„Avem un proiect la care lucrăm legat de domeniul schiabil Săcuieu Vlădeasa. Primăria a avut un litigiu cu un privat, neputând pune la dispoziție această zonă cu ceea ce aveam nevoie. Discuțiile cu domnul primar au avansat anul trecut și am convenit să dea drumul la studiile de oportunitate, urmând ca din partea de cofinanțare din cotele defalcate, primăria să poate cheltui o parte pentru asta. În esență, ne dorim să realizăm un domeniu schiabil care va fi de referință pentru Cluj și pentru România, pentru că terenul și clima de acolo ne permit să realizăm un domeniu schiabil în care să avem șase luni pe an zăpadă naturală, iar cu zăpadă artificială, chiar până la nouă luni, asta spun studiile, ceea ce face profitabilă o astfel de investiție. Este vorba de versantul estic al muntelui Vlădeasa, la o altitudine cuprinsă între 1.100 și 1.700 de metri, culminând cu vârful Vlădeasa, la 1.836 m. Finanțarea o vom asigura din bugetul primăriei, bugetul județului și finanțare europeană. Este un proiect de lungă durată, analizăm în acest moment posibilitatea de a finanța de la Consiliul Județean costurile până la execuție, pentru că primăria din Săcuieu nu are capacitatea de a susține financiar costurile”, a spus președintele CJ Cluj, Alin Tișe, în cadrul unei coferințe de presă.
[eadvert]
Potrivit actualdecluj.ro, în primă fază s-a stabilit ca domeniul de la Vlădeasa să aibă 50 de kilometri de pârtie, 12 instalații moderne de transport de cablu, telegondolă/teleferic, teleschi, instalație de producerea zăpezii artificiale, clădiri multifuncțiionale, stații de transport în comun, parcări, terase etc. Dar și că se va putea conecta cu alte domenii schiabile din zona Stâna de Valea și Arieșeni.
Valoarea investiției a fost estimată la peste 100 de milioane de euro, însă suma exactă urmează să fie stabiită în urma studiilor realizate.
Vlădeasa are deja o pârtie de schi, cu o lungime totală de aproximativ 1.200 de metri. dar și o cabană, accesul spre acestea fiind însă realizat greu.
Trimite articolul
XEstimez ca studiile vor dura intre 3-5 ani apoi inca 2-3 ani ca ROMSILVA sa isi de-a acordul pentru schimbarea statutului domeniului forestier. Durata de constructie alti 3-5 ani. Nu cred ca se va schia acolo mai repede de 2035. Spor!!!
-
Incalzirea globala conform raportului ONU (intocmit de 30.000 de experti climatologi din toate tarile lumii) spune ca in 100 de ani temperatura medie globala se va dubla iar anotimpul rece se comprima extrem de mult asa ca o sa se schieze pe iarba si in costum de baie in 2035. Recomand sa pastrati pozele cu iarna sa le puteti arata copiilor si nepotilor vostrii.
Cu finalizare până în 2035….. Păcat că pe atunci nu va mai fi zăpadă.
Bine ca la noi nu sunt in stare sa faca asa ceva. Atat de mare e foamea la Vartop intre cei din Bihor si Alba incat daca s-ar unii in interesul tuturor ar putea face ceva asemanator. Dar cat timp fiecare trage pentru el nu putem spera la mai mult. Sa nu mai spun de preturile de la Vartop care parca sunt de Austria. Nu am mai fost de multa vreme acolo si nu mai voi duce in viitorul aprpiat cu siguranta. Poate Todea invata ceva de la cei din Cluj !!!
Pârtii amenajate pe versantul estic?! Versantul estic, zapada 6 luni pe an?!?!?! Cred că investitorii s-au inspirat dintr-un proiect viticol: spre deosebire de vița de vie, pârtiile de schi se amenajeaza pe versanții de nord sau vest.
-
o fi latura nordica a versantului estic….
La anu și la mulți ani!
Avem niște ” domnii schiabile” de îți vine să te apuci de ping pong .
Faceți infrastructura pe urma visati la domenii, ca degeaba aveti niște amărâte de părții și telescaune aruncare de alții și luate de voi ca bune (vezi Sureanu), dacă îți rupi mașina (chiar 4×4 fiind), în tranșeele numite drumuri județene. Idem Muntele Mic, Borșa, etc. Vai de domeniile voastre.
-
Corect,
Ca să ajungi la sărăcia de la Șureanu sau la Muntele Mic ai nevoie de elicopter…. Vezi că muie de Iohanis merge cu elicopterul la ski.
Dar și dacă deții un elicopter, din telescaunul de la Șureanu riști să cazi din el la cât de vechi este.
Spre Arieșeni drumul e mai okay,nu prea ai parcare și riști să te lovească rătăciții ăia cu snow-mobilul.
Până la Sinaia, Predeal sau oriunde în țară te mănâncă câinii pe drumurile din România.
România lucrului bine făcut 👍
Multă MUIE PNL USR PLUS & PSD.-Să vină Cuza !
adicA ATATIA BANI AIUREA
SA SE DEA BANII LA COPII SARMANI DIN ORAS
lasa nene pe noi bihoreni ca venim acola, ce naiba vrei sa l conectezi pe Micula si Vartopul. m ai bine orientativa spre Padis.
Oricum felicitari
-
In toata zona Padis-Boga se pot face partii doar ca sansele sa ajungi la Balileasa cu teleschii/telecabina sunt greu de estimat ca timpi tinand seama ca se ia curentul intr-o veselie uneori si de cateva ori pe zi. Ultima bucurie de curent luat a fost in 24 decembrie 2021 si a tinut patru ore in rest nu exista sa treaca o saptamana fara intreruperi scurte, altele mai lungi. In satul de vacata Boga un anume furnizor de energie electrica prajeste din cand in cand cu supratensiuni spectaculoase…ultima le-a furnizat stimabililor locuitori ai satului de vacanta o supratensiune de 400 volti pe reteaua de 230 de volti…si cum onor furnizorul in cauza prajeste si la facturi ca dracu respectiv nu pare a fi interesat si deranjat de situati indraznesc sa spun ca nici un investitor nu se va pune botul sa investeasca desi zona este perfecta pentru sporturi de iarna fara sa mai vorbim de turismul montan fiind declarata inca din 2009 de catre comisia europeana, in cadrul galei EDEN de la Bruxeless ca destinatie europeana de excelenta si promovata continuu prin videoclip pe site-ul CE. Ma intreb ce o fi in capul lui Ilie Bolojan chitit sa investeasca in zona montana a judetului Bihor o suma frumusuca..18 milioane de euro ba si estimand ca aceasta investitie va atrage alte 100 milioane de euro investitii private. O sa investeasca privatii aici cand statul va schimba optica vis-a-vis de distribuitorii de energie electrica. Deocamdata potentialii investitori probabil ca nu vor vrea sa se “prajeasca” astfel ca probabil o sa stea departe de zona ca atare puneti pofta-n cui nu veti schia in zona.
Voi ați pus boii înaintea carului.
Faceți prima dată drumul, apoi domeniul lui pește prăjit pentru ski.
-
se poate merge si pe jos de la halta bologa, drum de o zi…
-
Zi de vara sau de iarnă?
-
poi nu la ski mergem? la un suc la “cabana”?
-
-
Toate bune si frumoase, insa cum se va ajunge acolo, avem sosele decente pentru a ajunge la acel “domuniu”.
Cum bine zicea cineva mai avem “studiu de fezabilitate”, aprobari de la ROMSILVA, alte programe de “consiliere” si nastrusnicii . Poate in aceasta viata va fi gata si acest domeniu schiabil din muntii Apuseni.
Motoarele electrice montate pe mijloacele de transport de pe domeniile schiabile, aduc cei mai multi bani in functionarea lor.
Un paradox de la Borsa MM : Vara exista mai multi turisti pe telescaun decat iarna.