Inițial, George Cristian Buna și Vasile Ovidiu Costea au fost inculpați într-un dosar mai amplu, instrumentat de DNA Oradea și care viza mai mulți foști șefi din Autoritatea Națională a Vămilor și din ANAF, acuzați de complicitate la evaziune fiscală.
[eadvert]
Decizia de a disjunge dosarul celor doi ex-comisari a fost luată la opt ani de la emiterea rechizitoriului de către procurorii anticorupție. Potrivit portalului instanțelor, în noul proces Buna și Costea vor fi judecați pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Concret, ei sunt acuzați că, pe 16 aprilie 2009, în cadrul unui control efectuat la o firmă din Săcueni, ai cărei patroni au fost anchetați ulterior pentru evaziune fiscală, nu au aplicat o amendă de minimum 20.000 de lei și nu au confiscat o cantitate de aproape 30.000 de litri de motorină ori contravaloarea acesteia, de peste 107.000 de lei. „Prin aceasta a fost cauzată o pagubă bugetului consolidat al statului de 127.261,84 lei și a fost obținut un folos necuvenit în același cuantum pentru S.C. COLORS INTERNATIONAL S.R.L. Săcueni”, au transmis procurorii DNA Oradea la momentul emiterii rechizitoriului din 2016.
Pentru acoperirea prejudiciului, procurorii au aplicat sechestru asigurator asupra bunurilor imobile aparținând celor doi foști comisari.
Foști șefi din ANAF și Vămi, acuzați de complicitate la evaziune
Dosarul DNA în care au fost anchetați George Buna și Vasile Costea i-a vizat pe administratorii unei firme din Săcueni, Jozsef Bella Bereczki și Robert Attila Pap, acuzați că au pus în aplicare un mecanism evazionist în care ar fi beneficiat de sprijinul mai multor funcționari din ANAF și Vămi.
Astfel, în perioada aprilie – mai 2009, aceștia nu ar fi trecut în contabilitatea societății peste 200 de facturi și documente financiare, modalitate prin care o cantitate de mai bine de 6,6 milioane de litri de motorină ”a fost eliberată pentru consum către societăți comerciale care dețineau stații de distribuție a carburanților auto, fără plata accizei și TVA aferent”. Anchetatorii menționau că în actele contabile figura că motorina ar fi fost livrată în spațiul intracomunitar, către o firmă din Slovacia.
În toate aceste manevre, cei doi administratori ar fi beneficiat de sprijinul acordat de șeful de atunci al Vămilor, orădeanul Radu Mărginean, ulterior pus vicepreședinte la ANAF, și de Gheorghe Constantin Seleș, fost director adjunct al Direcției Supraveghere Accize și Operațiuni Vamale din cadrul Autorității Naționale a Vămilor. Printre cei nominalizați de procurorii DNA că au ajutat în diferite moduri firma din Săcueni s-au numărat și inspectorul vamal Sergiu Ignat, fostul director executiv al Direcției Regionale pentru Accize și Operațiuni Vamale (DRAOV) Cluj – Călin Vesa, Dorin Vidican – șeful serviciului Antifraudă Fiscală și Vamală din DRACV Cluj, Corneliu Sotoc, ex-director al Direcției pentru Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Bihor și fostul șef al Biroului Supraveghere Accize din cadrul DJAOV Bihor, Aurelian Baciu.
Toți aceștia au fost acuzați de complicitate la evaziune fiscală din cauza unor măsuri printre care oprirea unor controale la firma celor doi, certificarea drept legale a unor nereguli privind documente de însoțire a mărfii ori „ignorarea cererilor subalternilor de a-l obliga pe inculpatul Pap Robert Attila să prezinte autocisternele pentru verificare și sigilare”.
Anchetatorii au calculat că, prin faptele de evaziune care li se impută, Jozsef Bereczki și Robert Pap, ar fi cauzat un prejudiciu de peste 10 milioane de lei, constând în accize și TVA neplătite. Pentru recuperarea pagubei, a fost pus sechestru pe bunurile imobile a șase inculpați. Procurorii au constatat că administratorii firmei din Săcueni nu au nimic pe numele lor.
Procesul se află de opt ani pe rolul Tribunalului Bihor și a programat până acum 69 de termene. Următorul este programat pe 22 aprilie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!