Tinerii din Clubul Rotaract Oradea au donat, miercuri, un glucometru, un pulsoximetru, un spirometru și un tensiometru (pentru Laboratorul de Fiziologie), un manechin de resuscitare (pentru Laboratorul de Urgență) și două microscoape digitale cu preparate atașate (pentru Laboratoarele de Microbiologie și Morfopatologie).
Valoarea donației făcute de Rotaract este de 6.000 de euro. Banii au fost adunați în cele trei săptămâni din luna decembrie 2018, în cadrul proiectului „O cană de fericire”, derulat pe parcursul Târgului de Crăciun din Oradea.
„Le mulțumesc colegilor voluntari care și-au dedicat din timpul lor pentru a vinde «căni de fericire», dar și orădenilor care s-au oprit să servească un ceai și să facă donații. Ne bucurăm că am reușit să ne atingem obiectivul: de a dota Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea, susținând astfel viitorii medici. De asemenea, vom dota cu microscoape Liceul Teoretic «Onisifor Ghibu» și laboratorul de chimie al Liceului Greco-Catolic «Iuliu Maniu». Noi, voluntarii, alocăm timp pentru a identifica și pentru a rezolva anumite probleme din societate. Adevărata admirație o merită oamenii darnici, care ne ajută și fără de care nu am putea să ne împlinim scopurile. Sperăm să putem identifica cât mai multe probleme și să le rezolvăm cu ajutorul lui Dumnezeu și al oamenilor cu suflet mare”, a declarat Octavian Boldea, președintele Rotaract Oradea.
Dotări de milioane
Membrii Clubului orădean spun că au ales Facultatea de Medicină și Farmacie pentru că este importantă în municipiul nostru și pentru că studenții au nevoie de echipamente de calitate ca să poată să-și desăvârșească studiile în domeniul medical.
„Am luat legătura cu Asociația Studenților Mediciniști Oradea, cu George Mihele, președintele acesteia. El s-a ocupat să identifice nevoile din Laboratoarele de la FMF”, a dezvăluit Andreea Costa Neagoe, fostul președinte al Rotaract Oradea.
La rândul său, George Mihele, student în anul V la FMF, și-a chestionat colegii din anii mai mici și mai mari, dar și dascălii și conducerea facultății, pentru a vedea de ce echipamente ar avea nevoie. Și astfel, s-a realizat colaborarea cu Rotaract.
Prodecanul FMF, conf. univ. dr. Annamaria Pallag, a arătat că deși au fost cumpărate câteva microscoape la început de an universitar, acestea sunt mai performante.
„Ar mai fi nevoie de echipamente pentru dotarea disciplinelor de la Preclinic (Biochimie, Fiziologie, Anatomie). Dotări vor fi făcute printr-un proiect RO-HU. În cadrul acestuia, facultatea noastră va înființa un centru de simulări, unde vom folosi și introduce un simulator de resuscitare, împreună cu aparatura care se va achiziționa acolo (în valoare de aproximativ un milion de euro)”, a anunțat Pallag.
Studenții vor beneficia de aceste materiale didactice de îndată ce se vor întoarce din vacanță.
Anul trecut, din banii adunați la a IX-a ediție a programului „O cană de fericire”, Rotaract a dotat secția de Oncologie a Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu” cu două aparate de decontaminare a aerului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!