Apropierea iernii și cutremurele de pe piața energiei generează incertitudine și printre clienții orădeni ai furnizorilor de gaz. Clienții persoane juridice au primit deja notificări despre faptul că Distrigaz Vest nu le mai prelungește contractele care stau să expire, recomandându-le să-și caute furnizori pe piața liberă sau să apeleze la așa-numiții furnizori de ultimă instanță. Clienții casnici au fost invitați să semneze contracte noi, în care este înscris însă prețul de piață practicat de firmă – peste 1.900 lei/MW, cu rezerva că se va factura prețul plafonat de Guvern, de 310 lei/MW, atâta vreme cât la nivel național nu vor apărea alte modificări de tarif.
[eadvert]
Cel mai important distribuitor de gaze de pe piața orădeană, Distrigaz Vest, a trimis notificări în termenul legal de 30 de zile înainte de expirarea prețului la gaz, valabil până la 30 septembrie.
Surse locale apreciază că decizia a fost luată ca urmare a faptului că Distrigaz nu își permite să susțină financiar diferența dintre prețul practicat pentru persoane juridice până acum, de 370 de lei, și costul real al gazului, efortul financiar fiind prea mare pentru companie.
Compania nu renunță la clienții casnici, care beneficiază în acest moment de ordonanța de urgență, aceasta plafonând prețul la 310 lei. Conform cadrului legal, plafonarea are ca termen-limită luna august 2023.
„Prețul contractual este dat de bursa zilnică, asta însemnând că la sfârșit de lună, Distrigaz face o medie zilnică a prețului dat de bursa zilnică, iar prețul contractual este modificat cu diferența dată de această medie”, comentează sursele.
Chestionată despre numărul clienților persoane juridice notificați pentru rezilierea contractului, conducerea Distrigaz Vest a refuzat să ofere detalii, invocând secretul comercial.
Contract cu două prețuri
„Săptămâna trecută am sunat să văd, până la urmă, eu ce preț plătesc, cel plafonat la 310 lei au cel contractual, de 1.900 lei, pentru că în emailul primit de la firmă apăreau amândouă. Doamna de la Distrigaz mi-a spus că în acest moment plătesc prețul plafonat, dar că trebuie să semnez contractul la prețul contractual, pentru că acela e prețul la care vând ei și nu își asumă 310 lei/MW, dacă apar alte modificări din partea Guvernului”, ne-a relatat o orădeancă, clientă a Distrigaz pentru locuința proprie.
„Eu de aici înțeleg că… voia Domnului! Dacă Guvernul modifică tariful, vom vedea atunci ce facem. Teoretic, ar trebui să fie OK, dar Guvernul nostru e foarte imprevizibil”, mai zice femeia.
„Clienții pleacă, nu vor putea plăti…”
În acest moment, în absența oricăror plafonări de preț, situația persoanelor juridice – firme sau alte entități noncasnice este copleșitoare. Mesajul furnizorului de gaz este fără echivoc, proprietarii sunt invitați să își caute alternative. „Trebuie să mă duc pe piață și să negociez un nou preț, cu un nou furnizor. Din ce am văzut până acum, prețurile sunt destul de mari”, spune proprietarul unei clădiri de birouri încălzită cu gaz. Consumul său poate ajunge și la 10MW în lunile de vârf, iar vara scade mult. „Prețul de acum, de peste 1.900 lei/MW, este de zece ori față de ce plăteam anterior. Sigur, noi punem acest cost în prețul chiriilor, dar noul preț nu va putea fi plătit. Sunt clienți care au anunțat că pleacă, motivând că nu vor putea plăti”, spune omul de afaceri.
Până acum cel puțin, poate și din cauza faptului că anunțul Distrigaz Vest e încă proaspăt, nu s-a produs migrarea clienților spre serviciile CET-ului.
„Nu am primit încă nicio cerere. Noi ne ocupăm să pregătim aprovizionarea noastră cu combustibil, acum facem solicitări către toți producătorii mari să ne comunice stocurile disponibile”, spune Dan Crețu, directorul economic al Termoficare SA.
De altfel, sunt și cazuri în care orădenii, persoane fizice sau juridice, pot „alege” între a primi energie termică de la Termoficare SA sau de a și-o prepara singuri pe bază de gaz.
Anul acesta, Termoficare SA a început retragerea din zona Sucevei, din aria Punctului Termic 825. „Noi am dat jos contoarele, de comun acord cu proprietarii, la locuințele care fuseseră deja racordate la gaz. În zonă, mai avem vreo 80 de contracte”, spune Dan Crețu.
Rămâne de văzut când și dacă acești 80 de proprietari vor avea curajul de a renunța la CET pentru a se lega la gaz, în noile condiții.
Un prim șoc, la Sântandrei
Persoanele juridice din Oradea resimt abia acum un șoc similar celui care a lovit comuna învecinată la începutul anului. Cei din Sântandrei au fost și ei nevoiți să își caute furnizori, dar din alte motive: facturile uriașe primite fără explicații de la furnizorul arădean Gaz Vest.
„Noi am fost mult timp la Gaz Vest și am avut o supriză neplăcută în iarnă. Nouă ne-a venit o factură de 1.700 de lei pentru un consum similar celui de cu un an înainte, când factura fusese de 600 de lei. Cam toată lumea a fugit atunci, noi am ales Eon-ul, după ce ne-am consultat cu mai mulți și am văzut ce prețuri sunt”, ne-a relatat R.B., proprietara unei case din comună.
In extremis, FUI
Conform legislației românești, persoanele juridice care pierd contractul cu Distrigaz nu rămân fără alimentare cu gaz. Cei nu își caută singuri un furnizor nou intră pe mecanismul preluării de către „furnizorul de ultimă instanță”, adică FUI.
Regulamentul preluării a fost stabilit de ANRE și prevede că pentru un consumator rămas fără furnizor, ANRE alege liber un FUI, în cazul în care consumă anual peste 28.000 MW. Un consumator cu consum sub acest prag va fi preluat de FUI care are costul cel mai mic în momentul deciziei.
ANRE a publicat și lista furnizorilor de ultimă instanță:
Electrica Furnizare SA
Eon Energie România SA
Engie România SA
OMV Petrom SA
Premier Energy SRL
Trimite articolul
XNara armură vodã o găsit metodã, vine haina nu e voie struţ tufiș vera aloe.