A trecut vremea când alergam de la un spectacol la altul. Festivalul Internaţional de Teatru Oradea (FITO) se va rezuma, în această toamnă, la Festivalul de Teatru Scurt. „La Festivalul de Teatru în loc de 60 de reprezentaţii, în acest an FITO va avea doar şapte. Conceptul FITO a fost lansat în 2013 de către Teatrul Regina Maria, în parteneriat cu CJ Bihor şi Primăria Oradea, şi a fost gândit tocmai ca o extensie a FTS. Directorul artistic al Teatrului Regina Maria, Victoria Balint, spune că managerul instituţiei va face tot posibilul să redea anul viitor Oradiei şi orădenilor eticheta câştigată cu greu- cea de festival internaţional. Această etichetă şi-au câştigat-o doar patru oraşe din România.
Bugetul festivalului din acest an este de 150.000 lei: 45.000 alocaţi de Primărie, 50.000 de la CJ, şi 54.000 lei, din partea Raiffeisen Bank ca sponsorizare obţinută de Teatru. Conducerea Teatrului mizează pe încă aproximativ 5000 de euro din partea unor sponsori. Festivalul este programat între 20 şi 27 septembrie, iar spectacolele vor avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, la Moara Răsărit, la Sala Arcadia şi la Sala Mare. Unele spectacole vor fi cu publicul pe scenă. Sunt programate şi două premiere ale teatrului gazdă („Livada cu vişini”, de Cehov, în regia lui Alexandru Dabija, respectiv musicalul „Omul din la Mancha”), dar şi un spectacol adus de Teatrul Odeon din Bucureşti „Gaiţele” şi unul de la Teatrul Mic- „39 de trepte”. Având în vedere că anul viitor Oradea va găzdui Gala Premiilor Uniter, conducerea teatrului şi-a propus realizarea unor producţii importante, care să poată intra în cărţi pentru aceste premii. Pentru aceasta au fost invitaţi regizori ca: Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija şi Bobi Pricop.
Invitaţi cu pedigree la Regina Maria
În cadrul unei conferinţe de presă organizate cu scopul de a prezenta programul microstagiunii de vară şi deschiderea stagiunii 2015-2016, directorul artistic al Teatrului Regina Maria, Victoria Balint, i-a îndemnat pe orădenii care nu sunt plecaţi în concedii să se bucure în continuare de sezonul estival, urmărind câteva dintre cele mai frumoase şi captivante spectacole din repertoriul teatrului. Cea de-a doua ediţie a microstagiunii de vară se va desfăşura în perioada 27 august-13 septembrie 2015 şi va debuta cu spectacolul „Napoleon era… fată!”, o comedie savuroasă, care va asezona anotimpul torid cu râsul. „Cum o adiere de răcoare este întotdeauna bine-venită, vă propunem două spectacole excepţionale care se vor desfăşura într-un spaţiu neconvenţional, la Moara Răsărit: «Dragoste în patru tablouri», un text modern, în care se damască drama infidelităţii, şi premiera spectacolului „Seara de Ajun”, o poveste contemporană, despre oameni deziluzionați, aflați în pragul dezumanizării, puși în fața unei provocări spirituale: aceea de a crede încă în spiritul Crăciunului. Chiar dacă titlul poate părea o trimitere idilică spre seara de Crăciun, nu este aşa. Este o piesă pentru tineri, care sunt îndemnaţi să vadă o anumită perspectivă a lumii contemporane. Este o piesă la care vom colabora cu Ovidiu Gaiţă, la care am lucrat şi în Biloxi Blues. Montarea acestui spectacol face parte din politica managerială de a promova textul contemporan şi spectacolele în spaţii neconvenţionale”, a precizat Victoria Balint. Directorul Victoria Balint a anunţat că din distribuţia spectacolului „Dragoste în patru tablouri” va face parte actorul Sorin Ionescu, care îl înlocuieşte pe Radu Tudor. Teatrul orădean nu va mai colabora din această stagiune cu tânărul Radu Tudor, ca urmare a politicii instituţiei de a renunţa la colaborări pentru a reduce cheltuielile cu personalul. Nici Dialogurile interioare ale lui Radu Vaida nu mai apar în noul program al Teatrului Regina Maria.
Propuneri estivale
„Propunerile noastre estivale nu se opresc aici, aşa că vă invităm să zâmbiţi şi să plângeţi alături de minunatele personaje din „O poveste foarte simplă”, în care dragostea şi spiritul de sacrificiu se unesc şi luptă împreună pentru a salva. Chiar dacă pare, aceasta nu este o piesă pentru copii”, a precizat Victoria Balint. Pentru că cei care se bucură cel mai mult de vară sunt copiii, Teatrul Regina Maria îi invită să păşească împreună cu minunatele personaje din „Frumoasa şi Bestia” şi Aladin, în „O mie și una de Frontiere” în lumea basmului. Prezent la conferinţa de presă, directorul Trupei Arcadia, Florian Silaghi a precizat că două dintre fostele colaboratoare ale Teatrului vor lucra în Franţa şi Anglia şi că a găsit „o frumoasă” pentru Frumoasa şi Bestia, în persoana Armancăi Zăvoianu, actriţă cu origini orădene.
Microstagiunea de vară se va încheia cu avampremiera spectacolului „Livada de vişini”, un text cehovian, clasic, în care tragismul subiectului este înviorat de comicul de caracter care conturează personajele. „Alexandru Dabija propune o revenire la textul lui Cehov, insistă că «Livada cu Vişini» este o comedie, chiar dacă ulterior a fost tratată ca dramă”, a precizat Victoria Balint. În data de 20 septembrie are loc deschiderea oficială a stagiunii 2015-2016, care va debuta cu premiera efervescentului şi autenticului spectacol „Livada de vişini”. Stagiunea va continua în acelaşi ritm novator, astfel încât actorii de la Regina Maria ne ademenesc cu o nouă premieră: „Omul din La Mancha”, un musical remarcabil, emoţionant şi tulburător, bazat pe romanul epic „Don Quijote” al lui Cervantes. „Aşa cum am încercat să obişnuim publicul şi aşa cum e prevăzut în programul managerial, o dată la doi ani punem în scenă un musical. După «Scripcarul pe acoperiş” şi «Producătorii», sperăm să avem acelaşi succes cu «Omul din La Mancha» ca şi cu «Scripcarul …» Vom lucra cu acelaşi regizor care în Ungaria lucrează aproape numai musical-uri şi care vine cu o reţetă”, spune Victoria Balint. La capitolul colaborări spectaculoase, directorul artistic a menţionat cea cu regizorul Gianluca Franceschi, descoperit de Daniel Vulcu la Festivalul de la Avignon care e specializat în comedia del arte şi care va monta la Oradea un spectacol fără decor, bazat pe mobilitatea actorului. La Teatrul Arcadia, directorul Silaghi a promis trei premiere: două semnate de Radu Dinulescu şi una de Maria Mierluţ.
Biletele s-au pus în vânzare la Agentia de Bilete a teatrului de luni până vineri între orele 10:00 – 16:00, iar sâmbăta şi duminica între orele 10:00-13:00 şi online pe www.biletmaster.ro. Începând de la 1 septembrie, Agenţia de Bilete revine la programul normal, şi anume: de luni până vineri între orele 10:00 – 19:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Programul lunilor august-septembrie 2015
Stagiunea de vară
Joi, 27 august, ora 19.00 – Sala Mare
NAPOLEON ERA… FATĂ! prelucrare după o farsă americană, de Sică Alexandrescu,
regia artistică Andrei Mihalache
Sâmbătă, 29 august, ora 11.00 – Sala Arcadia
FRUMOASA ȘI BESTIA un scenariu de Florian Silaghi
după o poveste de Jeanne Marie le Prince de Beaumont, regia artistică Florian Silaghi
Marți, 1 septembrie, ora 18.00 – Moara Răsărit
DRAGOSTE, ÎN PATRU TABLOURI, de Lukas Bärfuss, regia artistică Daniel Vulcu
Marți, 1 septembrie, ora 19.00 – Sala Arcadia
O POVESTE FOARTE SIMPLĂ, de Maria Lado, regia artistică Elvira Platon Rîmbu
Duminică, 6 septembrie, ora 11.00 – Sala Arcadia
O MIE ȘI UNA DE FRONTIERE (POVESTEA LUI ALADIN) de Radu Dinulescu,
regia artistică Luis Montoto
Marți, 8 septembrie, ora 19.00 – Moara Răsărit – PREMIERĂ
SEARA DE AJUN, de Anthony Neilson, regia artistică Ovidiu Caița
Joi, 10 septembrie, ora 19.00 – Moara Răsărit
SEARA DE AJUN, de Anthony Neilson, regia artistică Ovidiu Caița
Duminică, 13 septembrie, ora 19.00 – Sala Mare – AVANPREMIERĂ
LIVADA DE VIȘINI, de A.P. Cehov, regia artistică Alexandru Dabija
DESCHIDEREA STAGIUNII 2015-2016
Duminică, 20 septembrie, ora 19.00 – Sala Mare – PREMIERĂ
LIVADA DE VIȘINI de A.P. Cehov, regia artistică Alexandru Dabija
Duminică, 27 septembrie, ora 19.00 – Sala Mare – PREMIERĂ
OMUL DIN LA MANCHA, un musical de Dale Wasserman, regia artistică Korcsmaros Gyorgy
Citiți principiile noastre de moderare aici!