Volumul „De la examenul clinic obiectiv la telemedicină” face retrospectiva unei vieți bogate în evenimente și pline de realizări. Cea a prof. univ. dr. Petru Mihancea a ajuns pe culmile realizării profesionale. Chiar dacă în carte descoperim accente autobiografice, volumul este o monografie a lumii medicale orădene și nu numai. Mentorii care i-au marcat cariera doctorului Petru Mihancea sunt prezentați detaliat. Un capitol aparte e dedicat specialiștilor orădeni.
Somități medicale
Doctorul Mozes Carol, recunoscut pentru omenia sa, fidel principiilor hypocratice, cu activitate socială cunoscută și apreciată de generații, creator de școală de îngrijire medicală și voluntar exemplar, nu putea lipsi din cartea doctorului Petru Mihancea.
„Nu pot să nu povestesc un fragment din relația mea profesională cu dr. Mozes. Ca medic șef de secție, dr Mozes răspundea foarte prompt atunci când aveai nevoie de un consult la patul bolnavului, în specialitatea dânsului.
I-am solicitat să trimită un infecționist de pe secția dânsului pentru a examina o bolnavă tânără, internată de urgență, noaptea, pe secție la mine, cu suspiciune de epilepsie focală la membrele inferioare. Mi-a spus că vine dânsul personal. În momentul în care a intrat pe ușa salonului și a văzut de la distanță crizele tonice pe care le făcea bolnava, mi-a zis: «Dragă colega, această femeie are tetanos, trimite-o urgent la infecțioase!», a fost primul și ultimul caz de tetanos văzut de mine la un adult.
Mai văzusem un alt caz la un copil în timpul stagiului… L-am sunat după câteva zile pe doctorul Mozes să văd ce s-a întâmplat cu pacienta. Mi-a spus că a decedat, bacteria tetanosului primind-o de la o rădăcină de plantă pe care cineva i-a introdus-o în uter, pentru a scăpa de o sarcină nedorită în luna a doua”, a rememorat doctorul Petru Mihancea la lansarea cărții.
Un alt caz, primul de acest fel văzut de Petru Mihancea, a fost studiat cu ajutorul dr. Alexandru Cosma. „Într-o dimineață de duminică mă pregăteam să ies din gardă, când mă sună dr. Cosma și îmi zice: «Colega, te rog să vii până la secție la mine, ca să vezi un caz de turbare la o femeie de 60 de ani!». Îmi doream să văd un caz de turbare la om, pentru că nu văzusem în viața mea, dar când mă întreabă dacă nu cumva m-am bărbierit și nu m-am tăiat cu lama, deoarece în acest caz trebuie să-mi pregătească o mască de cap și față, pentru că bolnava, în timpul crizelor de hidrofobie, să nu arunce salivă pe mine, mi-a trecut cheful… Mi-a zis că neapărat dorește să-mi arate un caz de turbare la om… Mi-a pus pe cap un coif ce semăna cu coifurile ienicerilor turci și m-a introdus în salon. Când dr. Cosma dă drumul la robinetul cu apă din salon, pacienta, care până atunci era liniștită, face un spasm al gâtului foarte intens…”, a rememorat dr. Petru Mihancea cazul femeii care luase turbare de la o vulpe turbată care, aflată la cotețul găinilor, a zgâriat-o pe față.
Din volumul semnat de prof. univ. dr. Petru Mihancea nu lipsește „liderul pediatrilor din Oradea, doctorul Gavril Curteanu”.
„L-am cunoscut foarte bine pe dr. Curteanu. Ne întâlneam în fiecare dimineață când eu îmi duceam băiatul la grădiniță pe str. Moscovei, iar dânsul își ducea fetița la aceeași grădiniță. Era și medicul curant al băiatului meu. Nu știu ca la acea vreme să mai fi fost construit în țară un așa mare spital de pediatrie, care avea toate specialitățile. Dr. Curteanu, împreună cu dr. Popa Ionică, directorul DS a județului Bihor, au reușit să lămurească pe cine a trebuit ca acest spital să fie dat în folosință în 1969”, și-a amintit Petru Mihancea.
În capitolul consacrat personalităților medicale din Oradea, un loc aparte îl ocupă chirurgii. Din această galerie selectă îi amintim pe dr. Manciu Traian, care a condus multă vreme secția de Ortopedie, „un om foarte activ, care a lucrat la Policlinica cu plată până la 90 de ani, un coleg deosebit, cu aptitudini deosebite în chirurgia osului, om respectuos, bun organizator sanitar. După dânsul a urmat medicul șef de secție dr. Ioan Micle, primul ortoped din Oradea care a efectuat operația de protezare a șoldului, urmat de dr. Ioan Matiuță”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!