S-a născut la Ștei, dar a plecat în străinătate încă de la vârsta de cinci ani. A descoperit pasiunea pentru muzică de la vârsta de 9 ani. Tatăl său vindea casete pe piață, iar mama lui îl ajuta. Prima piesa care l-a atras în „lumea muzicii” a fost Ozone – Dragostea din Tei.
[eadvert]
Paul s-a mutat împreună cu familia sa în Càlig. Părinții săi au luat această decizie după ce un apropiat al familiei le-a povestit experiența sa, acesta fiind plecat de ceva timp înaintea lor.
„La început a fost greu, fiindcă e o țară străină. Nu știi limba și nici obiceiurile”, spune Paul.
Au avut noroc cu un vecin care lucra la primăria din zonă, iar cu ajutorul acestuia familia lui Paul a reusit să obțină actele de rezidență. Când s-au mutat în Spania, Paul avea 5 ani, era la grădiniță în grupa mare, al doilea semestru făcându-l în Comunitatea Valenciana, Provincia Castellon, la Colegiul „Felicinda Collell”.
Paul a explicat că la început i-a fost foarte greu să se acomodeze și a apelat la verișoara sa, în vârstă de 24 de ani, care locuia acolo de 2 ani înainte să vină aceștia.
„Am rugat-o să mă învețe câteva fraze de bază, restu le-am învățat ascultând profesorii și colegii”, mai spune Paul.
Sistem complicat de învățământ
Paul a explicat că sistemul de învățământ spaniol este mult mai complicat decât cel român, având și o metodă de calcul a mediilor diferită.
Dacă în țara noastră, mediile școlare se calculează folosind media aritmetică, în Spania lucrurile stau puțin diferit.
„Am avut două examene în primul semestru. Primul examen reprezintă 20% din medie, al doilea aproximativ 60%, iar restul procentelor (aproximativ 20%) se împarte între activitatea la clasă, lucrări, proiecte și teme”, mai spune Paul, specificând că în Spania sunt trei semestre școlare, în fiecare dintre acestea având loc câte 2/3 examene.
La primele examene notele nu erau prea bune, abia știam să scriu în spaniolă…
Victimă a bullying-ului
Primii ani de școală au fost destul de grei pentru Paul, acesta relatând că a fost agresat și batjocorit de elevi și chiar și de profesori.
„Mergeam la profesori și le spuneam că sunt agresat, iar ei îmi spuneau «Nu fii enervant, pleacă de aici!». Nu îi interesa de mine. Noi, străinii eram tratați ca și cum am fi fost intruși. Colegii aveau o mentalitate închisă, aveau în cap faptul că „vin românii să ne fure pâinea”. Aveau prejudecăți stupide nejustificate pentru persoanele din tot estul Europei.
La început nu avea timp liber, încerca să țină pasul cu ceilalți colegi, având o cantitate de lucru foarte mare, tot la două săptămâni având un examen sau fiind ascultat la clasă. A fost discriminat și de profesori, nu doar de colegi. După șase ani de școală primară, Paul a început primul an de liceu la vârsta de 12 ani, durata de studiu fiind de 4 ani,
La 9 ani mi-am dat seama că vreau să fiu DJ
Paul s-a îndrăgostit de muzică de la vârsta de 5 ani, însă la vârsta de 9 ani și-a dat seama că ar vrea să fie DJ. Pentru a putea ține pasul cu studiile și cu stilul de viață din zona respectivă a lăsat muzica deoparte, însă la 9 ani a redescoperit pasiunea pentru muzică.
La 9 ani ne-am cumpărat primul decodor TV. Căutând canalele de desene animate am dat de două posturi de muzică (UTV și Kiss FM). Când am dat de UTV primul cântec a fost Memories – David Guetta. Atunci m-am reîndrăgostit de muzica electronică.
Am început să-l ascult pe acest DJ și am redevenit curios pentru muzică. Mă gădeam că pentru a face muzică ai nevoie de echipamente. M-am documentat și am aflat despre sintetizatoare și aparate de mixat. Atunci le-am cerut părinților să-mi cumpere primul set de Dj Basic, Hercules, la vârsta de 9 ani.
Documentându-mă am descoperit FL Studio, unul dintre programele de producție muzicală care se folosește în industria profesională. Am învățat bazele pentru FL Studiu din video-ul lui Martin Garrix, despre cum a făcut piesa „Animals”.
Propriul studio acasa
Paul a primit cadou un set de boxe și un mix-master de la un coleg de-al tatăui său. Așa a început să se contureze un mic studio în casa în care locuia. Pentru a nu-i deranja pe ceilalți și a putea să lucreze, Paul a montat tot echipamentul într-o cameră mai îndepărtată și lucra cu căști.
A combătut bullyingul prin muzica
Unii dintre DJ-i lui favoriți sunt Martin Garrix și regretatul DJ suedez Avici.
„Pentru mine, cel mai important este energia pe care ți-o transmite cu atitudinea sa și cu muzica sa. Dacă melodiile compuse îți pot transmite ceva mai mult decât un simplu sunet, înseamnă că e o conexiune specială pe care o face. De la Avici am învățat importanța pe care o are melodia principală, fiindcă el era un maestru al pianului și a melodiilor. De la ambii am învățatat că în muzica electronică, ca dj poți să adaugi elemente și instrumente din alte tipuri de muzică, cum ar fi: chitară, elemente de operă, ca violine, viori.
Legat de aceste afirmații Paul a dat exemplul lui Avicii, care amestecă elemente din muzica country.
În „Wake me up” mă regăseam
Paul a mai explicat că în piesa „Wake me up” a regretatului DJ suedez Avicii, decedat la vârsta de 28 de ani, se regăsea. În videoclipul piesei respectiv o mamă și o fiică sunt respinse de societate din cauza unui tatuaj muzical, prin care arată că sunt diferite, ieșite din comun. În acele secvențe se regăsea și Paul, pentru că nu avea prieteni apropiați care să-l susțină pe acest drum.
Prima piesă compusă de dj-ul șteian s-a numit „Don`t give up” și a fost inspirată din stilul muzical al dj-ilor Garrix și Avicii. Era o piesă de progressive house. A doua piesă compusă era pe stilul Big Room și se numea „Energy”.
„Cele două stiluri muzicale, big room și progressive au făcut ca muzica electronică să se poată pune pe același podium cu rock- ul și cu muzica pop”, a mai spus Paul.
Pauză de 3 ani
Familia a acceptat faptul că îmi plăcea muzica, dar niciodată nu s-au gândit că în momentul acela chiar vreau să mă dedic acestui domeniu. Colegii săi nu l-au susținut, l-au batjocorit și l-au tachinat, astfel încât șteianul a fost nevoit să facă o pauză de trei ani, de la vârsta de 12 ani, până la 15 ani.
Atunci, Paul a revenit pe drumul muzicii, cunoscându-l pe Robert, un tânăr spaniol din Girona, venit la liceul la care studia și tânărul din Ștei. Prietenul său voia să devină fotograf, astfel, cei doi au descoperit că ambii au o înclinație spre latura artistică.
„Robert a descoperit că îmi place arta, dar focalizată pe muzică și m-a susținut. Ne ajutam reciproc. El mă ajuta cu poze și videoclipuri, iar eu îl ajutam cu editarea părții de audio pentru video-urile sale”, a mai explicat Paul,
Cei doi au devenit prieteni buni și au luat decizia de a se înscrie impreună la bacalaureatul artistic. După această perioadă, Paul a intrat la facultatea „Universitat Jaume I”.
Dj-ul bihorean a explicat că a luat această decizie pentru că voia să aibă o „plasă de siguranță”.
„Chiar dacă știam ceea ce vreau să fac am nevoie de un plan B, în cazul în care lucrurile nu ar fi ieșit bine. Am vrut să învăț, să am o carieră, iar dintre toate opțiunile am ales turismul”, a mai precizat Paul.
„Am nevoie să creez”
Întrebat dacă și-ar dori să devină ghid turistic, având în vedere alegerea facultății, Paul a răspuns: „Am nevoie să creez ceva. Îmi place să explic lucruri, dar nu pot să mă văd de-alungul vieții trăind așa. Dacă urmezi facultatea de turism poți să faci un master, orientat spre muzee, ghid turistic și apoi spre turism de petrecere”. mai spune Paul.
Paul este student în anul al doilea la facultate, mai are încă doi ani de studiu pâna la masterat.
Finalist într-un concurs cu 3.000 de participanți
Începutul pandemiei de COVID a avut și un impact pozitiv pentru tânărul șteian. Paul a descoperit pe Instagram un anunț pentru un concurs de DJ, organizat de trei figuri importante din industria muzicală spaniolă.
Anunțul a fost făcut în luna martie 2020, printr-un video, urcat pe canalul lui Sergey Rez, un top DJ spaniol și un youtuber celebru în Spania. Acesta a avut ca invitați două figuri importante din industria muzicală spaniolă, Óscar Hernández, unul dintre promotorii festivalului Tommorowland Barcelona și Ibai Cereijo, ziarist și agent de marketing al festivalelor de muzică electronică.
Aceștia au anunțat un concurs de tip „Got talent”, la care au luat parte aproximativ 3000 de participanți. Totodată persoanele înscrise beneficiau de o serie de master class-uri predate de aceste figuri importante. La sfârșitul acelor masterclass-uri s-au transmis rezultatele de la concursul de tip „Got talent”.
„La primul masterclass trebuia să trimiți un DJ Set, în care să îți arăți talentul, aproximativ de 20 de minute cu piese mixate. O altă cerință a fost să-ți arăți talentul pe social media. În acest concurs puteau câștiga doar 3 persoane, care au șansa să fie promovați la marile festivale. M-am clasat între cei 10 finaliști, fiind foarte aproape să fie selectat. Am primit și o diplomă din partea organizatorilor”, a mai transmis Paul.
După acest concurs, organizatorii au decis să inaugureze DJ Campus Pro, cu cel mult 100 de participanți.
Masterclass de pro DJ
„Acest curs de Dj este menit să te scoată din zona de confort, să te facă să accepți noi provocări, să fii mai sigur pe tine, să te descoperi. Acest curs a început pe 15 aprilie și conține aproximativ 30 de masterclassuri pentru îndrumare. În fiecare zi de joi avem o conferință pe zoom, înaintea următoarei clase, în care discutăm”, a mai spus tânărul șteian.
Paul urmează un masterclass la academia de Dj 35mm, începută acum un an.
„Dacă nu ai atins măcar un set de dj profesionist, care costă cam 12.000 de euro, cu această academie încerci să umpli golurile. În realitate, am realizat că am umplut foarte puține goluri și încerc să le descopăr și pe celălalte”, mai relatează Paul.
Îndrăgostit de UNTOLD
Chiar dacă Paul nu a participat la nicio ediție a festivalului de la Cluj, dj ul Șteian s-a îndrăgostit iremediabil de conceptul și de ideea de festival.
„Din păcate, pentru că stau în străinătate nu am avut ocazia să vin la UNTOLD, mereu m-am uitat la transmisiile live și mereu m-a încântat forma în care e organizat festivalul. În momentul în care am văzut în 2015 primul anunț de festival am rămas uimit. Nu mi-am imaginat că o să văd un festival de tip Tommorowland în România, în contextul în care muzica electronică a fost văzută mereu cu ochi ciudați în țară”, a mai spus dj-ul originar din Ștei.
Propune imnul festivalului
Întrebat de ce a ales acest nume de scenă, Dj Paul Summer, șteianul a răspuns: „Vara este anotimpul meu preferat al anului. Încerc să transmit în orice piesă pe care o compun acel vibe de vară, de libertate”.
Pentru piesa lui, Paul a primit un feedback pozitiv inclusiv din partea lui Óscar Hernández, unul dintre promotorii marilor festivale, cum ar fi Tommorowland Barcelona.
„Oscar a rămas surprins de piesa pe care am compus-o pentru festivalul UNTOLD și m-a încurajat să merg înainte cu propunerea și proiectului”, a mai spus Paul, care a precizat că a primit din partea lui Oscar o recomandare și mai multe contacte alor unor reprezentanți ai UNTOLD și a casei de discuri Spinning Records.
„Motivul pentru care am vrut să compun imnul festivalului UNTOLD este pentru că voiam să am și eu o contribuție la magia festivalului, să am și eu bucățica mea Simpatizez cu ideea de organizare a festivalului UNTOLD, tematica, atmosfera. Nu mi-am imaginat un asemenea proiect într-o țară în care muzica electronică a fost văzută cu ochi ciudați, la fel ca și alte stiluri muzicale. Poți să ai speranța că se poate face ceva la tine în țară, care atrage turiști și aduce persoane de la alte festivaluri similare precum Tommorowland, Ultra”, a mai explicat dj-ul bihorean.
„Vreau să contribui la magia festivalului”
„Îmi place sloganul festivalului: „Lumea muzicii și a magiei”. Simpatizez cu ideea de organizare a festivalului UNTOLD, tematica, atmosfera. Prin piesa mea vreau să transmit euforie, sentimentul de acasă. Piesa se numește „Home” fiindcă eu consider UNTOLD-ul casa EDM-ului în România și cu această piesă doresc să transmit energia pentru dans a fanilor festivalului. Stilul cântecului este Future House, acesta nu este doar genul muzical care pe mine mă reprezintă fiindcă este stilul muzical și pentru Shuffle Dance (un stil de dans foarte popular printre fanii festivalelor și a muzicii electronice -n.r). Ce mă bucură cel mai mult ca Dj este că pot vedea cum oamenii din țara mea dansează și se bucură de muzica pe care o compun cu acest scop de a crea fericire și un vibe bun. Motivul pentru care am vrut să compun imnul festivalului UNTOLD este pentru că voiam să am și eu o contribuție la magia festivalului, să am și eu bucățica mea”, a conchis dj-ul șteian.
Citiți principiile noastre de moderare aici!