De la începutul anului și până acum, pompierii bihoreni au executat peste 190 de controale și 315 activități de pregătire în cazul situațiilor de urgență la grădinițe, școli primare și gimnaziale, licee și universități din 47 de localități bihorene.
Controale de prevenire, în timpul anului școlar
Din 5 septembrie, cadrele ISU Bihor au făcut 55 de controale la 4 universități, 25 de colegii și licee, 20 de școli gimnaziale, 4 grădinițe, o creșă și Palatul Copiilor și Elevilor Oradea. În urma acestor verificări au fost constatate 641 de nereguli în ceea ce privește prevenirea incendiilor, din care 126 au fost remediate pe loc. Au fost aplicate 521 de sancțiuni, din care 498 au fost avertismente și 23 de amenzi în valoare de 29.500 de lei.
[eadvert]
Principalele nereguli au constat din instalații electrice defecte sau folosite necorespunzător, blocarea sau îngustarea cu mobilier și alte materiale ale căilor de evacuare, deficiențe organizatorice, nefuncționarea iluminatului de siguranță pentru evacuarea din clădire, lipsa autorizației de securitate la incediu etc.
170 de clădiri care dețin autorizație de securitate la incendiu
Din cele 919 clădiri care aparțin unităților de învățământ din județ, doar 170 sunt autorizate în ceea ce privește securitatea în caz de incediu, 80 nu dețin autorizație de securitate, iar 669 nu se încadrează în condițiile legale de obținere a autorizației.
În intervalul 5 sptembrie- 10 noiembrie, pompierii au organizat și desfășurat 115 activități de pregătire pentru situațiile de urgență în cadrul mai multor școli din județ, la care au participat peste 2500 de preșcolari, elevi, cadre didactice și personal auxiliar. Peste 12,2 mii de persoane au fost implicate în 85 de exerciții de evacuare și intervenție.
„De asemenea, cadrele Inspecției de Prevenire și ale SPIRC au derulat, în unitățile școlare, acțiuni de informare preventivă a elevilor și cadrelor didactice, diseminând informații și distribuind flyere, afișe și pliante aferente Campaniilor RISC. “Siguranța NU e un joc de noroc!”, R.I.S.C. “Mai bine previi, decât să nu fii!”, “Nu tremur la Cutremur” și “Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră!”, aceasta din urmă adresându-se în special cadrelor didactice, studenților și elevilor din ciclul liceal”, a declarat purtătorul de cuvânt ISU Bihor, locotenent-colonel Camelia Roșca.
Pompierii militari bihoreni continuă să desfășoare acțiuni de educație preventivă și de control la unitățile de învățământ din județ. Scopul acestor simulări este instruirea elevilor și a personalului instituțiilor de învățământ pentru posibilele situații de urgență, identificarea și înlăturarea deficiențelor în ceea ce privește prevenirea incendiilor și punerea în practică a legii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!