Potrivit informaţiilor primite de la ofițerul de presă IPJ Bihor, Ioana Lascău, primul eveniment a avut loc luni, la ora 11:20, pe strada 1 Decembrie din localitatea bihoreană Marghita, când o femeie de 52 de ani, din comuna Popești, județul Bihor, în timp ce se afla la volanul unui autoturism staționat regulamentar pe partea carosabilă, nu s-a asigurat la coborârea din autoturism, a deschis portiera stânga față și a acroșat o femeie de 65 de ani, din Marghita, care circula pe bicicletă.
Câteva ore mai târziu, pe Bulevardului Decebal din Oradea, un bărbat de 34 de ani, din municipiul Beiuș, județul Bihor, în timp ce circula pe bicicletă, pe trotuar, la intersecția cu strada Lunii, a pătruns pe marcajul pietonal și a fost acroșat de un autoturism condus de un bărbat de 50 de ani, din Oradea.
„În urma evenimentului rutier, femeia de 65 de ani, a suferit leziuni ușoare”, a transmis Ioana Lascău.
Cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor și cauzelor producerii accidentelor rutiere.
Polițiștii recomandă:
– pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani;
copiii sub 14 ani pot circula doar în locuri special amenajate, parcuri sau proprietăți private, iar deplasarea pe drumurile publice se face doar însoțiți de adulți;
– bicicletele trebuie conduse pe partea dreaptă a drumurilor publice, cât mai aproape de bordură sau acostament; acolo unde există piste speciale pentru biciclete, conducătorii acestora le vor folosi obligatoriu, iar unde există acostamente amenajate cu prundiș, pământ bătătorit sau poteci laterale, bicicliștilor li se recomandă folosirea lor.
– la schimbarea direcției de mers asigurați-vă temeinic și semnalizați din timp intenția de a vira; semnalizarea se efectuează cu cel puțin 50 m în localități, respectiv 100 m în afară, înainte de efectuarea manevrei.
– intenția de a vira trebuie semnalată cu mâna, astfel:
– brațul stâng întins orizontal la schimbarea direcției de mers spre stânga sau la depășire;
– brațul drept întins orizontal la schimbarea direcției de mers spre dreapta;
– brațul drept întins orizontal balansat în plan vertical la oprirea bicicletei.
În circulația pe drumurile publice bicicleta trebuie echipată cu dispozitiv de frânare eficace, cu sistem adecvat, funcțional, de direcție, cu lumini corespunzătoare și dotată cu sistem de avertizare sonoră și cu dispozitive fluorescent-reflectorizante.
Pentru un plus de siguranță se recomandă ca biciclistul să poarte cască de protecție omologată, iar în mod obligatoriu pentru a putea fi observat de ceilalți participanți la trafic să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.
Interzis
– să transporte o altă persoană, cu excepția copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în față un suport special sau este construit/echipat special pentru transportul altor persoane;
– să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulația celorlalți participanți la trafic;
– să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă;
– să conducă bicicleta fără a menține contactul roților cu solul.
De reținut
Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni în timpul deplasării pe bicicletă este interzisă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!