Ovidiu Guler, director executiv adjunct al Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei Oradea, a obținut titlul de doctor în Finanțe.
[eadvert]
Susținerea publică a tezei de doctorat cu titlul „Modelarea sustenabilității financiare a investițiilor publice. Analiza economică versus analiza financiară” a fost făcută în fața ministrului Finanțelor, Marcel Boloș. De altfel, Marcel Boloș este și coordonatorul lucrăriii de doctorat susținută de tânărul orădean.
Lucrarea este în domeniul Finanțe, Ovidiu Guler urmând cursurile Școlii Doctorale de Științe Economice din cadrul Universității din Oradea. El este primul doctor în Finanțe de când ministrul Boloș a devenit conducător de doctorat la această școală.
„Teza mea de doctorat are ca scop crearea unor modele de analiză și prioritizare a investițiilor publice, în funcție de sustenabilitatea acestora. Există o limită majoră în alocarea fondurilor pentru investițiile publice, iar acest aspect denotă faptul că tema tezei de doctorat este relevantă. Mi-am dorit să studiez întâi sustenablitatea investițiilor publice, iar apoi să creăm modele de analiză și prioritizare a acestor proiecte. Astfel, este esențială alocarea eficientă a fondurilor publice, ținând cont de nevoile mari existente la nivelul societății”, a explicat Ovidiu Guler care este resortul intim al cercetării sale.
În primul capitol al tezei sale de doctorat, Ovidiu Guler a prezentat conceptul de investiții și modalitatea în care investițiile publice pot influența creșterea economică.
„Investițiile publice sunt esențiale pentru dezvoltarea economică a unei țări, dar sunt și o pârghie a autorităților publice de a influența economia în ansamblu”, este de părere acesta.
Pe urmă, el a prezentat și sursele de finanțare a investițiilor publice și relația acestora cu bugetul public. „Pregătirea proiectelor este foarte importantă, iar pentru a absorbi fonduri europene care să genereze dezvoltare este important ca proiectele să fie pregătite din timp”, mai consideră el.
Ovidiu Guler nu a lăsat la o parte nici conceptul de analiză economică a investițiilor publice, rolul și necesitatea acesteia în fundamentarea investițiilor publice, analiza cost – beneficiu, analiza de risc, analiza de senzitivitate, precum și tendințe pe plan internațional în literatura de specialitate privind analiza cost – beneficiu.
Prioritizare eficientă
Pentru specialiști sau cei ce vor să se inițieze în acest domeniu, Ovidiu Guler a prezentat calculul indicatorilor de performanță economică și financiară: VNAF, RIRF, VNAE, RIRE – utilizarea analizei economice pentru decizia de realizare a unei investiții publice.
Astfel, o contribuție proprie este reprezentată de crearea și testarea unui model de analiză economică și financiară a investițiilor din domeniul infrastructurii, a punctat el.
În finalul lucrării prezentate vineri în Aula Magna a Universității, unul dintre cei mai activi angajați ai Primăriei Oradea a evidențiat și modele inovative de asigurare a sustenabilității proiectelor de investiții publice, considerații generale și aplicații în economie a logicii fuzzy, precum și legătura dintre algoritmii fuzzy și mecanismul decizional de selectare a investiției preferate din domeniul infrastructurii de transport.
Pentru Ovidiu Guler, acest titlu este o încununare a studiilor sale în domeniul Științelor Economice.
„Am dorit să aprofundez modalitatea de prioritizare eficientă a proiectelor de investiții publice. Îi mulțumesc în mod special conducătorului știintific al tezei de doctorat, prof. univ. dr. Marcel Boloș, precum și membrilor comisiei de susținere și ai comisiei de îndrumare a tezei de doctorat: prof. univ. dr. Diana Sabău – Popa, prof. univ. dr. Oana Lobonț, prof. univ. dr. Monica Violeta Achim, conf. univ. dr. Dorina Popa și prof. univ. dr. Sorin Borlea! Le mulțumesc frumos celor care au participat la susținerea publică și celor care mi-au transmis încurajările lor”, a spus Ovidiu Guler.
Trimite articolul
XTare as vrea sa știu când și cum si-a exercitat misiunea de coordonator acest domn Boloș. Prin telefon? Pe Zoom? Și chiar e un eveniment aceasta susținere de teza? Nu cumva e campanie electorala?
Ca mare somitate științifică e Bolos!
Asteptam de la sclavetii de la Bihon sa faca articole la toti 25 de absolventi anuali ai scolii doctorale si doar a sclavetelui scuze crevetelui de Guler. Manca-v-at algele de aserviti politic.