La conferinţa de presă au participat viceprimarul Mircea Mălan, Marius Moş – şeful direcţiei dar şi Marcel Boloş – directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest şi Sanda Cătană, şefa Direcţiei de Implementare POR.
DMPFI se laudă, în acest moment, cu finalizarea a cinci proiecte cu finanţare internaţională şi 24 aflate în implementare.
„Am încercat să ne asigurăm că avem alături de noi oameni competenţi, care să ne fie de ajutor la derularea fiecărui proiect în parte, având în vedere că Oradea derulează proiecte dintre cele mai diverse, în domenii care şi la nivel naţional duc lipsă de specialişti. Nu toate lucrurile au funcţionat însă aşa cum ne-am fi dorit. Este vorba de proiectul care vizează Pasajul Vulturul Negru, dar cu toate acestea sperăm ca, până la termenul stabilit, lucrările să fie finalizate. Anul 2015 este un an foarte greu, pentru că s-au adunat numeroase proiecte care trebuie încheiate. Îmi doresc ca la finalul acestui an să putem fi cu toţii mândri că am putut face o treabă bună pentru Oradea”, a spus viceprimarul.
„Multe dintre proiecte au suferit amânări şi din cauza optimizărilor pe care le-am făcut”, a spus şi Moş, exemplificând cu velo-pistele şi Sinagoga Sion. În ambele cazuri, suplimentarea de fonduri a dus la creşterea volumului de lucrări.
Supraveghere strictă
Pentru majoritatea proiectelor orădene, termenul de implementare pe fonduri europene expiră în ultima zi din acest an, motiv pentru care sunt instituite măsuri speciale de supraveghere din partea Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest şi din partea Guvernului, prin ministerele sale. Oradea are un grad de absorbţie a banilor europeni contractaţi de 30%, faţă de media regiunii, situată la peste 50%. Chiar şi în aceste condiţii, Mălan insistă că toate proiectele vor fi finalizate la timp, în condiţiile calitative asumate.
În sprijinul implementării cât mai multor proiecte, Sanda Cătană şi Marcel Boloş au anunţat ieri intenţia de-a monitoriza mai aproape proiectele. „O să întărim rolul activităţii de monitorizare, vom veni şi noi în teritoriu ca să fim aproape când e nevoie de rezolvarea problemelor pe care le avem, astfel încât acestea să se rezolve cât mai operativ. Vă vom cere graficele de execuţie şi le vom urmări lună de lună, să vedem dacă se închide proiectul”, a anunţat Boloş.
„Nu văd că aveţi destule resurse pentru implementare”, a mai comentat aceasta, adresându-se edililor orădeni, după ce i-a lăudat pentru varietatea de proiecte depuse. A aruncat apoi bomba: proiectele care nu înregistrează evoluţii fizice corespunzătoare ar putea fi anulate de Guvern. Trei dintre proiectele monitorizate de ADR NV sunt în supraveghere specială: Complexul Nymphaea, Piaţa Unirii şi pasajele centurii.
Ca o părere personală, Boloş apreciază ca inoportună anularea de proiecte în acest moment, dat fiind timpul mult prea scurt pentru realocarea banilor astfel rezultaţi.
Totuşi, cei doi şefi din ADR NV recunosc că, la nivel de regiune, un procent realist de absorbţie a banilor europeni nu depăşeşte 80%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!