Deşi a fost trimis în judecată pentru 235 de cazuri de luare de mită, dr. Ovidiu Pleşa, de la Casa Judeţeană de Pensii Bihor, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Asistenta sa, trimisă în judecată de DNA Oradea pentru 163 de şpăgi, a primit 2 ani şi 8 luni de închisoare, tot cu suspendare a executării pedepsei. Decizia dată luni de judecătorii Tribunalului Bihor nu este însă definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.
În ianuarie 2016, dr. Ovidiu Pleşa, pe atunci medic specialist în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Judeţene de Pensii Bihor, a fost trimis în judecată de procurorii Anticorupţie orădeni pentru luare de mită (235 de acte materiale), iar pe asistenta sa, Monica Teodora Ignat, pentru complicitate la luare de mită (163 de acte materiale) şi luare de mită, în formă continuată (8 acte materiale).
Peste 55 mii de lei
Concret, procurorii anticorupţie orădeni au arătat că în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, Ovidiu Pleşa a primit în mod direct, repetat, de la un număr de 235 de pacienți, suma totală de 55.975,3 lei și alte foloase care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în atribuțiile sale de serviciu.
„Aceste foloase au fost primite în legătură cu: emiterea unor decizii medicale asupra capacității de muncă a persoanelor respective, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori prelungirea concediului medical peste 90 de zile. De regulă, sumele de bani au fost puse de pacienți, printre actele, din dosarele lor medicale, existând și cazuri în care banii au fost puși pe biroul inculpatului ori predați direct acestuia”, arătau la acea vreme procurorii DNA Oradea.
În același context, Monica Teodora Ignat a primit de la Ovidiu Pleşa suma totală de 9.985 lei, despre care știa că reprezintă o parte din banii pe care medicul îi primise de la 163 de pacienți care s-au prezentat la cabinetul său medical, în condițiile de mai sus.
„În perioada 11 – 21 mai 2015, inculpata Ignat Monica Teodora a primit în mod repetat, de la 8 persoane care s-au prezentat la cabinetul medical „Pleșa Ovidiu” pentru emiterea deciziilor medicale cu privire la capacitatea de muncă ori în legătură cu prelungirea concediului medical, sume de bani și alte foloase (produse alimentare), în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de asistent medical privind asigurarea activității de secretariat la cabinetul respectiv”, au arătat procurorii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!