Sentința a fost dată în cazul a doi soți din Oradea, acuzați de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 8,7 milioane de lei. Curtea le-a acordat lui Istvan și Olimpiei Lucskai-Cinca unele circumstanțe atenuante, arătând că, prin comiterea infracțiunii, cei doi au urmărit să mențină locurile de muncă ale propriilor angajați. În plus, instanța de apel a ținut cont de starea de sănătate a soților, dar și de ceea ce a numit „durata nerezonabilă a procedurilor judiciare, de aproape 10 ani”.
În schimb, Curtea de Apel Oradea a menținut decizia Tribunalului în ceea ce privește obligarea inculpaților la plata prejudiciului de peste 8,7 milioane de lei, plus accesorii. Hotărârea este definitivă.
Acuzația: cheltuieli fără bază reală, înregistrate în contabilitate
Istvan Lucskai-Cinca, de 66 de ani, și Olimpia Doina Lucskai-Cinca, de 64 de ani, au fost trimiși în judecată în 2017, pentru fapte pe care le-ar fi comis în intervalul 2010 – 2015, în calitate de administratori ai firmei Sao Team, care se ocupa cu producţia de pantofi în sistem lohn.
Cei doi soți au fost acuzați că au acordau angajaților diurne în baza unor documente justificative fictive (ordine de deplasare, deconturi de cheltuieli şi dispoziţii de plată în lei şi valută). Banii erau înregistrați ca atare în contabilitatea societății, dar, în realitate, ar fi fost folosiți „pentru plata drepturilor salariale ale angajaţilor societăţii, (…) reprezentând diferenţa dintre salariile scriptice (minime pe economie – n.red.) înscrise în contractele de muncă şi salariile reale acordate angajaţilor”.
Rechizitoriul Parchetului Bihor arată că s-ar fi ținut evidenţe duble privind salariile angajaţilor, „statele de plată ca documente justificativ-contabile fiind practic «dublate» de alte state de plată reale, întocmite sub forma unor tabele cu numele angajaţilor şi sumele plătite acestora «la negru»”.
Anchetatorii au calculat că aceste manevre mulțumeau ambele părți: firma nu plătea impozitele pe venit și contribuțiile sociale datorate ca angajator, în timp ce salariații erau mulţumiţi că primesc bani mai mulți. Singurul pierzător a fost statul, care a suferit în acest fel un prejudiciu de 9,3 milioane de lei, constând în impozit pe veniturile din salarii, contribuții sociale datorate de angajator și pentru angajați.
Pe 20 noiembrie 2024, soții Lucskai-Cinca au fost condamnați de Tribunalul Bihor la o pedeapsă de 3 ani și 2 luni de închisoare, fiecare, în regim de detenție, pentru evaziune fiscală. În plus, instanța le-a interzis să exercite activitatea de care s-au folosit la comiterea infracțiunii și i-a obligat să achite ANAF impozite și taxe de peste 8,7 milioane de lei, plus accesorii. Tribunalul a menținut atunci sechestrul pus pe bunurile și conturile celor doi soți.
Circumstanțe atenuante reținute de Curtea de Apel
Istvan și Doina Lucskai-Cinca au atacat sentința la Curtea de Apel Oradea, iar în Ajun de Crăciun, apelurile le-au fost admise. În consecință, pedepsele cu închisoarea au fost înlăturate, iar în locul acestora fiecare a primit câte o amendă de 20.000 de lei.
Instanța de apel a reținut circumstanțe atenuante în favoarea celor doi, arătând că, prin comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, soții Lucskai-Cinca au urmărit „menţinerea locurilor de muncă pentru salariaţi, evitarea disponibilizării acestora şi asigurarea unor venituri salariale, pe care, în alte condiţii, societatea nu şi le-ar fi permis”.
Completul Curții de Apel a avut în vedere vârsta inculpaţilor, starea acestora de sănătate, dar și cei aproape 10 ani cât au durat ancheta și procesul: „durata procedurilor nu poate fi imputată inculpaților, aceștia având o atitudine constantă de recunoaștere a săvârșirii faptelor, judecata fiind realizată în baza procedurii simplificate.”
În schimb, cei doi soți au primit interdicție de a exercita profesia ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit la săvârşirea infracţiunii, pe o perioadă de 2 ani.
Trimite articolul
XPentru 40 000 lei eu le ziceam judecătorilor că prefer bulău in loc.de amenda:))