O dată cu publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern prin care se alocă un miliard de lei, plafon suplimentar destinat creditelor acordate prin programul „Prima Casă”, se confirmă faptul că solicitanţii de credite ipotecare garantate de stat se vor putea împrumuta doar în lei de acum încolo. Ulterior, în şedinţa de Guvern de miercuri, fondul a mai fost suplimentat cu 200 de milioane de lei.
Până acum, finanţările în cadrul Programului „Prima Casă” erau posibile atât în lei cât şi în valută. „Decizia Guvernului de a finanţa programul doar în lei va aduce un impact semnificativ creditării pe acest segment, datorită costurilor mai ridicate ale creditelor acordate în moneda românească”, este de părere Ionuţ Verzea, managing partner Info Banking.
Doar în lei
„Dacă până acum, cei care accesau un astfel de împrumut în euro beneficiau de două avantaje majore, şi anume, avans de minim 5% şi o dobândă ce depăşea cu puţin 4,2% pe an, în condiţiile actuale, românii se vor împrumuta la o dobândă anuală de aproape 7%, în condiţiile în care modalitatea de calcul a dobânzii cuprinde valoarea indicelui ROBOR la trei luni, plus adaosul băncii de maxim 2,5%”, subliniază brokerul.
În urma unei analize a evoluţiei indicelui de referinţă ROBOR din ultimul an, Ionuţ Verzea a observat că valoarea acestuia oscilează în jurul a 4,5%, rezultând o dobândă medie de 7% pentru un astfel de împrumut, la care se adaugă comisionul anual datorat Fondului de Garantare, cât şi alte costuri specifice Programului.
Astfel, cei care optau până acum pentru un credit „Prima Casă” datorită dobânzilor minime, nu vor mai regăsi în acest produs acelaşi avantaj al costurilor, în condiţiile în care există produse de finanţare atât în euro, cât şi în lei, mai ieftine decât cele oferite de Programul „Prima Casă”.
„Dacă până acum, o familie cu venituri lunare de 3.000 de lei şi un copil în întreţinere, putea obţine un credit de „Prima Casa” în valoare de 40.000 euro pentru care ar fi plătit o rată lunară de 196 euro, în condiţiile actuale, se vor încadra mult mai greu la această sumă, dar rata lunară va fi 1.150 de lei, adică echivalentul a 260 euro. Într-adevar, accesând credite în moneda naţională, dispare riscul valutar, însă clienţii sunt expuşi riscului variaţiei dobânzii, cunoscut fiind faptul că valoarea indicelui ROBOR se modifică mult de la o lună la alta, determinând implicit posibile modificări considerabile ale valorilor ratelor lunare”, explică Ionuţ Verzea.
Alternative
Acesta spune că în oferta băncilor partenere se găsesc credite imobiliare mai ieftine decât „Prima Casă”, cu dobânzi pornind de la 5,4% la euro şi 6,25% la lei, iar clientul nu mai are de achitat costuri specifice Programului, ca depozitul colateral de trei rate de dobândă şi comisionul anual la Fondul De Garantare. „Considerăm că «Prima Casă» nu ar trebui să mai reprezinte prima opţiune a clienţilor interesaţi să achiziţioneze o locuinţă prin credit ipotecar, chiar dacă îşi păstrează în continuare avansul minim de 5%. Există bănci care finanţează chiar şi 100% din valoarea invesţiei, cu anumite condiţii, pentru cei care nu posedă avansul minim necesar”, conchide brokerul.
Acesta recomandă clienţilor să apeleze la brokeri de credite sau să sondeze ofertele a mai multor bănci, pentru a identifica care este într-adevăr cea mai bună ofertă de creditare pe care o pot obţine în condiţiile actuale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!