Importatorii de cereale pot răsufla mai liniştiţi în sezonul de recoltare, adică atunci când inspectorii antifraudă din cadrul ANAF au sarcină de servici de la Bucureşti să verifice recoltarea cereale autohtone.
Zilele trecute le-a venit rândul fermierilor din zona comunei Batăr să se convingă de asprimea legii privind transportul cerealelor precum şi de intransigenţa inspectorilor Direcţiei Regionale Antifraudă Oradea.
În faţa reporterului Digi24, ţăranii s-au plâns că au rămas fără sămânţa de floarea soarelui din remorci fiindcă nu au avut fie aviz de însoţire a mărfii fie certificat de producător chiar dacă erau înregistraţi la APIA.
Singura şansă a fermierilor de a-şi primi recolta înapoi ar fi să îşi ia inima în dinţi şi să conteste în maxim 15 zile sancţiunea la Judecătoria arondată, în cauză cea din Salonta, unde să probeze cu acte că sunt producători şi nu comercianţi iliciţi.
Totodată, fermierii ghinionişti s-au mai arătat nedumeriţi că nimeni de la Primărie sau altă instituţie nu i-a informat despre actele pe care trebuie să le aibă când îşi transportă recolta.
Un avertisment naţional
La jumătatea lunii iulie, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DAGF) anunţa, într-un scurt comunicat, că de la 1 iulie 2014, inspectorii antifraudă fiscală desfăşoară, la nivel naţional, „acţiuni de control care vizează activităţile conexe campaniei de recoltare a cerealelor”. Controlul viza principalele căi de comunicaţie şi noduri rutiere, cât şi silozuri şi unităţi de morărit şi panificaţie, iar în primele două săptămâni s-a soldat cu amenzi în sumă de 1.552.000 lei.
„Acţiunea de control se circumscrie obiectivului DGAF de a preveni, identifica şi combate evaziunea fiscală în domeniul producţiei, depozitării, transportului şi comercializării cerealelor, al morăritului şi panificaţiei, care prezintă un grad de risc fiscal ridicat”, se arăta în comunicatul DGAF.
Tractor şi remorci confiscate
Având semnale că unii fermieri bihoreni au rămas nu doar fără recolta lor ci şi fără tractorul şi remorca de transport, Jurnal Bihorean a solicitat Biroului de Presă al DGAF o mediatizare a activităţii Regionalei 6 Oradea în domeniul cerealelor.
„În perioada de referinţă, Direcţia Regională Antifraudă Oradea a efectuat 171 de verificări specifice ale agenţilor economici cu obiect de activitate în domeniul cerealier. În urma controalelor efectuate, inspectorii antifraudă au identificat contravenţii pentru care au dispus sancţionarea cu 150 amenzi şi confiscarea de bunuri şi numerar fără documente justificative în valoare totală de 1.694.001 lei. De asemenea, inspectorii antifraudă au dispus suspendarea activităţii comerciale a nouă agenţi economici şi au indisponibilizat un tractor cu două remorci şi o autoutilitară”, ne-a răspuns purtătorul de cuvânt al DGAF, Alexandru Cristea.
Potrivit acestuia, tractorul, remorcile şi autoutilitara au fost confiscate în baza
art.14, alin. (1), litera e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 12 din 2006 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale. Astfel, OUG 12/2006 sancţionează „transportul în scop comercial al cerealelor sau al produselor de panificaţie, neînsoţite de documentele prevăzute de lege care să justifice provenienţa licită a acestora, cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei, confiscarea mărfii şi a mijlocului de transport marfă utilizat în acest scop, dacă acesta aparţine contravenientului sau dacă nu exista contract legal de cărăuşie”.
Alexandru Cristea ne-a mai transmis că printre cele mai frecvente abateri constatate şi sanctionate de către inspectorii Regionalei Antifraudă Oradea se regăsesc „comercializarea de bunuri fără acte de provenienţă, încălcarea reglementărilor legale cu privire la întocmirea şi utilizarea documentelor justificative şi contabile precum şi lipsa dotării sau utilizării de aparate de marcat electronice fiscale”.
Cazuri la Tăşnad şi Fegernic
Comunicatorul DGAF ne-a oferit şi un „caz important de fraudă fiscală identificat şi sancţionat de către inspectorii antifraudă orădeni”. În speţă, este vorba de o firmă din Tăşnad (sudul judeţului Satu Mare), care deţinea, fără acte justificative, 284 tone grâu, 5 tone făină albă şi 2 tone tărâţe în valoare totală de 192.083 lei. Prin urmare, societatea a fost amendată cu 5.000 de lei şi i s-au confiscat bunurile respective. „Un alt caz deosebit identificat de inspectorii antifraudă este cel al unei societăţi cu sediul în localitatea Fegernic, judetul Bihor, care comercializa floarea-soarelui şi grâu fără acte de provenienţă şi fără a deţine cod CAEN necesar desfăşurării activităţii respective. Societatea a fost amendată cu 12.000 lei, iar veniturile obţinute din vânzarea bunurilor în valoare de 53.162 lei au fost confiscate”, a mai exemplificat Alexandru Cristea.
Vizavi de cazurile mediatizate, reprezentantul DGAF ne-a pus la dispoziţie şi două „dovezi fotografiate”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!