Cu toate că Ordinul pentru aprobarea Metodologiei privind promovarea a doi ani într-un an şcolar în învăţământul preuniversitar există din septembrie 2011, doar un singur elev din judeţul nostru a solicitat accelerarea promovării a doi ani de studii într-un singur an şcolar. Dascălii spun că elevii nu se înghesuie să solicite acest lucru pentru că mulţi dintre ei nu ştiu de Ordinul intrat în vigoare în 29 septembrie 2011.
Prof. Liana Bako, directorul Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu”, spune că, deşi există copii care ar putea parcurge doi ani într-unul, în instituţia pe care o conduce nu s-au înregistrat astfel de solicitări din partea elevilor ori a părinţilor lor. Motivele sunt varii: pe de-o parte lumea nu este foarte bine informată cu privire la acest ordin, iar pe de altă parte, instituţiile de învăţământ nu sunt pregătite pentru asta.
„Practic, copilul ar trebui să parcurgă într-un semestru materia dintr-un an şcolar, iar în următorul semestru, materia din anul următor acestuia. Pentru aceasta ar trebui să existe un centru de excelenţă. Ori, un profesor de la clasă trebuie să se ocupe de 35 de elevi, nu poate să lucreze doar cu un singur elev. Îţi trebuie personal care să se ocupe de astfel de elevi”, a explicat prof. Liana Bako.
Rezultate şi capacitate
Accelerarea promovării se realizează prin parcurgerea a doi ani de studii într-un singur an şcolar de către elevii care au rezultate şcolare excepţionale şi care au capacitatea fizică şi intelectuală de a se adapta cerinţelor parcurgerii a doi ani de studii într-un an şcolar şi integrării într-o clasă cu elevi de vârstă mai mare.
„Parcurgerea a doi ani de studii într-un singur an şcolar se face pentru doi ani de studii consecutivi: anul în care este înscris elevul în urma promovării, în regim obişnuit, a clasei anterioare, numit în continuare «an curent/clasă curentă», şi anul următor acestuia, pe care elevul îl parcurge suplimentar, în acelaşi timp cu anul curent”, a arătat inspectorul şcolar general Daniel Negrean.
Potrivit lui Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, parcurgerea a doi ani de studii într-un an şcolar se poate realiza o singură dată în fiecare dintre ciclurile de învăţământ: primar, gimnazial şi liceal. Excepţie fac clasele de început de ciclu de învăţământ care se exclud din acest program.
Condiţii de înscriere
Elevii care se înscriu în programul de parcurgere a doi ani de studii într-un an şcolar trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele criterii de selecţie: să aibă, în anul şcolar anterior anului curent, calificativul sau media generală la fiecare disciplină de studiu şi la purtare – „foarte bine”, pentru elevii din învăţământul primar şi minimum 9, respectiv 9,50 la purtare, pentru elevii din învăţământul gimnazial şi liceal şi să promoveze un test transdisciplinar din curriculumul clasei anterioare clasei curente, cu un punctaj de cel puţin 80% din totalul punctajului acordat pe test.
Înscrierea elevilor pentru a parcurge doi ani de studii într-un an şcolar este condiţionată de existenţa cererii părintelui sau a tutorelui legal al elevului, avizul favorabil al psihologului şcolar, al medicului şcolar sau al medicului de familie şi al consiliului profesoral al unităţii de învăţământ.
Potrivit metodologiei, parcurgerea celor doi ani de studii într-un an şcolar se realizează prin frecventarea a cel puţin 50% din cursurile şcolare aferente anului curent şi a cel puţin 40% din cursurile şcolare aferente celui de-al doilea an de studiu, studiu individual, consultaţii/tutoriale asigurate de profesorul pentru învăţământul primar/profesorii clasei celui de-al doilea an de studiu şi programe de instruire diferenţiată pentru elevii capabili de performanţă.
Cererile de înscriere în programul de parcurgere a doi ani de studii într-un an şcolar se pot depune la unitatea de învăţământ la care este înscris elevul, în perioada 1 martie – 1 mai a anului şcolar precedent celui de intrare în program.
Citiți principiile noastre de moderare aici!