O sumedenie de controale, recontroale şi acţiuni tematice au fost executate în prima jumătate de an în Bihor, de către inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor.
Rezultatele inspecţiilor au fost centralizate pe categorii de domenii.
La categoria „apă potabilă”, au fost verificaţi producători, distribuitori, utilizatori, fântâni publice şi s-au dat 14 avertismente şi trei amenzi de 8.800 lei. Inspectorii sanitari motivează că au constatat că nu se asigura echipament de lucru şi protecţie pentru personalul de exploatare, nici controlul medical periodic conform reglementărilor, nici nu se asigura monitorizarea calităţii apei prin încheierea unui contract de prestări servicii cu D.S.P. Bihor. În plus, zonele de protecţie sanitară a surselor sanitare erau neigienizate, iar personalul de exploatare nu a urmat cursul pentru însuşirea Noţiunilor fundamentale de igienă. De reţinut că amenzile au fost date pentru distribuirea în scop potabil a apei neconforme cu Legea 458/2002.
Categoia „aliment”
419 controale au fost efectuate în primele şase luni la unităţi de producţie, importatori, distribuitori şi vânzare. 48 litri apă de minerală expirată şi 386 kg alimente neconforme au fost ridicate. Inspectorii au dat 59 avertismente pentru că nu era făcută curăţenia de zi cu zi, pentru aprovizionarea unităţii peste limita capacităţii de depozitare şi expunere a mărfii, etichetare incompletă a alimentelor, nerespectarea destinaţiei spaţiilor alimentare. S-au dat avertismente şi pentru că personalul nu avea echipament complet de protecţie sanitară a alimentelor, dar şi pentru că o parte din angajaţi nu au urmat cursul pentru însuşirea Noţiunilor fundamentale de igienă.
Tot în timpul controalelor s-au dat 27 de amenzi în sumă de 44.500 lei pentru că nu era făcută dezinsecţia şi deratizarea cu periodicitatea stabilită de normele în vigoare, pentru că nu era marcat vizibil destinaţia suprafeţelor de lucru, dar şi pentru că nu au fost dezinfectate ouăle folosite în prepararea mâncărurilor, pentru nerespectarea prescripţiilor sanitare şi pentru că o parte din angajaţi nu au urmat cursul pentru însuşirea Noţiunilor fundamentale de igienă.
Categoria turism
39 de controale şi trei recontroale au fost efectuate la hoteluri, pensiuni, campinguri, piscine, ştranduri din Oradea şi judeţ. Cinci probe de apă au fost prelevate pentru analiza apei de îmbăiere, toate fiind conforme, însă alte nereguli au fost descoperite.
Inspectorii au dat astfel două avertismente pentru neîntreţinerea curăţeniei în grupurile sanitare şi neasigurarea colectării corespunzătoare a deşeurilor menajere. La o unitate s-a dat o amendă de 800 de lei pentru că nu au fost făcute reparaţii necesare bunei funcţionări.
Au fumat în şcoli şi spitale
Alte două amenzi au fost date în timpul a 318 controale în unităţi de mică industrie, unităţi comerciale, zone de locuit, gestiunea deşeurilor solide menajere, staţii de epurare a apelor uzate). Amenzile au fost date pentru răspândirea direct de sol a apelor uzate menajere, pentru colectarea necorespunzătoare a deşeurilor solide menajere.
Alte 12 amenzi au fost date pentru fumat în unităţi de învăţământ şi în fumat în unităţile sanitare.
Categoria cosmetice
Au fost verificaţi şi producători, distribuitori, retaileri, utilizatori, în 300 controale în timpul cărora s-au inspectat 96 sortimente de produse cosmetice. 12 avertismente au fost date în acest domeniu în unităţi unde nu era evidenţă scrisă a procedurilor de dezinfecţie a instrumentarului de către utilizatorii de cosmetice, pentru nefolosirea echipamentului de lucru de către utilizatorii de cosmetice, dar şi pentru păstrare necorespunzătoare a inventarului moale în unităţi de prestări servicii de înfrumuseţare. Au fost date şi două amenzi în sumă de 3000 lei pentru neefecturarea înregistrărilor obligatorii în saloanele de înfrumuseţare referitoare la dezinfecţia şi sterilizarea instrumentarului, dar şi pentru comercializarea de către un retailer a biocidelor neavizate sanitar.
Unităţi de învăţământ
19 avertismente au fost date în timpul celor 249 controale executate anul acesta în unităţile de învăţământ din Oradea şi judeţ. O amendă de 1.000 lei a fost dată într-o unitate de învăţământ fiindcă personalul de întreţinere nu a urmat cursul pentru însuşirea Noţiunilor fundamentale de igienă.
Avertismentele s-au dat pentru că la băile copiilor nu erau săpun şi prosop, unele curţi erau murdare, în unele unităţi produsele din programul naţional „laptele şi cornul” nu erau păstrate corespunzător.
Citiți principiile noastre de moderare aici!