Familia de medici Ioan Chișiu și Stella Chișiu Mangra au lăsat prin testament Muzeului Țării Crișurilor agoniseala de o viaţă. Casa fiind donată muzeului, ea a devenit un bun public care se înscrie în patrimoniul Consiliului Judeţean.
Dr. Ioan Chişiu era născut în Săcădat, iar dr. Stella Chişiu Mangra din Curtici, judeţul Arad. Casa din strada Muzeului nr.13 a fost cumpărată de la un preot în perioada interbelică de către părinţii Stellei Chişiu Mangra şi lăsată acesteia ca unic moştenitor. Spre amurgul vieţii, când cei doi erau deja nonagenari, neavând copii s-au gândit iniţial să lase totul moştenire nepoatelor din partea soţului.
Întrebate însă ce ar face cu casa şi bunurile în cazul în care le-ar primi, ambele au spus că le-ar vinde. A fost un moment hotărâtor pentru dr. Stella Chişiu Mangra de a-şi dori să doneze prin testament casa şi bunurile Muzeului Ţării Crişurilor.
Primi paşi
După decesul dr. Ioan Chişiu în anul 2015, preotul Dorel Octavia Rusu a fost solicitat să intermedieze întâlnirea dintre Stella Chişiu Mangra, strănepoată a mitropolitului Vasile Mangra, şi Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor. Părintele Dorel Octavian Rusu este preot al bisercii „Izvorul Tămăduirii” din curtea Staţionarului II.
„Este un moment de împlinire a unui testament. O familie de medici, care prin nobleţea familiei, prin felul de a se comporta în societate şi prin patriotismul lor lasă tot ce au agonisit o viaţă întreagă, şi ei şi înaintaşii lor, o casă cu toate obiectele, pentru a avea o destinaţie obştească”, spune preotul.
Acesta i-a cunoscut pe soţii Chişiu încă din 1991 când a deschis biserica „Izvorul Tămăduirii” iar cei doi medici au devenit enoriaşi ai acestei biserici. Aşa s-a întărit o legătură sufletească care s-a păstrat până la sfârşitul vieţii celor doi nonagenari. Amândoi medici specialişti s-au dedicat oamenilor. Dr. Ioan Chişiu a fost medic generalist în Băile Felix iar dr. Stella Chişiu Mangra a fost medic dermatolog la Staţionarul II al Spitalului Judeţean. Neavând copii, au dus o viaţă socială nu doar cu rudeniile dar şi cu prieteni apropiaţi, oameni de cultură.
Casa-muzeu
Cei doi medici au simţit spre amurgul vieţii lor că trebuie să dea o destinaţie casei şi agonisirii de trei generaţii, dăruind-o societăţii. Ei o numeau „casa-muzeu” şi s-a implementat această denumire în conştiinţa lor, aşa încât după moartea dr. Ioan Chişiu, soţia sa a luat hotărârea ca această casă să fie cu adevărat muzeu, o casă memorială care să păstreze memoria lor ca fondatori. Au iubit istoria, au iubit patrimoniul istoric şi au dorit să nu se risipească ceea ce au adunat.
„Sunt din stirpea marilor mecenaţi precum Nicolae Jiga sau Emanuil Gojdu, care au donat societăţii averea lor”, spune părintele Rusu.
„Las Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea întreaga mea avere mobilă şi imobilă. Dorinţa mea testamentară este ca imobilul să nu fie înstrăinat şi să aibă ca destinaţie fundamentarea unei Case Memoriale Dr. Ioan Chișiu și Dr. Stella Chișiu Mangra cu păstrarea mobilierului, tablourilor şi obiectelor decorative înscrise în inventar, care evocă sugestiv un interior de intelectuali, specific perioadei interbelice din Oradea”, scrie în testament.
Directorul Muzeului Ţării Crişurilor a dus mai departe ideea, ca pe lângă crearea casei memoriale să se extindă la masardă cu o expoziţie permanentă cu tema „Intelectualul orădean de-a lungul secolului al XX-lea”. Şi pentru a întregi imaginea intelectualului orădean, se va realiza şi un club al intelectualului.
Casa din cărămidă are o suprafaţa de 243 de mp, cu etaj şi mansardă şi un demisol generos, dar şi cu o grădină de 340 mp. Iniţial casa a avut un singur nivel, ulterior dr. Ioan Chişiu construind etajul şi mansarda. De altfel, şi pardoseala casei a fost decorată de mâna doctorului căruia îi plăcea să creeze mozaicuri. În interiorul casei se află 283 de obiecte şi 27 piese de mobilier.
S-a făcut un raport de evaluare de către muzeograful Abrudan, expert al Ministerului Culturi, care atestă că obiectele din donaţie au o valoare de 50.297 euro. O dată cu casa, muzeul a moştenit şi teren în judeţul Arad. Ioan Mang, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, a explicat la prezentarea pentru presă a casei că pentru început, Consiliul Judeţean a alocat 50.000 de lei pentru faţadă şi primele retuşări, iar după analiza specialiştilor se va evalua mai departe suma necesară lucrărilor de reparaţii, structură de rezistenţă şi amenajare, lucrări care se estimează că se vor încheia după un an.
Dorinţa testamentară a celor doi medici a fost şi ca pe clădire să existe o placă memorială care să ateste această donaţie. După cum spune directorul Aurel Chiriac, această placă va fi dezvelită în mai, în Noaptea Muzeelor, când orădenii vor avea ocazia să vadă această casă înainte de a intra în lucrările de reabilitare.
Dr Stella Chişiu Mangra a lăsat posterităţii şi o carte de poezii intitulată „Clepsidra vieţii”, în care se află în vers o bună parte a vieţii şi căsniciei sale dar şi amintiri despre părinţi. De altfel, Ioan Mang a şi citit câteva versuri la finalul prezentării. Nonagenari generoşi, sinceri şi deschişi, au lăsat societăţii un imobil care reprezintă sufletul unei familii, un loc care va deveni punct de întâlnire al intelectualilor orădeni şi nu numai.
Trimite articolul
XMang ce cauta acolo?
-
dona si el, o lacrima…