Potrivit unei încheieri din 19 martie, instanța clujeană a admis contestația lui Țepele și a constatat că Tribunalul Cluj a fost sesizat nelegal, pentru că nu are competența teritorială de a judeca acest dosar.
„Constată neregularitatea rechizitoriului sub aspectul menţionat şi (…) trimite cauza procurorului pentru a remedia în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii motivate neregularitatea actului de sesizare şi pentru a comunica completului de judecători de cameră preliminară de la Curtea de Apel Cluj dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”, se arată în încheierea definitivă a Curții de Apel Cluj, publicată pe portalul instanțelor.
Potrivit avocatului Bogdan Bodea, apărătorul lui Cristin Țepele, citat de ebihoreanul.ro, ancheta trebuia efectuată de procurorii anticorupție din Oradea, nu de cei din Cluj, pentru că faptele de care a fost acuzat ex-directorul ISCTR Bihor ar fi fost comise în Oradea. Dacă se va constata că DNA Cluj a fost necompetent în acest dosar, ancheta ar putea fi reluată de la început, a precizat avocatul Bodea, conform sursei citate.
Acuzațiile formulate de DNA Cluj
Așa cum Bihon a relatat, Cristin Țepele a fost trimis în judecată în martie 2024 sub acuzația că, în august 2021 și noiembrie 2022, ar fi primit de la un om de afaceri și de la viceprimarul comunei bihorene Sârbi, Florin Mădălin Popovici, materiale de construcții în valoare de peste 2.800 de lei și echivalentul în lei a 5.000 de euro. În schimbul bunurilor și al banilor, firma de transport pe care Popovici ar fi controlat-o între aprilie 2022 și august 2023 ar fi primit informații referitoare la controalele pe care inspectorii de trafic urmau să le desfășoare.
Drept urmare, viceprimarul de Sârbi a fost inculpat pentru complicitate la dare de mită și efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. În același dosar au fost anchetați Sorin Gelu Baicu, inspector rutier în cadrul ISCTR Bihor, acuzat de abuz în serviciu și permiterea acesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității, și alți doi inspectori: Florin Zehan, de la ISCTR Cluj, și Ioan Orha – ISCTR Maramureș.
Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Cluj, ancheta în acest caz a vizat felul în care, în perioada 2021-2023, mai mulți inspectori de trafic din cadrul ISCTR – Inspectoratul Teritorial 4 Cluj, de care aparține și ISCTR Bihor, ar fi „protejat” unele firme din domeniul transportului rutier.
Trimite articolul
XVăd două variante: ori incompetență crasă, ori nemernicie de cea mai joasă speță. Și când mă ândesc ce salarii și alte beneficii au, mai că îmi vine să le dau dreptate celor care votează cu…