Un subiect de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Bihor, din 18 decembrie, părea să fie unul fără miză, fiind vorba de proiectul de hotărâre privind acordarea unui mandat special reprezentantului U.A.T. Județ Bihor în Adunarea Generală a Asociaților Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group să voteze aprobarea tarifelor pentru gestionarea deșeurilor aferente activităților pe fluxul deșeurilor municipale în județul Bihor, desfășurate de operatorii: S.C. Eco Bihor S.R.L., S.C. Girexim Universal S.A., RER Vest S.A., S.C. Salubri S.A. și S.C. AVE România S.R.L.
Potrivit datelor prezentate de către vicepreședintele CJ, Mircea Mălan, care a prezidat ședința în lipsa lui Ilie Bolojan, solicitările transmise de operatorii care activează în domeniul salubrizării în județ au vizat ajustarea tarifelor practicate astfel încât să se acopere majorările de cheltuieli salariale generate de creșterea salariului minim în 2024 de la 3.300 la 3.700 lei. Singura firmă care a cerut o majorare considerată mult prea mare a venit de la firma care administrează Stația de tratare mecano- biologică a deșeurilor, Girexim Universal SA, prețul per tonă deșeuri prelucrate fiind majorat de la 137 la 288 de lei.
Vicepreședintele CJ consideră că majorarea cerută este inacceptabil de mare și ar afecta activitatea operatorilor economici care se ocupă de preluarea și depozitarea deșeurilor, valoarea propusă fiind în comitetul director al ADI Ecolect fiind de 220 lei/tonă.
„Trebuie să existe un raport corect între calitatea și costul serviciilor și fără a fi afectată activitatea celorlalte firme care activează în domeniul gestionării deșeurilor dar și interesele cetățenilor în privința tarifelor ce trebuie să le plătească” ne-a declarat, la finalul ședinței, vicepreședintele CJ, Mircea Mălan, care deține și funcția de președinte al ADI Ecolect Group Bihor.
Conform cerințelor Uniunii Europene, deșeurile se pot depozita doar după trecerea obligatorie prin procesele folosite în Stația de tratare mecano- biologică a județului Bihor, obiectiv realizat cu fonduri europene. Mircea Mălan a informat consilierii județeni că s-a purtat o corespondență cu cei de la Girexim pe tema solicitării de majorare, fiind cerută o reanalizare a tarifului. În replică, firma care a obținut, prin licitație, dreptul de administrare pe 8 ani a stației de tratare ar fi anunțat că dacă nu i se acceptă majorarea solicitată atunci ar avea în vedere rezilierea unilaterală a contractului de concesiune, răspuns catalogat de vicepreședintele Mălan ca fiind o formă de șantaj și o încercare a firmei de a-și acoperi parte din pierderile pe care le-ar înregistra din activitatea din Bihor.
Conform informațiilor apărute în spațiul public, firma din Pitești ar fi câștigat licitația organizată pentru atribuirea dreptului de administrare a stației de tratate mecano- biologică a deșeurilor prin depunerea unei oferte subevaluate, însă în cele din urmă fiind încheiat contractul cu firma argeșeană. Însă, potrivit informațiilor prezentate de Mircea Mălan, disputa privind administrarea stației de tratare a deșeurilor s-ar fi mutat la DNA, unde ar fi fost depuse plângeri din partea celorlalte firme care au participat la licitație.
„Locuitorii din județul nostru sortează deșeurile, o categorie fiind deșeul rezidual. Astăzi, această cantitate de deșeuri se depozitează la groapa de gunoi. Prin punerea în funcțiune a stației TMB, deșeurile reziduale trec printr-un proces de dezumidificare, ceea ce reduce cu aproximativ 30-40% cantitatea totală, apoi intră într-un proces de sortare, de unde rezultă între 3% și 5% deșeuri reciclabile. O bună parte din deșeurile care rămân, în jur de 30%, se incinerează, urmând să fie depozitat doar ce rămâne. Practic, scopul acestei stații TMB este acela de a reduce semnificativ cantitatea de deșeuri care se depozitează la groapa de gunoi”, explica Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor, după semnarea contractului, în octombrie 2022.
În staţia de tratare mecano-biologică urma să se prelucreze, anual, 60.000 de tone de deșeuri (60% deșeuri biodegradabile, 7% hârtie și carton, 30% alte deșeuri). „Cantitatea de compost generată va fi de 22.200 t/an, iar cantitatea de reziduuri de 25.600 t/an”, transmitea la acea dată CJ Bihor. La stația din Oradea urmau să fie tratate deșeuri reziduale din patru zone ale județului: zona 1A – Municipiul Oradea, zona 1B – zona metropolitană Oradea, zona 5 – Marghita și zona 6 – Valea lui Mihai. Contractul a fost semnat pentru 8 ani, valoarea redevenței fiind de 18.000 euro pe an, bani care urmau să ajungă la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group, iar de acolo suma se transfera mai departe către CJ Bihor.
Variantă de salvare pentru situații neprevăzute
Procedura prevede că propunerile de majorare a tarifelor trebuie avizate de toate cele 102 UAT-uri, care fac parte din ADI Ecolect Group, unde este inclus și Consiliul Județean, iar ulterior se vor vota în cadrul Adunării Generale a Acționarilor al ADI Ecolect Group, când vicepreședintele CJ a primit mandat special să voteze conform hotărârii adoptate de consilierii județeni, inclusiv prețul propus celor de la Girexim Universal de 220 lei/tonă. Pentru a nu ajunge în situația de a nu avea cui să predea activitatea de la stația de tratare sau un operator să nu mai poată desfășura activitatea de colectare și depozitare a deșeurilor, consilierii județeni bihoreni au aprobat înființarea societății Ecologic Prest, care va avea doi acționari, Consiliul Județean Bihor, cu 55,46% din capital, și Primăria municipiului Oradea, cu 44,44% din acțiuni.
La capitalul social al noii firme, Consiliul Județean va avea un aport în numerar de 50.000 lei, iar Primăria Oradea 40.000 lei. Societatea va avea drept obiect principal de activitate tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase, însă își va desfășura activitatea și în următoarele domenii: colectarea deșeurilor nepericuloase, recuperarea materialelor reciclabile sortate, colectarea și epurarea apelor uzate și comerțul cu ridicată al deșeurilor și resturilor.
Trimite articolul
XGiredim Universal SA este o firma foarte profitabila. 23.000.000 RON profit net, iar anul trecut un profit net de 100.000 Ron + achitarea datoriilor in valorea de cateva milioane de RON. Vorbim de profit NET.
La 333 de angajati, cati anume sunt pe salariul minim pentru a creste cu 400Ron salariile si pretul / tona sa se dubleze? Dar ve face cu gunoiul , il mananca ei si genereaza caldura si compost?
Doar gropinde gunoi avem, din atatia bani nu sunteti in stare sa faceti o statie de selectare si valorificare a deseurilor.
Groapă de gunoi in municipiu ? Nu este cumva ilegal? Nuntrebuiansa fie mai departe de oraș? Nu chiar in zona intravilană?