„Cumpărăturile”, dar şi investiţiile din unităţile spitaliceşti vor fi verificate suplimentar, la nivelul fiecărui judeţ, de către o persoană specială.
Ministrul Sănătăţii, dr. Ritli Ladislau, a anunţat joi lansarea unui proiect comun al Agenţiei de Implementare a Democraţiei şi Ministerul Sănătăţii, care vizează scurgerile de bani din achiziţiile sanitare.
La nivelul fiecărei direcţii judeţene de sănătate publică se va forma un departament anticorupţie care va avea ca scop al activităţii vegherea achiziţiilor şi investiţiilor din spitale.
Ritli a subliniat că nu este vorba de verificarea medicilor, a mitei care se dă unor cadre medicale şi nici de controlul reţetelor medicale.
Dr. Marius Pîrcioagă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, a confirmat faptul că acest departament anticorupţie există chiar şi în organigrama fiecărei direcţii sanitare, dar că până acum nu s-a activat probabil fiindcă posturile au fost şi sunt blocate.
Dr. Pîrcioagă a precizat şi el că DNA-ul medical de la fiecare DSP va verifica doar derularea achiziţiilor şi investiţiilor din spitale şi apreciază iniţiativa AID şi MS în ideea limitării scurgerilor de bani din fondurile Sănătăţii.
Menţionăm că la ora actuală, majoritatea achiziţiilor se fac electronic (prin SEAP) şi doar în cazuri de urgenţă spitalele pot cumpăra medicamente şi materiale sanitare la nivel local.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!