Peste 830 de dosare ale persoanelor cu handicap au fost verificate în luna iunie de către o comisie formată din specialişti desemnaţi de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, Direcţia de Sănătate Publică Bihor şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor. Conform normelor metodologice din Anexa la Ordinul MMFPS 431 din 09.06.2010, stabilirea localităţilor de interes s-a făcut în funcţie de frecvenţa unui anumit tip de handicap, iar selectarea dosarelor, după incidenţa afecţiunilor.
Controale
În acest sens, în luna iunie 2010, au fost verificate un număr de 834 dosare de pe raza localităţilor: Oradea, Lazuri de Beiuş, Tileagd, Cărpinet, Ceica, Tinca, Brusturi, Pietroasa şi Vîrciorog, predominant cu handicap fizic, respectiv afecţiuni ca: arteriopatii obliterante, coxartroze şi gonartroze. „În urma controlului efectuat, s-a constatat faptul că majoritatea acestor certificate au fost eliberate în perioada 2001-2006, pe baza unor acte medicale insuficiente”, ne-a informat Simona Iancu, inspector – şef la ITM Bihor. De asemenea din verificările efectuate la domiciliul persoanelor cu handicap s-a observat o neconcordanţă între starea persoanelor şi gradul de handicap al acestora tot la cazurile încadrate în perioada 2001-2006.
Dintr-un total de 834 dosare verificate au fost propuse pentru reevaluare un număr de 519 persoane, dintre care 515 persoane încadrate în grad de handicap în perioada 2001-2006. Acest fapt nu se datorează în exclusivitate neconcordanţei dintre starea persoanei încadrate în grad de handicap şi diagnosticul înscris în actele medicale ci mai ales datorită documentaţiei insuficiente din care nu reiese în mod indubitabil starea de fapt a persoanei încadrate în grad de handicap.
Din cele 84 persoane verificate la domiciliu s-a constatat o neconcordanţă între starea persoanei şi gradul de handicap la un număr de 27 de cazuri, dintre care 23 având certificate din perioada 2001-2006, iar patru având certificate din perioada 2007-2010.
Dintre cele 23 persoane verificate la domiciliu, toate prezentau handicap fizic, dar starea lor nu era în concordanţă cu diagnosticul înscris în actele medicale sau diagnosticul din actele medicale nu corespundea criteriilor de încadrare în grad de handicap, acestea având păstrată autonomia personală (se deplasau fără dificultate şi se puteau autogospodări).
„Persoanele cu handicap care nu au fost găsite la domiciliu au fost propuse pentru reevaluare. Acestea îşi vor completa dosarele cu acte medicale concludente”, a precizat Simona Iancu.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!