Este vorba despre persoane cu vârste între 35 și 65 de ani, din Oradea, dar și din Sânmartin, Talpoș, Tășad și Tileagd, care au fost duse la sediul Poliției Bihor în cadrul operațiunii naționale „Jupiter” – pentru combaterea infracţiunilor economico-financiare şi a celor de natură judiciară.
Doi dintre cei audiați au fost reținuți pentru 24 de ore și vor fi duși, marți, în fața procurorului de caz de la Parchetul Bihor, care coordonează ancheta și care va decide ce măsuri va lua sau va propune instanței.
Bonuri fictive de combustibil, în contabilitatea firmelor
În vara acestui an, pe 4 iulie, polițiștii SICE Bihor au făcut 14 percheziții la sediul unei societăți comerciale și la domiciliul reprezentantului acesteia, un orădean de 44 de ani, suspectat de evaziune fiscală. Descinderile s-au derulat atât în reședința de județ, cât și în Sânmartin, Tășad, Biharia, Tileagd și Talpoș, la sediile a nouă firme și la domiciliile administratorilor acestora, pe care anchetatorii îi cercetau nu doar pentru evaziune fiscală, ci și pentru delapidare și spălarea banilor.
Atunci, dar și în cadrul investigațiilor care au urmat, polițiștii de combatere a criminalității economice au strâns date care au arătat că timp de 5 ani, în perioada 2019 – 2024, cei 10 reprezentanți ai firmelor de transport marfă „ar fi înregistrat în evidențele contabile ale societăților diverse documente de achiziție (facturi/bonuri fiscale) fictive, fără justificare economică sau comercială, simulând astfel achiziții fictive de carburanți auto, de aproximativ 9.000.000 de lei, de la o societate comercială, din municipiul București, în scopul diminuării bazei impozabile și sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat”.
În timpul perchezițiilor, anchetatorii au aflat identitatea celor care le-ar fi dat firmelor de transport documentele și bonurile fiscale fictive: doi bărbați, de 31, respectiv 35 de ani. Potrivit ebihoreanul.ro, cei doi ar fi fost angajaţi ai unei benzinării Gazprom din Oradea, iar după ce au fost concediaţi, ar fi furat de la locul de muncă o casă de marcat. De altfel, la descinderile făcute în locuințele celor doi din Oradea și Sânmartin au fost descoperite, printre altele, o casă de
marcat electronică – fiscală, role de hârtie termică, utilizate la casa de marcat, bonuri fiscale și ștampile cu datele de identificare ale societății bucureștene de distribuție a carburanților.
Prejudiciu recuperat parțial
Polițiștii SICE Bihor au calculat că, prin înregistrarea în contabilitate a documentelor fictive, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 1,8 milioane de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.
„În vederea recuperării prejudiciului, în baza ordonanțelor de instituire a măsurilor asiguratorii emise de procurorul de caz, au fost aplicate măsuri asiguratorii asupra a 6 terenuri, 3 imobile și 7 mijloace auto aparținând celor în cauză. Totodată, a fost recuperați 710.000 de lei din prejudiciul total, ca urmare a plății efectuate de către una dintre persoane, la bugetul de stat”, se arată într-o informare a Poliției Bihor.
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au anunțat continuarea cercetărilor sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celor vizați.
Trimite articolul
XAbia acuma s-au trezit ? :)))