Acesta a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare sub acuzația de deţinere de mărfuri-pirat în scopul distribuirii și a fost obligat să plătească despăgubiri morale și materiale de 6.700 de lei unor asociații care îi reprezintă pe artiști.
Ancheta în dosarul în care a fost implicat bărbatul a început în luna iunie 2019, când polițiștii au descins într-un local din Ștei, în care se aflau în jur de 100 de persoane. Cu acea ocazie, a fost găsit un laptop de pe care era difuzată „muzică în scop ambiental fără a putea prezenta autorizarea titularilor drepturilor recunoscute de lege”.
O percheziție informatică a dispozitivului a confirmat că pe acesta erau stocate peste 3600 de fișiere audio, dar și aplicaţii utilizate ca software muzical pentru mixaje. Proprietarul laptopului, care ar fi fost plătit cu 50 de lei pentru serviciile sale de DJ, și-a susținut nevinovăția, arătând că nu consideră că a comis o faptă penală. Bărbatul le-a explicat anchetatorilor că a descărcat muzica de pe internet și că fusese chemat de deținătoarea localului, ca prieten de familie, să pună muzică în cursul nopții dinaintea venirii polițiștilor.
El a susținut că a întrebat-o pe patroană dacă are autorizaţiile necesare pentru difuzarea melodiilor în local, iar aceasta i-a confirmat că deţine licență de Ia Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Abia după această întâmplare, femeia a aflat că autorizația nu acoperea toate formele de comunicare publică a operelor muzicale.
„Regim sancționator sever”
În toamna acestui an, după 31 de termene întinse de-a lungul a mai bine de doi ani, Judecătoria Beiuș a pronunțat o primă soluție. DJ-ul a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare și obligat să muncească 60 de zile în folosul comunității. În plus, i-a fost confiscat laptopul și pus să plătească, pe lângă daune materiale și morale, și cheltuieli de judecată de 1.350 de lei.
„Inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, însă deopotrivă trebuie să se aibă în vedere şi modalitatea de comitere a faptei pentru care legiuitorul prevede un regim sancţionator sever, date fiind valorile sociale ocrotite de norma incriminatoare”, și-a explicat decizia Judecătoria Beiuș.
Bărbatul a atacat sentința la Curtea de Apel Oradea, dar aceasta i-a respins acțiunea ca tardivă. Astfel, hotărârea judecătorilor beiușeni a devenit definitivă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!