Așa cum remarcă profesorul Ioan Dărăbăneanu, în luna reînvierii la viață, directorul învățământului beiușean în școlile urbei, a plecat spre titularizare, la „Catedra Cimitirului din Deal”, ocupându-și locul în șirul iluștrilor dascăli ai „Școalelor din Beiuș”.
„De azi, 8 mai 2020, la Catedra Cimitirului din Deal s-a mai titularizat un dascăl. Doamna profesor Maria Dalea, distinsă personalitate a învățământului beiușean, fost director al Liceului Samuil Vulcan, actualmente Colegiul Național Samuil Vulcan.
Dumnezeu să-i lumineze calea spre veșnicie iar familiei îndurerate să-i mângâie suferința!”, a anunțat actualul director al CN Samuil Vulcan profesorul Mihaela Irina Ilieș. Profesorul Maria Dalea a fost sora fostului secretar al Primăriei Oradea, Florian Dacin a cărei familie e greu încercată în aceste momente. „Cu deosebită durere și regrete ne luăm rămas bun de la draga noasta soră si cumnată,Profesor Maria Dalea, la pornirea spre drumul lung al veșniciei. Soră mai mare, mentor și prietenă , personalitate puternică atât în societate ca și în familie, rămâne pentru noi un exemplu de demnitate, luptător și familist.Ne rugam pentru iertarea păcatelor și odihna ei veșnică”, spun fratele Florian Dacin șicumnata Rodica Dacin.
Marea familie a dascălilor beiușeni mai pierde un membru de cinste. Profesorul Maria Dalea șe va așeza, la pupitrul directorial al Cimitirului din Deal, alături de distinșii înaintași: Ioan Buteanu , Vasile Dumbravă , Vasile Ștefănică, dar și alături de directorii generației posbelice: Vasile Pop, Letiția Romanceanu, Maria Cureș, Ioan Iova, Cornel Pop, Nicolae Boc….
„De aici, de la catedra cimitirului din deal, profesoara de limba și literatura română, directorul școlilor ne învățătorește despre viață și moarte, încercând să ne convingă, prin faptele vieții sale, că moartea nu este doar încetarea definitivă a vieții, că prezența în noi, a ideii de moarte, este «semnul inteligenței». Ne determină să fim de acord cu gânditorii moderni, pentru care existența umană nu este doar »viață organică»…În comunitatea Beiușului, doamna Maria Dalea a fost personajul, apoi personalitatea istoriei locale.
Și-a trăit viața plenar, acționând cu toată energia în direcția spre care, voința domniei sale și împrejurările au orientat-o.
Pe parcursul vieții, doamna Maria Dalea a cunoscut starea de mulțumire, care era uneori, aproape deplină, generând ceea ce se cheamă fericire.
Își fericea viața, încercând să facă binele pe care îl dorea, eliminând orice rău care ar fi putut să-i întunece mulțumirea. Simțea și mărturisea că binele pe care îl vrea să-l facă, trebuie să fie necesar, să fie dăruit împrejurului, adică să fie comunitar, fără a fi cineva exclus de la dobândirea binelui oferit.De la pupitrul directorial, a condus evoluția învățământului beiușean aproape 40 de ani, din jumătatea de secol în care a fost dascăl, bazându-se mereu pe conexiuni și relații interumane, de la egal la egal, refuzând condiția de director-subaltern.
În relația sa cu colegii, profesori, dar și cu elevii, ocolea cu succes diplomatic, atitudinile autocrate, în favoarea unor relații democratice, admițând părerile altora, când acestea erau corecte, și în același timp ferindu-se de falsul altruism, iertător necondiționat al diverselor derapaje în conduita didactică.
Fiecare afirmație din fraza anterioară, poate fi argumentată, și este argumentată, în amintirile profesorilor și elevilor, printr-o mulțime de exemplificări, întâmplări din realitatea imediată , trăită de profesorul și directorul Maria Dalea în ambientul didactic al acestor ani mulți, de dăscălie și directorat”, spune profesorul Ioan Dărăbăneanu. Așa cum remrac a la cea de-a 85-a aniversare de viață a doamnei Maria Dalea, profesorul Dărăbăneanu remarcă și acum: Doamna Maria Dalea a cunoscut frumusețea fără deșertăciune, curajul fără obrăznicie și puterea fără violență, trăsături pe cere Byron le considera rare, ori chiar neexistente, la specia umană. Doamna Maria Dalea a cunoscut frumusețea fizică, refuzând deșertăciunea fasoanelor , retușurilor de salon. A fost deținătoarea frumuseții sufletești, refuzând ori ocolind sulemenelile sociale și politice, ori de câte ori era posibil.
Frumusețile acestea le împodobea, în evidența publică, cu floricelele expresiilor verbale, aduse din varta părintească a satului românesc.Doamna Maria Dalea, a cunoscut curajul fără obrăznicie. Curajul de a-și asuma responsabilitățile de conducere a școlilor, în termeni democratici, într-o epocă a conducerilor dictatoriale, unde obrăznicia infatuărilor deschidea cale liberă , spre folosirea puterii cu agresivitate, aplicată cu „mănuși albe”, cum spunea papa Francisc, ori chiar cu violență fățișă.
Puterea directorului Maria Dalea, lipsită de agresivitate , se concretiza în capacitatea de a răbda adversitățile vremelnice, prin calitatea de a îndrepta mersul evenimentelor, și de a repara anumite derapaje fără violență.
Directorul Maria Dalea avea puterea de a se feri de cicăleli, atenționări, observații neplăcute, umilitoare, acide, formula de „forță» , a doamnei director fiind: „să știi, că eu nu sunt atât de proastă, pe cât de îmbrăcată”. Acesta era un fel de ultim avertisment. Concluzia lecției Maria Dalea, de la »Catedra Cimitirului din Deal», pentru cei care au cunoscut-o, o găsim în următoarea afirmație: pentru doamna Maria Dalea, directorul absolut în ambientul propriei familii, și a familiei didactice din Beiuș, moartea nu este doar o încetare a vieții. Este un început al amintirilor despre viața omului care a avut voința de a trăi total, ca reacție față de sentimentul morții, exprimată prin dorința de a se bucura de viață, nu numai fizic, ci și spiritual, împlinindu-se în munca intelectuală, spre binele dăruit împrejurului”, spune profesorul Ioan Dărăbăneanu. Prin aceste cuvinte, dascălul , autor al volumului apărut în 2013 „Catedra cimitirului din deal”, actualizează lista personalităților din cele peste 200 de pagini ale cărți care prezintă personalităţile începutului de secol XX din învăţământul beiuşean, dar și personalități contemporane. Astfel, profesorul Maria dalea ajunge în cancelarie alături de : Vasile Ştefănică, Ion Buteanu, Ioan Buşiţia, Niculiţă Papp, Vasile Dumbravă sau Constantin Pavel, M. P. Bruckental, Constantin Duma Suceveanu, Francisc Matei, Mihai Dalea, Constantin Nenciulescu, Titu Ilaş, Florian Ban, Sabin Indrei, Milan Martinov, Ioan Zaha, Elena Şipoş, Gavril Hădăreanu, Mircea Arion Ioan Pop, Cornelia Sabău, Ioan Mărculescu, Ana Maria Scurtu sau Monica Bărbatu.
Trimite articolul
XSinistru articol, Veronica Bursașiu – ai vrut sa fii spirituala dar ai reușit doar sa dovedesti ca ai probleme cu capul. Asa se scrie un necrolog?
Dumnezeu s-o ierte! A mai plecat un om de mare valoare.