De la înfiinţarea sa, în 2002, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cercetat o serie de judecători orădeni şi a obţinut pentru doi dintre ei, Mariana Roşca şi Mihai Viorel, condamnări definitive de închisoare cu executare.
Însă, până acum, Mircea Puscas este primul judecător de la nivelul instanţei superioare (Curtea de Apel Oradea) căruia DNA a ajuns să-i ceară arestarea pentru suspiciuni de corupţie.
Vineri, DNA a anunţat că procurorii orădeni anticorupţie efectuează cercetări faţă de judecătorul Mircea Puşcaş, acuzat de două infracţiuni de trafic de influenţă, şi faţă de Marcel Piştucă, acuzat de complicitate.
În Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, procurorii DNA arată că, cursul anului 2009, inculpatul Puşcaş Mircea, judecător la Tribunalul Bihor, ar fi pretins şi primit de la un denunţător suma de 1.500 de euro pentru a interveni pe lângă un judecător din cadrul unei instanţe din Oradea şi pentru a-l determina să pronunţe faţă de denunţător o pedeapsă cu suspendare condiţionată.
Tot potrivit procurorilor DNA, judecătorul Puşcaş ar pretins, în anul 2011, de la acelaşi denunţător, suma de 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe faţă de denunţător o soluţie de achitare într-o altă cauză penală. Anchetatorii susţin că banii au fost pretinşi prin intermediul inculpatului Piştucă Marcel.
Acuze de 20.000 de euro
„Din aceşti bani, inculpatul a primit de la denunţător numai suma de 20.000 de euro, atât direct cât şi prin intermediar, iar diferenţa, care urma să fie remisă la soluţionarea cauzei, nu a mai fost dată. Denunţătorul a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea. De asemenea, la scurt timp, instanţa de judecată l-a condamnat pe denunţător la pedeapsa cu închisoarea şi în cauza penală pentru a cărei soluţionare favorabilă acesta a remis inculpatului Puşcaş Mircea suma de 1.500 de euro în anul 2009”, se mai arată în comunicatul DNA.
Pe 24 ianuarie 2013, Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători a încuviinţat propunerea de arestarea preventivă a învinuitului Puşcaş Mircea. Iar a doua zi, procurorii DNA l-au reţinut pentru 24 de ore pe Piştucă Marcel.
Ambii inculpaţi au fost prezentaţi Curţii de Apel Oradea, vineri – 26 ianuarie, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile respectiv 30 de zile.
Însă fiindcă judecătorii Secţiei Penale din cadrul Curţii de Apel Oradea s-au abţinut să judece propunerea de arestare preventivă a colegului lor, decizia i-a revenit judecătoarei Lenuţa Stan din cadrul Secţiei Civile, membru în Colegiul de Conducere al instanţei.
Iar vineri seară, judecătorul Lenuţa Stan a apreciat că probatoriul e insuficient pentru a motiva arestări preventive. În schimb, a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara faţă de ambii inculpaţi. În plus, inculpaţilor li s-a interzis să ia legătura cu denunţătorul, cu martorii sau să comunice între ei, direct ori prin intermediar.
Procurorii au declarat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care va emite o decizie finală privind propunerile de arestare.
La instrumentarea cauzei, procurorii DNA au colaborat cu ofiţeri din alte structuri specializate în culegerea de informaţii şi în combaterea corupţiei.
DNA mai arată că în această fază a anchetei se impune prezumţia de nevinovăţie.
Cu super-avocat
Judecătorul Mircea Puşcaş îl are ca avocat pe renumitul Ovidiu Buduşan, fost procuror-şef al Secţiei Anticorupţie din Parchetul General, şeful uneia din cele mai mari case de avocatură din ţară (după unii, cea mai mare, după asocierea cu casa de avocatură Gheorghiţă Mateuţ). Printre clienţii avocatului Buduşan s-au numărat fostul şef ANAF – Sorin Blejnar, magnatul Dinu Patriciu, ex-ministriştii Decebal Traian Remes şi Miron Mitrea etc.
„Clientul meu îşi susţine nevinovăţia şi respinge acuzaţiile DNA. În această fază a cercetărilor ne abţinem de la declaraţii ample”, ne-a declarat ieri avocatul Lucian Chisăliţă, apărător legal a lui Marcel Piştucă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!