A tradus din franceză „Tamerlan”, de Albert Chamdor și „Cezar Borgia” de Paul Rival şi a fost expert pe lângă preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului României, Dan Marţian şi Oliviu Gherman. Absolvent al promoţiei 1949 la CN Samuil Vulcan Beiuş, Vidu Bidilean a fost profesor universitar visiting la Universitatea din Padova .
[eadvert]
„Acest liceu mi-a dat mie cultura vieţii mele, mi-a dat educaţia vieţii mele. Cu limba italiană şi cu limba franceză învăţate la CN Samuil Vulcan am predat eu la Padova şi la Montpelier”, spunea Vidu Bidilean într-un interviu acordat beiuşenului Adrian Ciorna cu prilejul preyenţei la Beiuş a academicianului Vidu Bidilean , venit să asiste la prelegerea preşedintelui Academiei Române Ioan Aurel Pop.
Vidu Bidilean s-a născut în urmă cu 92 de ani în comuna Răbăgani. Era fiul cantorului din Albeşti. Era stabilit de mai bine de o jumătate de veac în București.
Fostul director al Băncii Naţionale a României, economistul Ioan Degău îşi aminteşte că nu în urmă cu mult timp la întâlnit la Beiuş, acolo unde CN Samuil Vulcan îşi deschidea mereu porţile pentru elevul strălucit Vidu Bidilean.
„Şi la această vârstă patriarhală avea o prezență tonică, de o robustă vitalitate. Cu vreo doi ani în urmă l-am văzut la Beiuș jucând o polcă și un danț, în rând cu feciorii, uimind asistența. Când aduceai vorba de Beiuș sufletul său vibra într-un mod aparte. Aici absolvise în 1949 vădita ctitorie vulcaniană. A urmat Facultatea de Agronomie din Timișoara. După studiile doctorale în economie, finalizate în anul 1974, a îmbrățișat cariera universitară, fiind între altele și profesor universitar visiting la Universitatea din Padova (Italia). Din 2013 avea să intre în galeria membrilor de onoare ai Academiei de Științe Agricole și Silvice. Expertiza sa profesională l-a propulsat în rândul membrilor Asociației Internaționale „Farm management” și al Asociației Internaționale a Economiștilor Agrarieni. Dedicat profesiei și crezului său de a nu lăsa să treacă o zi fără să faci ceva cu folos, a elaborat peste 200 de studii și articole apărute în diverse reviste de specialitate din țară și străinătate. A publicat 16 volume, abordând diverse arii tematice din sfera agriculturii, inclusiv politicile agricole comunitare, mecanismul Uniunii Europene în domeniu. A reprezentat România la Conferința Generală Europeană FAO de la Lisabona. A conferențiat pe teme economice în Franța”.
Credința era un prilej de înălțare a sufletului pentru Vidu Bidilean.
„Se număra printre apropiații venerabilului preot Nicolae Bordașiu. Cânta în strană, iar acasă, spre desfătarea inimii, cânta la vioară, orchestra romanțe și serenade. Rezona la unison cu toți cei ce iubeau muzica și tradițiile. Satul Albești era pentru el acel acasă al inimii, locul unde deprinsese pentru întreaga viață legile nescrise ale bunei rânduieli. Vidu Bidilean știa să se bucure de viață și să-ți împrumute bucuria lui. Rămânem cu amintirea povestirilor lui savuroase, pline de umor, cu zâmbetul său luminos, cu energia sa care iradia exuberanță, cu imaginea familistului convins, al iubitorului împătimit de neam și țară, al omului străin de gâlceavă, care avea darul prieteniei. La ceasul Marii Treceri, când a plecat să-și întâlnească prieteni de-o viață – universitarul Sabin Nica și poetul Alexandru Andrițoiu -, ne rugăm Mântuitorului nostru, Iisus Hristos, să-i așeze sufletul în lumina și pacea Împărăției cerurilor. Familiei greu încercate, un sincer gând de mângâiere și alinare,” a transmis economistul Ioan Degău.
Trimite articolul
XAm avut placerea sa-L antalnesc personal, cu ocazia vizitei D-sale la Oradea.
A fost un om deosebit.
Sa se odihneasca in pace !
Statuie pe Principalã.
-
Se putea sa nu se laude careva din Bins in presa din Oradea Mare ? Dumnezeu sa-l ierte pe om.