Din toamnă, ei vor studia la cea mai prestigioasă instituție de învățământ din Franța, École Polytechnique Paris, unde au fost admisi cu bursă integrală (acoperirea taxei de 12.500 de euro) și bursă de merit (200 de euro lunar).
„În cei 4 ani de liceu, Bogdan și cu mine am participat împreună la numeroase concursuri și olimpiade naționale, peste tot în țară și ne leagă o prietenie plină de experiențe unice. Bogdan a fost primul pe județ, în fiecare an, la Olimpiada de Matematică (calificându-se la națională) și are mai multe premii I interjudețene (Al. Papiu Ilarian, Argument, Gheorghe S. Nadiu). Eu am fost pe locul 6 pe țară la Olimpiada Națională de Chimie în clasa a IX-a , în clasa a X-a am obținut medalie de argint și mențiune MEN la Olimpiada Națională de Fizică, iar anul acesta am obținut medalie de bronz la Olimpiada de Chimie. Din 1 Septembrie 2021, amândoi vom studia la cea mai prestigioasă instituție de învățământ din Franța, École Polytechnique din Paris, unde am fost admisi cu bursă integrală (acoperirea taxei de 12.500 de euro) și bursă de merit (200 euro lunar)”, ne-a explicat Marc Smausz .
Programul cu durată de 3 ani la care cei doi gojdiști au fost admiși constă într-o dublă licență de matematică și o disciplină la alegere dintre fizică, informatică sau economie.
„Eu voi alege, desigur, fizica, iar Bogdan va alege, cel mai probabil, informatica. Ceea ce ne-a atras la această universitate, pe lânga prestigiul ei, este un curriculum foarte serios, în special în matematică, pe care se bazează în formarea studenților. Sunt unele cursuri obligatorii în anul I, care în Anglia sau SUA sunt predate abia în anul III de facultate”, ne-a spus Marc.
Rezultatele obținute de Marc și Bogdan la olimpiade au convins.
[eadvert]
Admiterea a constat în două etape, prima de depunere a unui dosar cu rezultatele de la concursuri și olimpiade, notele de la școală și alte activități extracuriculare, iar a doua într-un interviu de o oră, „unde am avut de rezolvat mai multe probleme de analiză matematică de un nivel de dificultate destul de ridicat”. Concurența a fost extrem de mare, de aproximativ 2.000 de aplicanți pentru 150 de locuri.
„Sunt foarte mulțumit de rezultat, pentru că acest program este unul dintre cele mai riguroase din Europa la momentul actual, pe domeniul matematicii și al științelor. Faptul că alți olimpici naționali și internaționali din țară studiază aici demonstrează acest lucru. Aștept cu nerăbdare să încep cursurile în 1 septembrie și să regăsesc atmosfera de la olimpiade, pierdută din cauza pandemiei. Cred că un rol decisiv în admiterea mea l-au avut olimpiadele, interviul și maratonul de 25 ore, pe care l-am realizat cu 6 luni în urmă. Cu această ocazie, vreau să le mulțumesc, din nou, profesorilor care m-au susținut în realizarea acestei reușite: Bogdan Karoly, Anița Luncan, Sadoveanu Viorel, Jurca Andreea, Mititean Viorel, Maria și Adrian Niță”, spune Smausz Marc.
„Sunt foarte încântat pentru că am fost admis la Ecole Polytechnique, aceasta fiind una dintre cele mai bune universități din Europa. Consider că ea va reprezenta un factor fundamental în dezvoltarea mea intelectuală pe termen lung. Realizez însă că această admitere nu ar fi fost posibilă fără pregătirea mea îndelungată pentru concursurile și olimpiadele de Matematică. Aș dori să le mulțumesc foarte mult profesorilor Petruța Gelu, Sadoveanu Viorel și Ioan Fechete. Domnul profesor Petruța Gelu a fost profesorul care mi-a insuflat dragostea pentru matematică și îi multumesc din inimă, iar domnul profesor și diriginte Sadoveanu Viorel și domnul profesor Ioan Fechete sunt cei care m-au îndrumat, susținut și pregătit pe tot parcursul liceului, oameni fără de care nu aș fi putut obține rezultatele pe care le am astăzi”, ne-a spus Bogdan Budura.
„În încheiere, vrem să aducem mulțumiri speciale dirigintelui Sadoveanu Viorel, care este, fără îndoială, atât cel mai bun profesor de matematică, cât și cel mai bun diriginte al Colegiului Gojdu. Ne-a susținut necondiționat, cu o atitudine sinceră și originală, desprinsă din monotonia sistemului din care am făcut parte”, transmit cei doi elevi, Bogdan și Marc.
Trimite articolul
XFelicitari celor doi elevi! De astfel de oameni are nevoie tara noastra.
Din pacate se sting pe drum din cauza mentalitatii proaste.
-
Te rog explica, nu se înțelege aluzia ta.
-
De cati elevi talentati ai auzit pana acum? O gramada. De cati ai auzit sa realizeze ceva? A ajuns macar unul sa conduca un program de cercetare de succes? Au introdus pe piata un produs de succes? O inovatie cat de mica, practica sau teoretica. Invata bine lucruri care se stiu deja. Cand trebuie sa munceasca din greu pentru a produce ceva nou, dau rateuri. Cauta si ei o “smecherie” ca toti romanii.
-
Sunt de exemplu multi ingineri romani care lucreaza la firme din afara (de exemplu Philips) si care au inregistrat o gramada de patente (inventii). Faptul ca tu ai aflat despre ei nu inseamna ca nu exista. Inginerii romani sunt foarte apreciati in afara.
-
i-ai numărat tu, sigur ai un tabel, pe undeva. dar, auzi, tu de ce mai vorbești cu din astea, ”firme din afară”, de zici că tocmai ai dansat la cântarea româniei în fața tovarpășului nicolae ceaușescu?
-
Sunt angajati sa mature pe jos, pentru ca pot fi platiti mai prost decat inginerii adevarati. Tu vorbesti de ingineri de duzina iar eu de performanta.
-
-
-
Alt ratat. Nici nu e in stare sa spuna care a fost contributia lui la acel tv. A dus apa inginerilor adevarati?
-
-
așa e, dragă, scuipă pe niște copii deștepți că-s copii deștepți și nu țoape proaste ca tine. mama lor de copii deștepți. pentru asta ți-ai pierdut tu banii la caritas? la muncă, copii deștepți, nu la întins mâna! cum adică nu e legal să pui copii la muncă? mofturi! azi-mâine nu mai ai voie nici să îi vinzi. rușine! bine că te avem pe tine, lili, cred că îți transpiră gurița și deștele pe taste, de la cât muncești tu la comentarii. noroc bun!
-
Tu nu intelegi ca nu sunt destepti? Au memorat ce stie toata lumea. Greul incepe dupa ce termina facultatea. Romanii se cred destepti inainte ca sa o inceapa. Despre mentalitatea asta de cacat vorbesc eu. Dar cum sa priceapa niste prosti ca voi?
-
lasa, stie lili cu 5 clase ce inseamna Ingineria la Ecole Polytechnique, nu e mare smecherie, orice om poate anvata numere, greu e sa le aduni
-
dar du-te, dragă, la vamă și latră la ei când trec. fă caca în palmă și aruncă-l după ei. ridică-ți poalele peste cap și bate-ți pizda cu degetul, în timp ce strigi la ei că e = mc pătrat. arată-le valoarea, du-le degetele pe la nas, să miroasă valoarea, bagă-ți degetele cu valoare în gură. înjură-i pe copii până înțeleg mentalitatea corectă. hai, treci la transpirat! mama lor de copii. huo copiiiiiii!!!
-
-
-
Explicatie pentru prosti: in anii 90 te impiedicai de genii pe strada. Asta e generatia lui Frigusor Dan. Banuiesc ca nu mai e nevoie sa-ti explic beneficiile.
-
-
mentalitate proasta a cui? a ta?
-
Proasta e mata.
-
bravo….dai o dovada de cultura iesita din comun….de aici se trage si treaba cu mentalitatea…. :))
-
Mamă-ta => mă-ta.
Ce e așa complicat?-
zi-le, ba, sa puna apostrof, ca o sa creada ca e cool. o s’a inceap’a s’al puna’a pes’te tot
-
🖕 Pentru tine si pentru ma’ta
-
Nici tu nu produci nimic. Alt geniu de apartament.
-
lasă, lili dragă, spargeți ușa, tu și minerii. mă înveți tu să am respect, să fiu muncitor și să huidui pe puștiulache. pun pariu că la tine acasă, nevasta și copiii stau în picioare câtă vreme mergi tu la baie. pe ai tăi i-ai crescut bine, aștepți să adoarmă ca să îi huidui și-n somn. așa-i ce păcat că nu poți spune chestii de genul ”muie la copilași”, că se interpretează că ai fi pedo? lasă, se fac mari și, la majorat, le trimiți carte poștală cu: ”mai ții minte când erai copil? muie ție, fraiere!”
-
-
Am inteles, toti sunt si suntem prosti, in afara de geniul “sclipicios” lili care nu stie sa scrie corect. Bai lili, ce virgula are ma-ta! Lili, desteapta pul… overului…
-
Din pacate si eu m-am nascut in Romania si sufar de aceasi prostie. Singura diferenta e ca eu imi recunosc handicapul.
-
-
-
Bravo
Felicitări elevilor și profesorilor. Mult succes și mari realizări în continuare. Vivat CN Emanuil Gojdu !!
-
Graduatii Gojdu labagii bihorului.
-
Mai bine labagii decat muisti ca tine
-
Felicitari!
Mai spuneti si la Blage, el nu prea stie mult despre educatie.
aoleu, bieții de ei. nu vă duceți, puștiulache, că o să vă spele creierul și o să facă din voi roboți de fabrică. pe bune, nu mai e ca odinioară. acum, dacă sunteți deștepți, faceți pe proștii, că trimit dementorii să vă fure creierul. învățați pe ascuns, să știe numai părinții, popa și bibliotecarul.
sa va fie de bine, petreceti mult pe terase, cafele si tigari, doar asa vin si rezultatele,
(nu ca asta ar fi treaba inspecttoratului ce fac copii in timpul lor liber)
copiilor din toate scolile, pe terasa cu voi si ve-ti avea note bune!
retardat inspector
-
La cat scrii de “corect” sper ca nu esti elev la Gojdu.
-
Nu , e muist ca mata !
-
Pune naibii cratimă la mă-ta. Toți aveți diplome.
-
mă, vasile, mă, tu chiar ești dispus să mori pe altarul lui cratima lui mă-sa. fie. puneți, bă, cratimă, că dacă-l mai supărați pe prietenul meu vasile, vin după voi și vă trolez. ma-ma voastră de agramaț!
-
-
-
Ai noștri tineri la Paris învață, la gât, cravata cum se leagă nodul…..
Sadoveanu treagea o laba de fiecare data cand dadea o nota de 4…….si dadea multe !
Nu ai auzit de români care au reușit să facă treabă afară?cum să auzi dacă ești ocupat doar cu manele? Lili, dacă e așa ușor să ajungi la o universitate de prestigiu, du-te și tu.nu sta la bandă ori la aranjat marfă pe raft
Wow, au reusit sa fie admisi la un program de 3 ani la o universitate politehnica?
Da, este Grand Ecole, dar nu pentru programul de 3 ani 🙂
Un program care si-a inceput existenta in 2017?
Chiar nu i-a sfatuit nimeni pe acesti elevi?
Trãiascã geniul român, ar trebui sã scaneze dupã metalitãţile din ultimul rãzboi.
Ai noștri tineri în on-line învaţã la gât şomajului sã -i facă faţã.
am si eu o curiozitate si anume, cu ce difera École Polytechnique Paris de Politehnica din Bucuresti? ca la poli Bucuresti numai pe baza de admitere se intra.Ce vor invata ei in plus acolo fata de sus mentionat facultate? Daca sa zicem ca la terminarea studiilor au loc de munca asigurat la Nasa sau ceva mega hiper institutie pe salarii enorme, ii inteleg.
Atatea comentarii pline de ura fata de acesti 2 tineri. Idiotilor in loc sa va bucurati, unii ii faceti in fel si chip. Felicitari celor 2 tineri, MU13 idiotilor care comenteaza aiurea
-
MU2100 lapte praf realitãţi.