Dorel Găină este fotograf şi profesor universitar la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca. Figură pitorească, mereu cu aparatul de fotografiat la el, este unul dintre profesorii cei mai iubiţi şi apreciaţi de studenţi.
Născut pe 12 februarie 1953 la Oradea, a absolvit în 1977 Secţia de design a Institutului de Arte Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca, după care a fost designer la Centrul de Cercetare şi Inginerie Tehnologică pentru Industria Casnică, jucării şi accesorii Bucureşti, atelier 6 Oradea.
În perioada 1996-2000 a fost cadru didactic asociat la Universitatea Oradea, Facultatea de Arte Vizuale, Secţia design, iar din 1991 este cadru didactic titular la Secţia foto – video – procesare computerizată a imaginii la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca. Are numeroase expoziţii personale, naţionale şi internaţionale, dar şi expoziţii de grup, şi este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, al Asociației Artiștilor Fotografi din România şi Art in Situ, Franța.
În Oradea, este inclus alături de alţi 62 de artişti în expoziţia „Dincolo de formă”, care mai rămâne deschisă până în 20 ianuarie la Galeria de Artă-Reperaj Cetate din corpul „C” al Cetăţii Oradea.
Dorel Găină se consideră un student ascuns sub chipul profesorului, după cum apare într-un sensibil articol dedicat artistului orădean de către site-ul oamenifaini.com. Şi-a descoperit pasiunea pentru fotografie în 1970, când a fotografiat la Oradea o expoziţie chinologică. Din acel moment a avut probleme în a avea suficiente clişee, preocupat fiind mereu ca aparatul să fie întotdeauna la el.
Dorel Găină – Despre Dincolo de Formă @ FOTO: Ovidiu Munteanu
„Fotografiez absolut orice și, ceea ce le spun și studenților și prietenilor, cam 95% din imaginile zilnice sunt făcute fără aparat. Sunt făcute doar respirând, găsind, întâlnindu-mă, conectându-mă cu un subiect fotografic, cu o narațiune, care poate fi preluată și ca narațiune vizuală și căreia îi stabilesc un fel de ipotetice limite compoziționale, un titlu, cu ce aparat, cu ce obiectiv aș face fotografiile.
Drept pentru care fotografiez cu mare bucurie crăpături din asfalt, peisaje (când ajung la peisaj, pentru că deocamdată mobilitatea fizică este asistată de un baston care mă și împiedică să urc sau să cobor dealuri), portrete, situații din oraș, nori, frunze, absolut tot ce mișcă”, mărturiseşte artistul în interviul acordat site-ului oamenifaini.com.
Pentru Dorel Găină fotografia se face mai întâi cu ochii minţii, admirând, imaginând, planificând viitoarea imagine ce va fi imortalizată cu ajutorul tehnologiei. Mărturiseşte că echilibrul dintre muncă şi talent este patronat de noroc, de acelaşi noroc ţinând şi şansa de a trăi din fotografie.
Respiră artă „când şi cum vrea” şi se ghidează ca motto după titlul unui roman scris de Jean Giono: „Să ne rămână bucuria!”. Treceţi pragul Galeriei de Artă-Reperaj Cetate până duminică şi îi veţi putea admira un crâmpei din arta fotografică, dar şi lucrările atâtor alţi artişti, atât din ţară cât şi din străinătate.
Trimite articolul
XUnde sant pozele lui găina asta?Le tine pt el??