Prin faptul că a fost acceptată să lucreze într-o galerie selectă a vârfurilor medicinei din Europa, în cadrul celui mai mare centru de cercetare a bolilor copilului din afara Statelor Unite, medicul orădean desfiinţează un mit. Acela că Oradea nu are specialişti. Claudia Cladovan este şef de lucrări şi doctor în ştiinţe medicale, şeful Clinicii Pediatrie III din cadrul Spitalului de Copii „Gavril Curteanu” Oradea. Medicul orădean nu se află la prima specializare în afara graniţelor ţării.
Cu bursă de la Bush
O primă experienţă internaţională pe care doctorul orădean a avut- o a fost în Statele Unite. Claudia Cladovan a ajuns acolo beneficiind de o bursă printr-un program iniţiat de George Bush senior.Experienţa americană a tânărului doctor a fost una de excepţie. A lucrat la terapie intensivă. „Secţia de terapie intensivă arăta ca o navă spaţială, iar aparatura era una la care cu greu putem visa. Acolo am văzut transplant de inimă la copil de şapte zile. Dar ceea ce e absolut diferit de ce se întâmplă la noi e faptul că medicii sunt relaxaţi, mereu zâmbitori”, spune Claudia. După ce s-a întors din America, Claudia Cladovan a fost primul medic orădean care a apelat la tratamentul cu dopamină, care azi se prescrie fără probleme, dar la momentul respectiv a fost cel puţin un act de curaj.
La Londra
Cum a ajuns medicul orădean la Great Ormond Street Hospital? A aplicat pe un site internaţional de job-uri iar cv-ul său a fost selecţionat de o agenţie de recrutare. „Sistemul britanic de sănătate are două laturi, una privată şi National Health System. Acolo medicii lucrează cu contracte de muncă nu au postul pe viaţă, ceea ce-i determină să înveţe continuu să fie în pas cu tot ce apare nou. Acolo, un medic schimbă locul de muncă şi de 30 de ori. De aceea, apar posturi pe o lună, pe un an. Agenţia de recrutare este cea care are contact cu medicii pentru angajări. În acest scop nu poţi intra direct în contact cu spitalul. Am ales să merg la hemato-oncologie fiindcă m-am gândit că va fi o alegere bună şi pentru copiii români”, spune doctorul orădean. Printre speciliaştii cu care Cladia Cladovan se va intersecta la Great Ormond Street Hospital este şi Peter Milla, cotat ca fiind numărul unu în Europa în gastroenterologie. Great Ormond Stret Hospital for Children NHS Trust and UCL Institut of Child Health este un centru internaţional de excelenţă în tratarea bolilor copilului şi în instruirea specialiştilor în pediatrie şi este cel mai mare centru de cercetare în domeniul bolilor copilului din afara Statelor Unite. Şi un amănunt deloc de neglijat: Claudia Cladovan va fi plătită pentru munca sa cu 42 de lire/oră. Adică va căştiga într-o zi aproximativ cât avea, până nu de mult, salariu în Oradea, pe lună.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!