Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal organizează vineri, 16 noiembrie, de la ora 12.00, evenimentul „89: Oglinzi și Fum”, în care elementul central va fi difuzarea filmului documentar în prezența regizorului Alexandru Stănescu, o odisee prin labirintul memoriei Revoluției române și prin puzzle-ul de întâmplări și coincidențe, care încă se cer a fi descifrate. La eveniment va fi prezent regizorul și editorul Alexandru Stănescu,care va prezenta modul în care a fost realizat acest film, pentru ca la final cei prezenți să poată intra în dialog cu acesta.
TVR este coproducător al documentarului „89: Oglinzi și Fum”, un film care este rezultatul unei munci de 12 ani a unui tânar care la Revoluție avea 8 ani. „Regizorul filmului reușește să facă un film care poartă amprenta altei generații – cea care doar s-a născut în comunism, dar nu a crescut și nu a fost educată în acei ani și nici nu are stocate amintiri care să îi modifice discursul”, scrie tvr.ro.
Realizat prin reportaje și interviuri, ilustrat cu imagini din arhiva TVR și arhiva Paul Cozighian, dar și cu fotografii inedite din colecțiile Andrei Bârsan, Dinu Lazăr, Andrei Pandele, Agerpres, documentarul acoperă momente importante din istoria anilor ’80. În acest documentar îi puteți vedea pe Sergiu Nicolaescu, Ion Caramitru, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Paul Cozighian, Cornel Mihalache, Constantin Corneanu, Marcel Păun, Andrei Pandele, Andrei Bârsan, Lavinia Betea, Sorin Alexandrescu.
[eadvert]
„Filmul își propune să străpungă perdeaua grea care tronează peste acele zile cruciale din decembrie 1989, analizând, totodată, ecourile reverberate în conștiința colectivă a posterității. Există Adevăr, cu A mare, sau doar adevărul meu și adevărul tău? Este istoria doar o metanarațiune, în slujba diferitelor tabere care își dispută nevinovăția?”, întreabă retoric regizorul. Răspunsurile așteaptă să fie descoperite în cadrul acestui eveniment.
Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea și va fi moderat de prof. univ. dr. habil Gabriel Moisa, manager al muzeului. Intrarea este gratuită în limita a 150 de locuri.
Alexandru Stănescu este absolvent al U.N.A.T.C. (montaj și sunet de film – 2005) și doctorand al Centrului de Excelență în Studiul Imaginii. Autor de filme independente – documentare și experimentale (“Bucureștiul uitat” – 2008, “Generația Desenelor Animate” – 2008, “Damian” – 2009, “Gran Via” – 2013, “Despre noi, la 100” – 2019), a publicat articole și studii pe teme cinematografice, pe blogurile personale (Cinekis și Paseist) și în diverse reviste bucureștene (RePublik, Ziarul Lumina, portalul cultural Liternet.ro), precum și un studiu antropologic despre fotografiile bunicului său (“Fotografiile unui macedonean din România” – 2010). Din 2008 cercetează, printr-o vastă colecție de interviuri, sfârșitul comunismului în România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!