Dosarul, ajuns în instanță la 10 ani de la începerea cercetărilor, îl vizează pe un om de afaceri bucureștean, Octavian Constantin Netcu, acuzat de DNA că ar fi furnizat Primăriei Oradea documente care atestau că aparatul era nou, deși acesta ar fi fost, de fapt, recondiționat.
[eadvert]
Angiograful a fost cumpărat în 2013, în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene care viza înființarea, la Oradea, a Centrului Euroregional de Intervenție Cardio-Vasculară Invazivă „Viva Anima”. În manualul de implementare a proiectului se arăta că poate fi rambursat doar costul echipamentelor noi, în timp ce achiziționarea celor second-hand nu era eligibilă.
În acest context, anchetatorii anticorupție susțin că Octavian Netcu, în calitate de administrator al firmei S&T Medtech SRL (fostă Gadagroup România SRL), „ar fi pus la dispoziția asociației câștigătoare și beneficiarului, Primăria municipiului Oradea, mai multe documente justificative din care rezulta că echipamentul medical «Angiograf mixt cardiovascular», ce urma să fie achiziționat (…) este unul nou, în condițiile în care acesta ar fi fost unul recondiționat (având componente reciclate în proporție de 20-30%)”. Ulterior, spun procurorii DNA, reprezentanții primăriei municipiului Oradea, fără vinovăție, ar fi depus mai departe documentele respective la Autoritatea Contractantă care a decontat pe nedrept 2,47 milioane de lei, fără TVA, contravaloarea echipamentului. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-a constituit parte civilă în dosar cu această sumă.
De remarcat că, în noiembrie 2013, Primăria Oradea a transmis că „a solicitat reprezentantului Philips în România, SC GadaGroup România SRL, să clarifice statutul echipamentului Allura Xper FD10C cu seria 621009 (angiograful în cauză – n.n.), livrat Spitalului Judeţean.” În urma acestei cereri, producătorul ar fi transmis că „sistemul este nou în forma livrată, iar componentele mecanice reciclate la care se face referire (…) au fost integrate în echipament ca urmare a programului Philips de protecţie a mediului”.
Procurorii DNA Oradea au întocmit rechizitoriul în octombrie 2022, iar după aproape zece luni și 12 termene, s-a dispus începerea judecății. Potrivit hotărârii de luni a Tribunalului Bihor, care poate fi contestată în termen de trei zile, omul de afaceri Octavian Netcu și firma pe care o administrează vor fi judecați pentru participație improprie la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
Trimite articolul
XAșa se întâmplă când marfa se cumpără de la intermediari de cele mai multe ori esctici de cea mai joasă speță, de ce nu se putea cumpăra acel aparat direct de la Philips, de ce e nevoie de intermediari care iau banii degeaba fara sa facă nimic va pe deasupra te mai și tepuueste.