judecatori care probabil sunt mituiti pentru ca astfel nu se explica iar pcei care au luat mita raman cu banii din luati mita, anuland munca procurorilor.
da pe fostul lingău psd ist traseist pe la penele Muresan Ovidiu pe cand e săltat verificat de DNA ca e lordul magazinelor abc urile prin cumnat socri etc sa nu bată la ochișori 😉 escrocul cu 3 funcții !!!
Acu,sa fim sinceri,la malaiul asta,ce alta solutie se putea da ? Ce,nu stia man ca el nu poate reface rechizitoriul,decat o structura superioara? Atunci ce cauta in funtia de procuror sef ? Stia foarte bine ce face,stia ca dosarul in forma respectiva nu are cum sa treaca de instanta,a facut-o cu cap,tocmai pentru a fi respins,La 9 milioaane euro spaga,si Cristos era exonerat de vreo acuzatie ! Ce sa mai vorbim de judecatori !