Inițial, Călin Vesa, fost director executiv al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Cluj, și Gheorghe Constantin Seleș, director adjunct al Direcţiei Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, au fost trimiși în judecată de către DNA Oradea, în 2016, alături de cei doi afaceriști și de alți șapte funcționari din sistemul vamal și din Garda Financiară.
[eadvert]
După opt ani de termene, instanța a dispus „disjungerea cauzei si formarea unui dosar distinct cu privire la inculpaţii VESA CĂLIN VALER si SELEŞ GHEORGHE CONSTANTIN, cercetati pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată”.
Acte false pentru învârteli cu motorină Euro5
În luna mai 2016, procurorii DNA Oradea dispuneau trimiterea în judecată a lui Jozsef Bereczki și Robert Pap, administratori ai unei firme din Săcueni – Colors International SRL. Aceștia au fost acuzați că au pus la punct un mecanism evazionist ”prin care 211 facturi și documente financiar-contabile aferente nu au fost evidențiate în actele contabile ale societății, astfel încât cantitatea de 6.647.986 litri/5.565,2 tone motorină Euro 5 a fost eliberată pentru consum către societăți comerciale care dețineau stații de distribuție a carburanților auto, fără plata accizei și TVA aferent”.
În actele contabile s-ar fi indicat că motorina ar fi fost livrată în spațiul intracomunitar, către o societate din Slovacia. Potrivit procurorilor anticorupție, documentele false au fost depuse de Robert Pap la Direcţia Județeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor, „care avea obligația să exercite supravegherea vamală asupra antrepozitului fiscal deținut de SC Colors International SRL Săcueni, precum și asupra tranzacțiilor cu produse energetice derulate de acest agent economic”. Însă, în loc să le verifice cu atenție activitatea, mai mulți șefi din sistemul vamal i-ar fi ajutat, prin diverse măsuri, pe cei doi administratori să cauzeze bugetului de stat un prejudiciu de 10,3 milioane de lei, din care accize în valoare de aproape 7 milioane de lei și TVA de 3,3 milioane de lei.
Acuzațiile formulate de DNA
În sarcina lui Călin Vesa, pe atunci director executiv al DRAOV Cluj, procurorii au reținut faptul că nu ar fi dispus acțiuni de control la firma din Săcueni, „în condiţiile în care a luat la cunoştinţă de peste 122 de transporturi de produse accizabile în spaţiul intracomunitar, în luna aprilie 2009, în regim suspensiv de la plata accizei şi TVA aferent”.
În plus, Vesa a fost acuzat că ar fi ignorat, cu ştiinţă, un ordin al Ministerului Finanţelor Publice și dispoziţii primite de la Autoritatea Naţională a Vămilor, privind monitorizarea firmei din Săcueni ca ”agent economic cu risc fiscal ridicat de fraudă, fiind singura societate cu răspundere limitată autorizată ca antrepozit fiscal de depozitare din raza de competenţă a DRAOV Cluj”. Potrivit DNA, Călin Vesa nu ar fi dispus verificări cu privire la întocmirea incorectă a 34 de acte în care firma bihoreană apărea atât la rubrica „Expeditor”, cât şi la rubrica „Primitor” și nu ar fi măsuri pentru sigilarea transporturilor de motorină efectuate de societatea din Săcueni în spaţiul intracomunitar.
La rândul său, Gheorghe Seleș, în calitate de director adjunct al Direcţiei Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, a fost acuzat că l-ar fi protejat de controale ulterioare pe administratorul firmei din Săcueni prin faptul că ar fi întârziat comunicarea către DJAOV Bihor a răspunsului din aprilie 2009 a autorităţilor vamale slovace, care nu confirmau relaţia comercială dintre societatea bihoreană și o alta din Slovacia.
Pe lângă aceasta, Seleș ar fi certificat drept legală achiziţionarea, fără plata accizelor, a peste 1,2 milioane de litri de motorină Euro5 de către firma din Săcueni de la un furnizor din București care nu deţinea autorizaţie de antrepozit fiscal.
În luna aprilie 2024, Tribunalul a dispus ca, în același caz, doi comisari ai Gărzii Financiare Bihor care nu au aplicat o amendă și nu au confiscat aproape 30.000 de litri de motorină găsiți cu ocazia unui control la societatea din Săcueni să fie judecați și ei într-un dosar separat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!