A absolvit Liceul Economic din Oradea (1964) şi de atunci, fără întrerupere, a lucrat în comerţ. După numai 8 ani a devenit şef de sală, apoi şef de local la Restaurantul Oradea. Excelentă amfitrioană, a organizat în cadrul localului pe care l-a condus, mese festive şi întâlniri diverse pe care, nu de puţine ori, le-a transformat în adevărate spectacole de muzică populară sau cultă. Mare iubitoare de muzică şi teatru, Maricica a fost nelipsită de la concertele Filarmonicii şi de la spectacolele teatrului orădean. Întotdeauna avea pregătite buchete de flori pentru cei care au urcat pe scenă. După spectacole, artiştii se grăbeau să ia masa la Doamna Maricica, unde se simțeau ocrotiţi şi răsfăţaţi.
Aşa cum aţi putut vedea în paginile cărţii „Autografe pentru orădeni”, multora dintre aceştia le-a organizat adevărate recitaluri: Maria Ciobanu, Adriana Trandafir, Tudor Gheorghe, Dumitru Fărcaşu, Radu Beligan… Încântaţi de ospitalitatea localului şi a şefei acestuia, mulţi artişti şi oameni de seamă s-au exprimat elogios la adresa domniei sale. Mai mult, muzicianul vienez Kurt Schmid i-a trecut numele pe o casetă video realizată în anul 2000! După concertul dirijat de acesta la Filarmonica orădeană, Doamna Maricica o organizat în saloanele baroc ale Restaurantului Oradea, un mare bal al muzicienilor.
Regretatul regizor Horea Popescu scria la 21 decembrie 2007: Din întunericul unei săli mari, simţeam că suntem urmăriţi foarte insistent şi îndelung de cineva. Era o repetiţie anostă şi sâcâitoare. Am fost curios să ştiu cine are puterea şi răbdarea unui asemenea efort voluntar? Așa am cunoscut-o pe Maricica. Nu se poate, îmi ziceam. Să faci 600 de km ca să pierzi ore într-o sală întunecată şi goală?… Ce aş putea spune în plus?… Atâta timp cât mai sunt oameni ca Maricica, artiştii îşi vor găsi rostul… Principiul după care s-a condus Doamna Maricica este unul simplu: un restaurant care se respectă are posibilitatea să facă educaţie gastronomică, în primul rând, apoi de conduită, artistică, muzicală; apoi are posibilitatea să organizeze întâlniri cu oameni importanţi din toate domeniile, chiar şi din politică… totdeauna a încercat să facă politica meseriei căreia i s-a dedicat încă de la vârsta de 15 ani… Aceste idei au făcut, probabil, să se nască în 1983 o Carte de onoare a Restaurantului Oradea, în care au semnat peste 500 de personalități din lumea noastră muzicală, teatrală, politică etc. Pornind de la valoroasa Carte de onoare, în 2012 a apărut volumul Autografe pentru orădeni, credem, un unicat în domeniu… În acest volum, pe care și l-a dorit nespus, veți găsi o bună parte din sufletul și bunătatea Maricicăi…
Să-i păstrăm vie amintirea peste ani și ani, iar Dumnezeu să-i dea odihnă veșnică!
Prof. Constantin Butișcă
Citiți principiile noastre de moderare aici!