Doi tineri de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” au reușit să se claseze printre cei mai buni din țară la Olimpiada de Chimie și să se califice în lotul lărgit al României pentru competiția internațională.
[eadvert]
Daria Chebeleu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, și Paul Gabriel Popoviciu, elev în clasa a XII-a la același colegiu, au demonstrat că pasiunea și efortul pot duce la rezultate remarcabile în domeniul științelor.
Pentru Daria, calificarea în lotul național a fost o surpriză plăcută, dată fiind competiția acerbă la probele la care a concurat cu peste 100 de elevi buni din toată țara. Cu toate acestea, pasiunea ei pentru chimie și pregătirea temeinică au fost cheia succesului.
„A fost un concurs greu, o olimpiadă dificilă, dar atâta timp cât faci din pasiune ceea ce faci, nimic nu pare atât de greu”, a mărturisit Daria.
Și pentru Paul, pasiunea pentru chimie a fost motorul care l-a propulsat în lotul lărgit al României pentru a doua oară consecutiv. Pregătirea constantă și dedicarea lui Paul nu au fost trecute cu vederea, iar rezultatele obținute la etapa națională a Olimpiadei de Chimie au confirmat calitatea sa.
„Mie mi-a plăcut foarte mult, chiar dacă a fost foarte greu. Însă, așa cum a spus și colega mea, Daria Chebeleu, e mult mai fain când o faci din pasiune”, a spus Paul.
Modele pentru colegi
Amândoi elevii sunt datori, în foarte mare măsură, și pregătirii, și îndrumării primite de la profesoara lor, Anița Luncan, care este o sursă constantă de inspirație în călătoria lor în lumea fascinantă a chimiei. De-a lungul timpului, profesoara Luncan a dat peste 100 de olimpici internaționali și internaționali de la colegiul în care predă.
„Cei doi elevi calificați în lot, fac parte dintr-un grup mai mare de iubitori de chimie. La faza națională au participat șapte elevi buni, în ciuda unui clasament relativ în care nu toți au ajuns pe podium. Paul și Daria au excelat, ne-au demonstrat că se poate că nu au muncit în zadar, devenind modele pentru colegii lor mai mici”, a declarat profesoara Anița Luncan.
Pasiunea este fundamentul pentru Daria și pentru Paul, dar și pentru cea care îi inspiră.
„Nimic nu este greu dacă pui pasiune și suflet în ceea ce faci. Întotdeauna performanța a presupus un efort suplimentar. Nu știu dacă în vremurile de acum e mai greu decât în urmă cu 20 de ani. Până la urmă, este vorba de a găsi acel liant care să apropie elevul de material ta, astfel încât să facă o pasiune din ea. De aici începe totul. Ce urmează este o bună colaborare între profesor și elev, care nu cunoaște limite de timp.
Pentru astfel de performanțe elevul de pregătește pe tot parcursul anului, iar profesorul îi stă la dispoziție, îl îndrumă, îl inspiră. Din anumite puncte de vedere, poate e mai ușor acum, deoarece elevii au multe surse de informare, iar cei pasionați scotocesc, se documentează, provoacă profesorul. Pe de altă parte, recunosc că numărul tinerilor dornici de acest drum sinuos al cunoașterii este în scădere”, a mai spus profesoara Anița Luncan.
În ciuda dedicării lor intense pentru studiul chimiei, Daria și Paul găsesc totuși timp pentru pasiunile lor și pentru a petrece momente alături de familie și prieteni. Pentru Paul, chimia este adesea o modalitate de a se relaxa și de a se reconecta cu sine însuși.
„Dacă mă simt prost, mai fac chimie”, a spus el, subliniind importanța consecvenței și a echilibrului în viața sa.
Ambii elevi sunt motivați să-și urmeze visurile și să-și ducă pasiunea pentru științele chimice și mai departe. Amândoi au planuri mari pentru viitor și sunt hotărâți să-și continue studiile în domeniul medical, explorând conexiunile strânse dintre chimie și medicină.
Pentru directorul Colegiului Național „Emanuel Gojdu” din Oradea, Anca Marchiș, realizările acestor elevi sunt o dovadă a faptului că, în ciuda provocărilor din lumea modernă, pasiunea și implicarea pot genera rezultate extraordinare.
„Nu e ușor în lumea de astăzi, în care totul merge pe repede înainte și în care tinerii sunt dependenți de tehnologie. Dar realizările acestor elevi ne amintesc că, prin voință și dedicare, se pot realiza lucruri extraordinare”, a declarat Anca Marchiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!