Un bărbat și o femeie, ambii din București, au scăpat de dosarul în care erau judecați pentru complicitate la o evaziune uriașă, cu o pagubă cumulată de peste 56 de milioane de lei, ce ar fi fost produsă de afaceriștii Attila Rácz, Călin Balaj și Antonino Papalia, după ce la începutul lunii decembrie Tribunalul Bihor a dispus încetarea procesului penal, pe motiv că faptele de care erau acuzați cei doi s-au prescris în 2020, respectiv 2021.
În schimb, instanța i-a obligat pe Aurel Guliman, de 64 de ani, și pe Dana Molnar, fostă Calițoiu, în vârstă de 61 de ani, să plătească peste 8,6 milioane de lei, reprezentând accize nedeclarate și TVA nevirat bugetului de stat.
Motorină, mascată în vânzări de „combustibil ecologic”
Potrivit rechizitoriului întocmit în mai 2022 de către DIICOT – Structura Centrală, Attila Rácz, cumnata lui, Katalin Merai, fostul fotbalist Călin Balaj și italianul Antonino Papalia au fost trimiși în judecată pe motiv că în perioada 2010 – 2011 ar fi înregistrat operațiuni fictive în contabilitatea firmei la care erau acționari – Ecodiesel SRL, care preluase în acea perioadă rafinăria Crișana, din Suplacu de Barcău.
Era vorba, explicau anchetatorii, de vânzarea sau eliberarea pentru consum, a peste 32.200 de tone de produse energetice sub denumirea de „combustibil ecologic”, care ar fi fost „plimbat” prin circuite fictive de livrare din care făceau parte mai multe firme. În realitate, ar fi fost modul în care mascată vânzarea de motorină Euro 5.
Explicația pentru aceste manevre era una simplă: în acea perioadă, acciza pentru combustibilul ecologic era la un nivel de 15 euro/tonă, pe când motorina era accizată cu 347 de euro/tonă. O diferență uriașă care a dus, acuză procurorii DIICOT, la o pagubă produsă bugetului de stat de 56,6 milioane de lei – accize neplătite și TVA aferentă acestora.
Zeci de complici investigați de DIICOT
Ancheta a scos la iveală o mulțime de persoane și de firme care ar fi fost implicate în circuitul evazionist și care ar fi acționat ca și complici pentru asociații de la Ecodiesel SRL. 10 dintre acestea au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, iar în cazul altor 9 a fost dispusă clasarea. Totuși, alți 11 au fost trimiși în judecată prin rechizitoriul DIICOT din 2022, sub acuzația la complicitate la evaziune fiscală.
În cazul a doi dintre aceștia, Aurel Guliman și Dana Molnar, Tribunalul Bihor a decis disjungerea cauzei, după ce în octombrie, respectiv noiembrie au depus o declarație prin care și-au recunoscut faptele și au cerut oprirea procesului ca urmare a prescripției.
Fost administrator de fapt al unei societăți pe acțiuni, Guliman a fost acuzat că i-a ajutat pe Rácz, Merai, Balaj și Papalia în perioada august 2010 – aprilie 2011, prin faptul că ar fi înregistrat în evidențele contabile ale firmei sale achiziția fictivă a nu mai puțin de 3.633 de tone de combustibil ecologic de la rafinăria Crișana. Ulterior, marfa ar fi fost livrată, tot în fals, „pe mai multe circuite de facturare, în scopul descărcării scriptice a stocului de combustibil”.
Aceste manevre ar fi fost urmate de cumpărarea, doar în acte, de către compania lui Guliman a aproape 2 milioane de litri de motorină Euro 5 de la trei SRL-uri și livrarea către cumpărătorii finali. „În acest mod se realiza transformarea scriptică a produsului energetic eliberat în consum de (societatea Ecodiesel – n. red.) SRL din combustibil pentru centrale în motorină Euro 5. În realitate, produsele care în documentele legale figurau ca fiind combustibil ecologic (diverse sortimente) erau livrate direct către beneficiarii finali ca motorină Euro 5, fără a se interveni în vreun fel asupra produsului”, detaliau procurorii DIICOT – Structura Centrală.
În acest fel, bugetul a fost prejudiciat prin neplata unor accize și a TVA în valoare de peste 6,4 milioane de lei, au calculat anchetatorii.
Într-un mod asemănător ar fi procedat și Dana Molnar, care ar fi contribuit la producerea unui prejudiciu de mai bine de 2,1 milioane de lei.
Fapte prescrise cu ani în urmă
Tribunalul Bihor a constatat că faptele de care au fost acuzați Guliman și Molnar s-au prescris la 10 ani de la comiterea lor, adică în 2021 în cazul bărbatului și în 2020, în cazul femeii. Astfel, procesul penal a fost oprit, dar fiecare din cei doi a fost obligat să achite paguba pe care a creat-o prin infracțiunile pe care le-au recunoscut.
Cele două hotărâri nu sunt definitive și pot fi atacate cu apel. La rândul său, procesul în care sunt judecați Attila Rácz, Călin Balaj, Antonino Papalia, Katalin Merai și alte 9 persoane acuzate de complicitate continuă la Tribunalul Bihor și are programat următorul termen în ianuarie 2025.
Complici cu antecedente
Aurel Guliman și Dana Calițoiu nu sunt la prima întâlnire cu legea penală. Primul a fost condamnat, în 2014, de Curtea de Apel București, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani. Era acuzat de procurorii DNA că, în calitate de director general al unei firme, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Teleorman, o cerere prin care a solicitat plata unei subvenții pentru o suprafaţă de peste 1350 de hectare, în condițiile în care societatea avea în arendă sub 1200 de hectare.
La rândul său, Dana Molnar, fostă Calițoiu, a fost condamnată definitiv, în 2013, de către Curtea de Apel Craiova, la 10 ani de închisoare pentru că a cumpărat un autoturism și autocamioane în leasing de la două firme, folosind acte falsificate. În plus, a încasat 100.000 de lei de o altă societate în schimbul unei cantităţi pe porumb care n-a mai fost livrată. Potrivit presei locale din Craiova, femeia a mai fost condamnată în trei rânduri, între 1995 și 2007, pentru trafic de influență și înșelăciune.
Citiți principiile noastre de moderare aici!