După cazul mutării statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii, încă o decizie a Primăriei Oradea primeşte aviz negativ de la o comisie teritorială de specialitate ce ţine direct sau indirect, de Guvernul României. Comisia Județeană Bihor de Atribuire de Denumiri, ce funcţionează în baza legii, înfiinţată prin ordin emis de prefect, a dat aviz nefavorabil botezării podului din Centru de peste Criş ca “Podul Sf. Ladislau”. Până săptămâna trecută, podurile din Oradea nu aveau denumiri oficiale. Totuşi, aveau denumiri informale, iar podul ce leagă Piaţa Regele Ferdinand de Piaţa Unirii era cunoscut ca “Podul Ferdinand”. Chiar Primăria a folosit ocazional această titulatură pentru pod, până la un moment dat.
Prefectul Claudiu Pop a anunţat decizia comisiei vineri, arătând şi argumentele Comisiei, cu precizarea că el, prefectul, nu face parte din această Comisie, ce funcţionează în baza legii. „S-a avut în vedere faptul că podul leagă Piaţa Ferdinand de Piaţa Unirii şi s-a considerat că era oportun ca podul să fi primit şi oficial numele de Podul Ferdinand, aşa cum era cunoscut de orădeni. Denumirea Podul Sf. Ladislau a fost considerată nepotrivită, chiar dacă podul este în apropierea bisericii cu acelaşi nume”, ne-a relatat prefectul Pop, cel care va trimite raportul Comisiei către Consiliul Local, urmând ca aleşii locali să aibă cuvântul final. Aceasta doarece avizul Comisiei pentru denumiri este consultativ. Propunerea Primăriei Oradea vine la scurt timp după alegerea unui viceprimar UDMR, la propunerea PNL.
Comisia Județeană Bihor de Atribuire de Denumiri se împotriveşte denumirii oficiale a podului central ca „Podul Sf. Ladislau” şi nu „Podul Ferdinand”, aşa cum mai era cunoscut până acum. Propunerea Primăriei Oradea pare o concesie făcută atât UDMR, cât şi minoritarilor legaţi de istoria maghiară a oraşului. Cu aceeaşi ocazie, gestul municipalităţii ar putea diminua presiunea pentru o statuie ultra-centrală a regelui maghiar canonizat, întemeietor al oraşului.
Conform sondajului publicat de Bihon.ro la care au participat peste 1300 de participanți, orădenii își doresc ca podul din centru să fie denumit Ferdinand. Aproximativ 59% dintre respondenți au fost de acord cu denumirea „Pod Ferdinand” față de 41% pentru „Pod Sf Ladislau”.
[poll id=”112″]
*La sondaj se poate vota o singură dată, votul fiind efectuat pe bază de IP.
Doctorul în istorie Elisaveta Roşu este preşedinta Comisiei ce se opune, iar din acest for mai fac parte sculptorul Cornel Durgheu, de la Facultatea de Arte Vizuale şi Dumitru Draica – conf.univ. doctor, cadru didactic la Litere. Reprezentantul UDMR a lipsit de la şedinţa în care Comisia a dat avizul negativ. Unul consultativ, însă, peste care Consiliul Local poate trece, dacă aprobă propunerea Executivului municipal.
Sensibilităţi istorice
Prefectul Claudiu Pop a primit motivarea deciziei luate de Comisie şi transmite că, potrivit acesteia, denumirea propusă – „Sf. Ladislau” – este nepotrivită, deoarece podul respectiv leagă două pieţe cu denumiri ce evocă unitatea poporului român: Piaţa Regele Ferdinand – Întregitorul şi Piaţa Unirii. Aceasta în timp ce Sf. Ladislau, deşi întemeietor al oraşului, a fost un rege maghiar. Pop va înainta raportul Comisiei către Consiliul Local.
Avizul negativ vine după ce, în luna martie, Comisia zonală pentru monumente de la Oradea, ce funcţionează tot ca structură guvernamentală, se opusese mutării statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii şi relocarea ei în Parcul Olosig, rebotezat de Primărie „Parcul Mihai Viteazul”. Atunci, avizul Comisiei zonale venea în consonanţă cu sensibilităţile unei părţi din comunitatea maghiară, care nu l-ar dori pe Mihai Viteazul în Parcul ce odinioară funcţiona ca cimitir unde erau înhumate osemintele strămoşilor. Între timp, Primăria a oferit ca alternativă pentru statuia voievodului Parcul 22 Decembrie.
Comisia pentru denumiri a aprobat, în schimb, celelalte denumiri oficiale propuse de către Primărie pentru celelalte poduri din Oradea. Podul Sovata ar deveni „Podul Carol I”, iar Podul „Macio” dintre Dragoş Vodă şi Făcliei, nefinalizat încă, ar urma să poarte numele Mareşalului Constantin Prezan, cel care s-a remarcat în Primul Război Mondial şi în operaţunile militare pentru apărarea Marii Uniri, din perioada 1918-1920. De asemenea, podurile Dacia şi Decebal urmează să primească oficial aceste denumiri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!