Fundaţia „Centrul de Resurse Juridice” (CRJ) solicită infirmarea ordonanţei de clasare dată de Parchet în cazul abuzurilor reclamate de minori din Centrul pentru copii cu probleme psihosociale din Oradea. CRJ a şi postat pe site-ul www.crj.ro un comunicat prin care îşi motivează punctul de vedere, cât şi referatul întocmit de un comisar şef de poliţie judiciară şi însuşit de procurorul de caz.
Parchetul orădean a fost sesizat despre presupusele abuzuri atât de CRJ cât şi de DGASPC Bihor în toamnă. Iar directorul DGASPC Bihor, Călin Puia, a şi fost sancţionat disciplinar de Consiliul Judeţean Bihor cu o reducere salarială pentru că nu a sesizat chiar el organele de anchetă.
Înştiinţat pe 31 martie 2014 de clasare, CRJ critică reprezentanţii Ministerului Public fiindcă „au ales să urmeze calea facilă a închiderii cazului din lipsă de probe”.
În opinia CRJ, mai grav ar fi că „unul dintre argumentele deciziei de clasare a cazului îl reprezintă susţinerea poliţiei şi parchetului că, în anumite cazuri, violenţele asupra minorilor sunt justificate”. În replică, CRJ invocă art. 89 al Legii 272 din 2004: „copilul are dreptul de a fi protejat împotriva oricăror forme de violenţă, indiferent de mediul în care se află”.
Potrivit prim-procurorului orădean Gheorghe Vidican, ordonanţa de clasare poate fi atacată legal până pe 20 aprilie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!