Potrivit ultimelor date statistice şi părerilor analiştilor economici, domeniul construcţiilor începe să-şi revină din criză. Acest lucru a fost sesizat şi de debutanţii în afaceri care şi-au înfiinţat un SRL în primele şase luni din acest an.
Nu mai puţin de 21.463 de societăţi comerciale cu răspundere limitată înfiinţate de debutanţi (SRLD) erau înregistrate în România în primul semestru din acest an, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Dintre acestea, 20.924 erau în funcţiune şi 539 radiate. De asemenea, alte 682 de SRLD erau în curs de înfiinţare.
În judeţul Bihor existau la data de 30 iunie 2015, 731 de SRLD, dintre care 713 în funcţiune, 18 radiate şi 19 în curs de înfiinţare.
Domenii de activitate
Pe domenii de activitate, în topul SRLD se clasează lucrările de construcţii, nu mai puţin de 902 SRLD având acest domeniu de activitate. Semn că activitatea în construcţii a început să-şi dea drumul. Pe locul doi se plasează transportul rutier de mărfuri, cu 891 de SRLD înfiinţate, iar pe locul trei întreţinerea şi reparaţia autovehiculelor (857 de SRLD).
Urmează comerţul cu amănuntul prin case de comenzi şi internet, 797 de SRLD optând pentru acest domeniu de activitate. Domeniul restaurantelor se plasează pe locul cinci cu 754 de SRLD, iar domeniul coafurii şi al activităţii de înfrumuseţare pe locul şase cu 659 de SRLD. Comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun a fost ales de 641 de debutanţi.
598 de debutanţi în afaceri şi-au ales ca domeniu de activitate al firmei activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management. Pe locul nouă se plasează domeniul fabricării pâinii, a prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie.
Minimis pentru SRLD
Direcţia pentru Implementarea Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii a publicat procedurile de ajutor de minimis pentru programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri. Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea înfiinţării de noi microîntreprinderi, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale întreprinzătorii debutanţi în afaceri în scopul implicării acestora în structuri economice private.
Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2015, aprobat prin anexa nr. 3/36/26 la Legea nr. 186/2014 a Bugetului de Stat pe anul 2015 este de 19.300.000 lei, cu posibilitatea suplimentării, pentru acordarea de alocaţii financiare nerambursabile. Prin implementarea programului în anul 2015 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de minim 430 beneficiari.
Prin program se acordă facilităţi pentru microîntreprinderile nou-înfiinţate, conduse de întreprinzătorii debutanţi în afaceri, care desfăşoară pentru prima dată activitate economică, prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată debutantă (SRLD).
Înscrierea în program, solicitarea acordului de principiu pentru finanţare şi completarea planului de afaceri în vederea obţinerii finanţării se fac on-line pe site-ul www.aippimm.ro. Data de la care este activă înregistrarea on-line se comunică pe site-ul instituţiei cu cel puţin 5 zile înainte de data începerii procesului de înregistrare propriu zis.
Citiți principiile noastre de moderare aici!