Au stat aproape o lună în frig şi au vândut mii de căni cu ceai. Toate pentru un scop nobil: dotarea Spitalului de Copii cu două aparate de decontaminare a aerului.
Tinerii de la Clubul Rotaract Oradea au strâns roadele campaniei „O cană de fericire”. Urmare a evenimentului de strângere de fonduri derulat în cadrul Târgului de Crăciun, organizaţia orădeană a donat Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu” două aparate de decontaminare a aerului în valoare totală de 29. 512 lei. Acestea au fost montate pe secţia de Oncologie şi Hematologie Copii.
„Vreau să mulţumesc asociaţiei pentru acest sprijin. Pentru noi chiar este un sprijin, atât pentru spital, cât şi pentru copilaşii care vor fi internaţi la noi”, a declarat Maria Silaghi în cadrul unei conferinţe de presă.
În acelaşi context, reputatul medic pediatru onco-hematolog Ritli Ladislau, cu nenumărate rezultate în salvarea copiilor cu cancer şi afecţiuni hematologice, a vorbit despre utilitatea acestor dispozitive pentru dezinfecţia aerului.
„Este o dorinţă mai veche de-a noastră ca să avem un astfel de dispozitiv care ne ajută munca. El aduce mai multă siguranţă bolnavilor asistaţi. O parte dintre bolnavii care sunt asistaţi la Secţia de Oncologie trec prin faze dificile. De pildă, faza de aplazie medulară, când sunt foarte receptivi la infecţii. Atunci ei trebuie izolaţi într-un mediu steril, respectiv, un mediu care să fie cât mai puţin încărcat cu germeni şi microbieni, altminteri este un pericol foarte mare pentru aceşti copii. Acest aparat nu face altceva decât să asigure un flux de aer filtrat, care are presiune pozitivă. Adică presează aerul în afara încăperii şi nu permite intrarea germenilor patogeni (a aerului, respectiv a germenilor patogeni din exterior). Cu aceste aparate avem o garanţie în plus, pe lângă celelalte măsuri de dezinfecţie, pentru siguranţa bolnavilor”, a explicat dr. Ritli.
Zâmbete
Alexandra Beja, coordonatorul ediţiei a IX-a a „Unei căni de fericire” a vorbit despre punctul de pornire al campaniei, în urmă cu nouă ani când, din dragoste pentru copiii sărmani, au vrut să le ofere daruri în prag de Crăciun. An de an, campania a crescut, iar rotarienii au reuşit să aducă sute de zâmbete pe chipurile celor mici. La ediţia din 2017 a campaniei „O cană de fericire”, comunitatea locală a reacţionat pozitiv, peste aşteptările membrilor Rotaract, astfel că pe lângă cele două aparate de decontaminare, organizaţia neguvernamentală va achiziţiona alte echipamente medicale pentru o unitate spitalicească din judeţ.
Demersului Rotaract s-a alătutat şi comunitate din Râşnov, printr-o şcoală şi o grădiniţă, care au vândut produse la un târg de acolo pentru susţinerea proiectului orădean.
„Identificarea acestei nevoi a venit prin câteva surse din Rotaract. Luând legătura cu spitalul, am aflat despre necesitatea acestor aparate de decomantaminare a aerului, care au rol de prevenţie. Astfel, prin eforturile fiecărui membru al comunităţii, am reuşit să strângem aceste fonduri, dar şi prin sprijinul Primăriei Oradea care ne-a permis accesul în Târgul de Crăciun. Am reuşit să depăşim toate aşteptările, fapt pentru care mulţumim tuturor celor care au susţinut iniţiativa noastră”, a declarat Alexandra Beja.
Odată donaţia făcută, membrii Rotaract şi-au îndreptat atenţia spre proiectele din acest an. Primul este „Astăzi şi tu dăruieşti”, prin care tinerii invită orădenii să doneze alimente pentru un număr mare de familii nevoiaşe înregistrate în baza de date a ONG-ului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!