Marele actor Dorel Vişan deschide seria manifestărilor organizate de Direcţia de Cultură cu prilejul sărbătorii dedicate „poetului nepereche”, iar cantautorul Florian Chelu le încheie.
„Conform Legii nr. 238 din 2010, în fiecare an, în data de 15 ianuarie se sărbătoreşte “Ziua Culturii Naţionale”. În luarea deciziei a contat faptul că în 15 ianuarie 1850 s-a născut la Ipoteşti, Mihai Eminescu, «Omul deplin al culturii române», după cum spunea Constantin Noica. Hotărârea a fost luată după modelul altor ţări: în Spania, ziua culturii a fost fixată în amintirea datei morţii scriitorului Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, ziua de naştere a lui Luis de Camoes a devenit ziua în care se sărbătoreşte cultura naţională”, explică directorul executiv al Direcţiei de Cultură Lucian Silaghi. În ultimii ani, de când Lucian Silaghi se află la conducerea instituţiei, manifestările dedicate lui Mihai Eminescu sunt croite după alte tipare decât cele cu care erau obişnuiţi participanţii. Elementul surpriză, originalitatea, apropierea poeziei Lucerafărului de tineri şi elevi criterii după care se organizează sărbătoarea.
De această dată, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor în parteneriat cu Filarmonica de Stat Oradea, Revista „Familia”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Muzeul „Ţării Crişurilor” şi Muzeul memorial „Iosif Vulcan” vă invită duminică, 12 ianuarie 2014, de la ora 18, la Filarmonica de Stat Oradea, unde, pentru mai bine de o oră, maestrul Dorel Vişan va susţine recitalul extraordinar “Eminescu: om, geniu şi sfânt”. „Acest recital a mai fost susţinut în anul 2010 la Iaşi, la «Casa Pogor» şi în anul 2013, la Paris, la invitaţia Institutului Cultural Român”, spune directorul Lucian Silaghi.
Eminescu, Veronica…
Înainte de începerea spectacolului, participanţii vor putea viziona filmul documentar românesc „Eminescu, Veronica, Creangă”, produs în anul 1914, deci acum un secol, de către filiala din Bucureşti a Casei de filme „Pathé”. „Regia documentarului a fost realizată de către Octav Minar, cu sprijinul lui Alexandru Bacaloglu, fratele lui George Bacaloglu, cel care avea să devină directorul revistei „Cele Trei Crişuri”, din Oradea. Filmul a avut premiera la 31 ianuarie 1915, la Ateneul Român din Bucureşti, în cadrul unei serate eminesciene, la care au luat cuvântul personalităţi importante ale culturii româneşti: George Enescu, Barbu Ştefănescu Delavrancea, actriţa Maria Ventura şi Victor Eftimiu”, explică şeful Culturii bihorene.
Foaierul Filarmonicii va găzdui şi o expoziţie de fotografii făcute în ziua de 8 martie 2013, cu ocazia realizării unui lanţ uman simbolic, între statuile lui Mihai Eminescu şi Iosif Vulcan, din Oradea, de către 480 de elevi de la colegiile naţionale „Mihai Eminescu”, „Iosif Vulcan” şi „Emanuil Gojdu”. În acest fel, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Redacţia revistei „Familia” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor au marcat momentul debutului Poetului (9 martie 1866), cu poezia „De-aş avea”, în Revista „Familia”. „Mulţumim domnilor Andrei Şandor (Bihorştiri.ro) şi Constantin Demeter pentru amabilitatea cu care au acceptat să reunească, în această expoziţie, fotografiile personale cu cele ale Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor”, a ţinut să spună Directorul Direcţiei pentru Cultură.
În acelaşi context, miercuri, 15 ianuarie 2014, de la ora 12, la statuia Poetului din Piaţa Emanuil Gojdu (fostă Independenţei), se vor depune buchete de flori, ocazie cu care se vor rosti scurte alocuţiuni şi artistul Florian Chelu va susţine un moment muzical.
Citiți principiile noastre de moderare aici!