Anjani Kumar a venit în 2003 din nord-estul Indiei dintr-un mic orășel numit Pachperwa, situat la granița cu Nepal, pentru a studia medicina la Oradea. S-a îndrăgostit iremediabil de orașul de pe Crișul Repede. La Oradea și-a descoperit rapid și pasiunea pentru gătit. La început, de musai: a gătit pentru că nu era obișnuit cu aromele din România. Acum, însă, munca în bucătărie a devenit o plăcere, un prilej de noi și mereu interesante experimente.
„În familia mea toți gătesc, probabil de aceea am fost și eu atras de arta gătitului. Îmi place să gătesc preparate cu specific indian, dar nu numai, încerc să descopăr bucătării noi tot timpul”, ne-a mărturisit Anjani Kumar.
În general, pasionatul bucătar preferă să se lase cucerit de oferta de produse alimentare din piețe și magazine, mai degrabă decât să se încăpățâneze să gătească un meniu, cu orice preț. Spune că nu merge la cumpărături setat că vrea să gătească un anumit preparat, se orientează în funcție de produsele proaspete pe care le găsește.
Ca orice bun român…
Dintre preparatele pe care le-a găsit în România, doctorul-bucătar spune că îi place cel mai mult salata de boeuf, ciorba de burtă, mititeii, dar și sarmalele și prăjitura Fanta. Ba chiar mai mult, nu ezită să le și gătească de fiecare dată când are ocazia.
Și-a făcut un scop din a ajuta românii să descopere exotica bucătărie indiană, așa că mai publică rețetele sale pe rețelele de socializare, iar entuziasmul urmăritorilor este pe măsura pasiunii bucătarului. Mai mult, el spune că ingredientele folosite pot fi găsite și în supermarket-urile din Oradea.
Anjani și-a confirmat talentul de bucătar participând la cel de-al patrulea sezon al concursului de gătit MasterChef.
Mielul e baza și în India
Chiar dacă e o țară necreștină, hinduistă prin excelență, India sărbătorește Paștile datorită unei consistente comunități catolice din care face parte și doctorul Anjani Kumar. Și, conform tradiției, masa de Paști este îmbelșugată.
„De Paște la noi se pregătesc mai multe feluri de mâncare. Mâncarea este mai condimentată, cu comdimente specifice din zonă. Și desertul la fel. Majoritatea oamenilor taie un miel și pregătesc 3 – 4 feluri de mâncare. Toate sunt gătite cu curry, chilli, cumin, scorțișoară, șofran etc. Ca garnitură, se fac lipii din făină de orez și orez”, ne-a spus Anjani Kumar.
El a fost de acord să ne furnizeze și o rețetă ușor de preparat. Acest preparat face parte din tradiția culinară pascală din India. În România, mulți strâmbă din nas la mirosul specific al cărnii de miel, dar condimentele indiene puternice atenuează acest neajuns, punând în valoare gustul cărnii.
[eadvert]
𝐋𝐚𝐦𝐛 𝐜𝐮𝐫𝐫𝐲 (𝐂𝐚𝐫𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐞𝐥 𝐜𝐮 𝐜𝐮𝐫𝐫𝐲) http://bitly.ws/CVXz
𝐈𝐧𝐠𝐫𝐞𝐝𝐢𝐞𝐧𝐭𝐞:
Carne de miel/oaie, tăiată în bucăți mici, 1 kg
Ceapa, 4 bucăți
Roșii, 2 bucăți
Usturoi, 1 bucata
Ghimbir, 1 bucata
Ardei iute, 1 bucata
Lapte bătut, 100 ml
Ulei, 100 ml
Frunze de coriandru
𝐂𝐨𝐧𝐝𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞:
1 baton de scorțișoară
5 boabe cardamom
1 linguriță de chimen
1 linguriță boabe de coriandru
1 linguriță de semințe de fenicul
4-5 bucăți de cuișoare
Boabe de piper
2 buc. de foi de dafin
Puneți o tigaie pe foc, adaugați toate condimentele in tigaie, prăjiți 3-4 minute, după care puneți totul în blender și faceți o pudră.
-Lângă asta mai aveți nevoie de:.
1 linguriță de curcuma
2 lingurițe boia dulce (sau iute, după gust)
1 linguriță garam masala
Sare după gust
𝐌𝐨𝐝 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐩𝐚𝐫𝐚𝐫𝐞:
Tăiați ceapa julien, faceți o pasta fina de usturoi si ghimbir. Puneți o oală cu capac pe foc, adaugați ulei. Când e cald uleiul, adaugați jumătate din ceapa si pasta de ghimbir și usturoi. Prăjiți până când devine transparentă ceapa. Adaugați curcuma (turmeric), boia si 2 linguri de apă. Puneți toată carnea și amestecați bine.
Gătiți 5 minute, după care adaugați restul de ceapă și roșii tăiate cubulețe mici. Adaugați toate condimentele pe care le-ati măcinat în blender. Amestecați totul bine, adaugați sare și lăsați pe foc mare 5 minute sa se gătească. Apoi adaugați 1 cană de apă și lăsați pe foc mic timp de 30 de minute.
Continuați să amestecați la anumite intervale de timp ca să nu se ardă. Apoi adaugați lapte bătut si garam masala. Amestecați tot si lăsați pe foc mic până carnea este gata. Adăugați frunze de coriandru tăiate mărunt. Se servește cu orez sau lipie.
Ce se mănâncă de Paște în alte țări
Paștele este, din punct de vedere teologic, cea mai mare sărbătoare pentru creștini. Tradițiile culinare de Paște au două ancore puternice. Prima este oul roșu, aduse uneori de iepurași, alteori de puișori de găină. Se obișnuiește, în unele tradiții, ca ouăle roșii să fie ascunse de părinți prin casă sau în grădină, ca să le caute copiii, în celebrele vânători de ouă.
Unele țări mai păstrează forma oului, în care toarnă ciocolată sau din zahăr caramelizat.
A doua ancoră este mielul. Mielul sacrificat de către ebraici, popor nomad care consacra cel mai bun animal din turmă pentru sărbătoarea fugii din Egipt.
În America locuitorii rămân foarte atașați tradițiilor mai ales când e vorba de Paște. În această zi de sărbătoare, americani pun jambonul de porc la mare cinste. Tăiat felii după ce a fost copt, îl prepară un pesmet zaharat ca să fie mai crocant.
În Canada brunch-ul de Paște este o adevărată tradiție. Deși mielul câștigă încet dar sigur teren, accentul este pus pe jambonul copt lent în cuptor stropit cu cidru sau sirop de arțar, acoperit cu felii de ananas împănat cu cuișoare și frecat cu zahăr brun.
În Anglia se obișnuiește ca în Vinerea Mare, britanici să mănânce „hot cross buns” o prăjitură de post, și în ziua de Paște, evident miel de lapte fript cu sos de mentă.
În Spania supa de usturoi, face parte din tradiția culinară pascală.
În Equador se prepară pentru sărbătoare o supă numită fanesca, 12 grâne care reprezintă cei 12 apostoli ai lui Isus, la care se adaugă legume tăiate grosier, ouă tari și pește.
În Brazilia este folosită o mâncare de bacalhau, codul sărat moștenire de la portughezi, iar în Africa se mănâncă supă de piton.
Pentru Paștele evreiesc masa trebuie să aibă pe ea șapte elemente dispuse într-o ordine precisă. Seder Pesah, ordinea de Paște, care comportă etape cronologice asociind, binecuvântări, hrană, recitativ și cântece. În timpul Paștelui, casa trebuie golită de orice element de cocă dospită sau fermentată. Pe durata sărbătorii evreii trebuie să mănânce matzot, pâine azimă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!