În primă instanță, cei doi au primit pedepse cu executare și li s-au interzis drepturile părintești și să se apropie ori să comunice cu copiii bărbatului. Aceste interdicții au fost înlăturate de instanța de apel, care a redus și daunele morale pe care soții trebuie să le achite fiului lui Alexandru Talpoș, de la 60.000 de lei la 50.000 de lei. Fiica bărbatului a renunțat încă din prima instanță la orice fel de pretenții.
Așa cum Jurnal bihorean și Bihon au mai relatat, cei doi soți sunt, potrivit Libertatea, deținătorii, în acte, ai mărcii „Arsenie Boca”.
De la executare, la suspendare Conform sentinței publicate pe portalul instanțelor, Curtea de Apel Oradea admis apelurile celor doi soți și a dispus ca Alexandru Talpoș să primească 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 4 ani. În primă instanță, în ianuarie 2024, bărbatul a fost condamnat de Judecătoria Oradea la 5 ani de detenție în spatele gratiilor.
La rândul său, Diana-Adela Talpoș a primit în apel o condamnare la 2 ani și 8 luni de închisoare, tot cu suspendare pe un termen de supraveghere de 4 ani. Inițial, Judecătoria Oradea i-a aplicat o condamnare de 4 ani de închisoare, cu executare.
În cazul ambilor soți, Curtea de Apel Oradea a reținut o circumstanță atenuantă: „împrejurările legate de fapta comisă, care diminuează gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului”.
În cazul lui Alexandru Talpoș, instanța de apel a înlăturat interdicția dictată în primă fază de a-și exercita drepturile părintești față de fiul său și de a se întâlni ori să comunice cu fiica sa. Și Diana Talpoș are dreptul de a se întâlni cu copiii soțului său, a decis Curtea, care i-a obligat pe cei doi să lucreze câte 120 de zile în folosul comunității.
Dosar judecat de două ori
Este pentru a doua oară când dosarul soților Talpoș a ajuns la Curtea de Apel Oradea. Prima dată se întâmpla în octombrie 2022, când instanța de apel dispunea rejudecarea cazului, păstrând însă obligarea lui Alexandru Talpoș de a plăti mamei copiilor săi daune morale de 25.000 de lei. Măsura era luată ca urmare a desființării sentinței dată de Judecătoria Oradea în septembrie 2021, când Alexandru și Diana Talpoș erau condamnați la 5 ani, respectiv 4 ani de închisoare cu executare. Procesul a revenit la instanța de fond, care a dat condamnări similare la începutul acestui an.
Jurnaliștii de la Libertatea relatau că judecătorul orădean Ioan Timiș arăta în sentința din 2021 că, pe parcursul mai multor ani, Alexandru Talpoș, cu ajutorul actualei soții, i-ar fi influențat pe copiii săi să-și urască mama naturală și, începând din 2016, le-ar fi blocat relațiile cu aceasta.
Potrivit sursei citate, magistratul a reținut în sarcina lui Talpoș, printre altele, ”acţiuni de abuz psihologic şi de alienare parentală grave” și faptul că, pentru o perioadă, i-ar fi retras pe copii de la grădiniță și de la școală, pentru ca mama să nu-i poată vedea nici acolo. În schimb, bărbatul a invocat faptul că fosta soție și-ar fi bătut copiii, care nu ar mai fi vrut să o vadă.
„Dosar orchestrat de AJFP Bihor și BOR”
Într-o declarație dată pentru Jurnal bihorean și Bihon în ianuarie 2024, Diana Talpoș respingea acuzele că ea și soțul său ar fi interzis accesul mamei la cei doi copii ai bărbatului, susținând că, din contră, fosta parteneră a lui Alexandru Talpoș nu a respectat programul de vizită stabilit.
„S-a ajuns ca mama să o bată pe minoră în școală și a fost nevoie de emiterea unui ordin de protecție pentru minoră, ca aceasta să poată frecventa orele de curs. Conform expertizelor în cauză, alienarea parentală nu a fost sesizată asupra celor doi minori, decât traumele suferite în urma tratamentului inuman la care i-a supus mama lor”, explica Diana Talpoș.
Femeia susținea că soțul său avea în îngrijire copiii, conform unor sentințe care au stabilit domiciliul acestora la tată. În plus, chiar avocații minorilor (la acea vreme) ar fi cerut ca aceștia să rămână în familia tatălui pentru a nu le fi lezate interesele, declara Diana Talpoș.
Aceasta acuza faptul că dosarul de rele tratamente aplicate minorului în care a fost inculpată ar fi fost „orchestrat de șefii AJFP Bihor împreună cu Biserica Ortodoxă Română” pentru că a deținut, prin firma sa, marca „Arsenie Boca”. În plus, a dezvăluit că a făcut plângeri împotriva procurorului de caz, Gabriela Antohi, și a judecătorului Ioan Timiș, urmând să o reclame la CSM pe judecătoarea Anca Ionescu, de la Judecătoria Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!