Şeful Ocolului a demisionat iar pe unii pădurari şi inspectori silvici îi paşte ancheta penale în cazul sustragerii ilegale a cinci mii de metri cubi de lemn.
Cum arborii tăiaţi nu mai pot fi repuşi pe buturugă, şeful Direcţiei Silvice, Adrian Florescu, nu se sfieşte să anunţe noi controale de amploare la Ocoalele silvice din Sudrigiu, Aleşd şi Remeţi. Potrivit lui Florescu, tăierile abuzive au pornit după furtuna din 2009, care le-a dat pădurarilor certaţi cu legea prilejul de a consemna ca „doborâturi” o mulţime de copaci tăiaţi de pe picior. Atât şeful Poliţiei Bihor cât şi silvicultorul-şef Florescu spun că drujbarii lăcomoşi vor putea fi ţinuţi sub control doar după ce se vor adopta măsurile propuse de ministrul Apelor şi Pădurilor, Lucia Varga. Dintre măsuri se remarcă diminuarea termenului de 24 de ore pentru avizul de transport în funcţie de distanţa declarată precum şi înăsprirea regimului pentru „ciocanele” de marcaj a arborilor.
Şeful Ocolului Silvic Dobreşti a demisionat săptămâna trecută iar Direcţia Silvică (DS) Bihor aşteaptă raportul controlului efectuat de RNP în zonă pentru a-i suspenda pe toţi cei suspectaţi pâna la finalizarea anchetelor penale. „S-a constatat un prejudiciu de circa 5.000 de metri cubi de lemn în valoare de două milioane de lei. Şeful Ocolului Silvic de la Dobreşti rămâne la dispoziţia Direcţiei Silvice şi după demisie. Aşteptăm pentru finele acestei luni raportul controlului început pe 15 aprilie pentru a suspenda din funcţie toţi angajaţii care vor fi găsiţi responsabili de tăierile ilegale, atât cei din Ocolul Dobreşti cât şi colegii din Direcţie care au stat în birouri în loc să facă verificări în teren”, ne-a declarat vineri Adrian Florescu, numit la şefia Direcţiei Silvice Bihor în urmă cu zece luni.
Acesta ne-a explicat că prejudiciul nu pare mare raportat la cele 9.000 de hectare ale Ocolului Dobreşti (o jumătate de metru cub per hectar) dar că situaţia e gravă fiindcă tăierile s-au făcut concentrat, pe doar 200 de hectare. Şi, oricum, o mie de camioane de lemne tăiate ilegal nu e deloc o bagatelă plus că valoarea de piaţă a celor 5.000 mc e mult peste cea evaluată silvic.
„Practic, au fost defrişate parcele întregi. S-au folosit de furtuna din 2009 pentru a tăia mulţi arbori raportându-i ca doborâturi. Au mai fost doborâturi cu cântec, de 60.000 de metri cubi, şi în perioada 2004-2005. Dar iată că şi după 2009 s-a reluat această pratică. Oamenii au văzut că le merge şi au prins apetit pentru tăieri. Avem sesizări că s-a procedat la fel şi în alte părţi. Aşa că în perioada următoare se vor face controale şi în alte Ocoale, la Sudrigiu, Aleşd şi Remeţi şi în alte ocoale, la indicaţiile doamnei ministru Lucia Varga”, anunţă Adrian Florescu, adept al extinderii controlului şi la ocoalele private
Potrivit directorului Florescu, acţiunea de la Dobreşti s-a derulat în trei etape, şi este aproape de finalizare. Prima etapă, de edificare a faptelor arătate într-o sesizare, a avut nevoie de doar cinci zile, între 15 şi 19 aprilie. A doua etapă, cu sprijinul specialiştilor Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) a fost una de control tematic complex, atât în birouri cât şi pe teren. În a treia etapă, controlul supervizat de RNP s-a efectuat cu sprijinul Direcţiilor Silvice din Satu Mare şi Arad iar mai apoi cu sprijinul Direcţiilor Silvice din Hunedoara şi Mureş.
Salută Codul „Varga”
„Aşteptăm raportul controlului la finele acestei luni. Pentru a pune lucrurile în ordine avem nevoie şi de sprijinul ITRSV, ca reprezentant legal al Ministerului în teritoriu. E nevoie şi de măsuri precum cele anunţate recent de dna ministru Lucia Varga. Măsurile propuse de dna ministru pentru îmbunătăţirea Codului Silvic vor intra în discuţii şi dezbateri publice. M-aş bucura să se legifereze măsuri mai stricte, fiindcă doar cu frica păzim bostănăria”.
În final, Florescu a atenţionat că Direcţia Silvică va analiza şi dispune controale şi în cazul sesizărilor anonime, pe care le va analiza şi trata în spiritul OG 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!