Este vorba despre Lucian Adrian Pașca, procuror în cadrul Parchetului local din Oradea, și Alexandra Karina Tarnovschi, din cadrul Parchetul din Aleșd. În cazul ambilor, CSM a anunțat miercuri, 4 septembrie, că îndeplinesc condițiile de participare la concurs.
Aceleași condiții au fost îndeplinite și de Virginia Vulcan, actualul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, care s-a înscris pentru un nou mandat în aceeași funcție.
Foști avocați, absolvenți ai INM, acum candidați la o funcție de conducere
Lucian Adrian Pașca a fost avocat timp de un an – între 2016 și 2017 – în cadrul Baroului Bihor. La finalul anului 2017, a fost admis la Institutul Național al Magistraturii (INM), după care a urmat stagiatura la Parchetul de pe lângă
Judecătoria Zalău. Pe 9 aprilie 2021, prin decret prezidențial, a fost numit procuror la Parchetul Aleșd, după ce a promovat examenul de capacitate cu media 8,973. În același an a fost delegat la unitatea similară de Parchet din Oradea, pentru ca în martie 2022 să-i fie aprobat transferul în reședința de județ,
Și Alexandra Karina Tarnovschi a fost mai întâi avocat, fiind înscrisă în Baroul Timiș din ianuarie 2012. În octombrie 2016, a fost admisă la INM, iar stagiatura a urmat-o la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara. În toamna lui 2020 a fost numită pe post, la Parchetul Aleșd. A încercat să se transfere în 2022 la Oradea, dar cererea i-a fost respinsă. Anul acesta s-a înscris și la concursul de promovare efectivă în funcții de execuții, organizat în perioada aprilie-septembrie 2024, pentru a ajunge la Parchetul Bihor.
Rezultatele acestui concurs vor fi anunțate în perioada următoare.
Prima femeie care conduce Parchetul Bihor
Numită pentru 3 ani ca prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pe 1 ianuarie 2022, Bianca Virginia Vulcan concurează pentru al doilea mandat în această funcție. A studiat Dreptul la Oradea și este absolventă a INM, promoția 2007 – 2009. A activat, ca stagiar, la Parchetul Oradea, iar în 2013 a promovat la Parchetul Bihor, unde a fost șefă a Secției urmărire penală. În 2021 a obținut una dintre cele mai mari medii din țară – 9,490 – la concursul pentru numirea în funcții de conducere a procurorilor.
Anul acesta, în cadrul concursului sunt oferite 156 de posturi de prim-procuror sau procuror general. Printre acestea se regăsesc trei din Bihor, respectiv cele de la Parchetul Județean și de la unitățile din Oradea, Beiuș și Marghita. La nivel național, din cei 83 de candidați înscriși, unul a fost respins, iar doi s-au retras.
Candidații care au îndeplinit condițiile de participare vor trece prin patru probe: testarea psihologică în scris (21 septembrie) și cea sub formă de interviu (23-29 septembrie), susținerea proiectului referitor la exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care se candidează (10-20 octombrie) și testarea scrisă privind managementul, comunicarea și resursele umane (9 noiembrie).
Rezultatele finale vor fi anunțate pe 27 noiembrie
Trimite articolul
XNu contest calitățile intelectuale ale domnului candidat, dar doar să fi evoluat de la stadiul de ascultător de manele, spart semințe și lipsa de respect pentru valorile morale din societate. Oricum, rău s-a ajuns dacă un asemenea personaj ajunge să candideze pentru funcția respectivă, doar că îndeplinește “condițiile”, altceva nu mai contează, dar vorba englezului “time will tell”.