Situație duală în Bihor. A avut loc prima prelevare de organe din acest an în județul Bihor, doi oameni primind rinichi salvatori și vor trăi grație unei familii de bihoreni care au acceptat donarea de organe de la ruda lor aflată în moarte cerebrală. În același timp, anul acesta nu s-au putut salva în județul nostru alte minim 4 – 5 vieți omenești pentru că familiile altor doi pacienți în moarte cerebrală, au refuzat donarea de organe.
[eadvert]
Refuzul donării de organe în vederea transplantului este pus pe seama contextului pandemic și a informațiilor false referitoare la condițiile din spitale, dar și din cauza neștiinței legate de ceea ce înseamnă moarte cerebrală, prelevare de organe și transplant. Spre deosebire de moartea clinică, moartea cerebrală este, în accepțiune medicală și legală, moartea fizică a unei persoane. Pacientul aflat în moarte cerebrală este susținut de aparate, dar și acest lucru doar pentru câteva zile, după care, inevitabil, survine decesul. Dat fiind faptul că moartea cerebrală duce la moarte în sensul cunoscut de toată lumea, lupta cu cronometrul pentru prelevarea de organe începe din primele momente ale instalării morții cerebrale. Cu cât se scurg mai multe zile de la declararea morții cerebrale, organele încep să se deterioreze alert chiar dacă sunt susținute pe aparate.
Pentru a fi eligibili de prelevare în vederea transplantului, pacienților aflați în moarte cerebrală li se efectuează urgent o serie de analize medicale și investigații medicale, protocolul de moarte cerebrală fiind întocmit cu concursul medicilor din mai multe specialități. În România sunt sute de oameni care au diferite afecțiuni cronice și care pot trăi doar dacă primesc un organ salvator, astfel că viața lor depinde de acceptul/refuzul, bunăvoința și puterea semenior care au un apropiat aflat în moarte cerebrală.
În 22 ianuarie, un sexagenar din zona Marghita, ce avea hipertensiune arterială a făcut un accident vascular cerebral, cu hemoragie cerebrală și a ajuns la Spitalul Județean. Trei zile au luptat cadrele medicale să îl facă bine, dar starea lui de sănătate s-a înrăutățit și pacientul a intrat în moarte cerebrală. Grație aparținătorilor, doi oameni au primit rinichii bihoreanului în moarte cerebrală.
Aceasta a fost a doua prelevare din acest an din România și prima din județul nostru, cunoscut fiind că Bihorul a fost în topul salvării de vieți omenești până acum doi ani, când a debutat pandemia Covid. Anul trecut s-au realizat doar trei prelevări de organe salvatoare, în timp de în 2020, s-au realizat nu mai puțin de 12 intervenții chirurgicale de prelevare de organe în vederea transplantului.
Dr. Carmen Pantiș, coordonatorul județean pe probleme de transplant din Bihor transmite mulțumiri familiei îndoliate care a acceptat prelevarea de organe realizată sâmbătă, cu sprijinul echipelor de medici de la Cluj-Napoca și încurajează bihorenii să spună DA vieții, prin acceptarea donării de organe.
Trimite articolul
XNu este obligatorie sa donezi organe. Sunt care din motive religioase nu vor. Va rog cu stima, nu aratati cu degetul “din vina rezului a doua familii…” Chiar e penibil.
-
Pacat! Locuiesc in UK, am fost intrebat daca doresc sa ma inscriu ca donator, catogoric DA! Ce poate fi mai nobil decat sa poti sa salvezi o alta viata! Daca ai murit, mai conteaza?
Astazi in UK, din oficiu, toata lumea ii inregsitrata ca si donatoare! Cei care nu doresc sa fie inregistrati trebuie sa ceara explicit stergerea de pe registru.-
După o viata în UK, ramine ceva de ține care sa mai poate fi donat?
După o viata in UK mairamine ceva de ține care sa poată fi donat?
-
Dupa o viata in Romania, invata dracului sa scrii corect….
-
-
-
E penibil sa refuzi sa ajuti niste semeni, ca un ultim gest de omenie. E penibil sa preferi sa iti manance viermii maruntaiele in loc sa le donezi altui om care are o sansa, pe principii religioase sau personale aberante. Asta e penibil.
Moarte cerebală este doar moarte cerebrală! Faptul că legea asimilează moartea cerebrală cu decesul e doar o chestie de „Hai să ne mințim frumos”.
Organele se recoltează de la persoanele în viață, pe viu fără nici o anestezie!!! Decesul survine în timpul recoltării.
Donarea este opțională și este grav să incriminezi orice opțiune.
Atâta tip cât nu respecți libertatea, nu o meriți.
Nu cei care au o anumită opțiune trebuie educați, ci cei care îi incriminează.
Dr Pantis e una din cele mai dobitoace cadru medical din Oradea , terminati cu minciunile ieftine cu reclamele de trei lei nu poti convinge populatia sa vada ce vad cu ochii lor , nu mai crede nimeni in porcariile voastre .
Cunosc caz in care s-a cerut prelevarea organelor de la o persoana, si nu s-a dat acceptul. Persoana respectiva s a facut bine, si este in viata, sanatoasa, activa, cu familie. Cum se numeste ce a facut dr. Carmen Pantis in acest caz?! Daca se dadea acceptul de catre familie acea persoana era moarta. De atunci incolo cand vad astfel de articole imi vine sa vars, sa vomit, pt ca stiu acest caz.
-
Cum se numesc celelalte prelevari in aceasta situatie?