Colorate şi decorate cu spice de grău, dantelă sau ochi de bufniţă, coşurile împletite de Docze Éva din Sântandrei juri că sunt făcute din nuiele de răchită. Decorative dar şi pratice, în ele se pot depozita diferite lucruri, se pot folosi ca suport pentru ghivece, iar unele sunt realizate ca genţi de purtat pe umăr.
[eadvert]
Sub numele de Éva Basketry, Docze Éva participă la diferite târguri, ea fiind prezentă şi la Târgul Meşterilor Populari organizat în fiecare an de Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal. Doar că la standul ei de coşuri scrie „Împletituri din hârtie”. Într-un coş, expune spre exemplificare câteva „nuiele” despre care afli că nu sunt de răchită ci sunt făcute de ea, din pagini de ziar.
Tehnica nu e complicată, explică Docze Éva, dar e foarte migăloasă. Din paginile de ziar taie fâşii pe care le rulează cu aracet pe andrele (ace lungi și groase, pentru tricotatul manual), le dă apoi cu lac ca să se întărească, şi după ce s-au uscat, le vopseşte. Scoate apoi acul şi când sunt gata, se pot împleti în diferite modele de coşuri. Sunt rezistente şi garantează că se pot chiar spăla.
„Recilcez ziarele. Jurnal bihorean, Bihari Naplo, de toate felurile”, spune Docze Éva, care împleteşte astfel de coşuri de trei ani. „Acum trei ani am ieşit în pensie şi am găsit un video pe Youtube şi aşa am învăţat să fac astfel de coşuri. De atunci fac că nu pot să mă las, aşa de mult îmi plac! Şi de fiecare dată încerc un model nou. Anul ăsta am făcut coşuri în formă de ursuleţ şi de pisică. Răbdare trebuie!”, explică pensionara.
Cel mai mult durează realizarea „nuielelor” pentru că presupune multă migală. Într-un „fir” intră o jumătate de pagină de ziar. Pentru unul dintre coşurile mai mari a folosit 1100 de nuiele confecţionate, pe care le-a împletit pe parcursul a două zile. Atelierul de confecţionat l-a amenajat acasă, la Sântandrei.
La o simplă căutare pe Youtube se găsesc o mulţime de tutoriale de modul cum se realizează aceste nuiele şi felul în care se pot împleti în coşuri. Docze Éva a demonstrat că nu e greu, la pensie, să îţi găseşti o pasiune, să înveţi o îndeletnicire de care să te ocupi cu plăcere şi să bucuri şi pe cei din jur cu ea.
Trimite articolul
XFoarte frumos !