Subiectul reducerii masive de personal şi, implicit, noua organigramă, s-au aflat în discuţia unei şedinţe extraordinare a conducerii Electrocentrale SA, organizată marţi, la sediul firmei de termoficare. „Câte 73 de angajaţi de la Distribuţie şi de la Centrală vor fi daţi afară, şi asta până la constituirea firmei care va prelua Distribuţia”, ne-au informat surse din conducerea fostei regii.
Concedierile masive, înfiinţarea unei noi firme – Termoficare SA, care să se licenţieze pe transport şi disctribuţie de energie termică şi majorarea preţului acceptat de vânzare a gigacaloriei sunt măsurile disperate pe care mizează edilul şef, Ilie Bolojan şi conducerea firmelor de termoficare, acum, când CET-ul este cu un picior în groapă.
„Având în vedere votul din Consiliul local de săptămâna trecută, Electrocentrale SA îşi restrânge activitatea, ceea ce înseamnă disponibilizări de persoanal. 145 de posturi vor fi desfiinţate, din toate sectoarele de activitate, şi TESA şi muncitori”, ne-a confirmat directorul Electrocentrale SA, Dragoş Gligor. Concedierea angajaţilor se va face începând de la mijlocul lunii august. „În 45 de zile se face disponibilizarea. În zece zile de la şedinţa Consiliului de Administraţie se va face înştiinţarea sindicatelor, urmează apoi cinci zile pentru negocieri, apoi va fi anunţat Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, vor primi preavizul de 20 de zile şi din 16 august, deciziile de disponibilizare”, explică directorul.
Conform contractului colectiv de muncă, cei puşi pe liber vor primi salarii compensatorii, de la unul la cinci salarii, în funcţie de vechimea în muncă, mai spune Gligor.
„Apaterm” se întoarce
Veştile nu sunt grozave nici pentru cei care rămân. Prezent pentru puţin timp la şedinţa Consiliului de Administraţie de marţi, primarul Ilie Bolojan a precizat că personalului care va fi preluat la Termoficare SA i se va face contract de muncă pe perioadă detereminată. Ceea ce anulează, atât siguranţa locului de muncă pe termen lung cât şi disponibilitatea angajaţilor de a deveni vocali în cazul unor nemulţumiri la servici.
Angajarea pe termen scurt s-ar justifica, spun unele surse, prin faptul că Municipalitatea ia în calcul comasarea serviciilor de facturare ale Companiei de Apă şi ale furnizorului de termie, după modelul Apaterm-ului răposat de ani de zile, ceea ce ar reduce schema de personal a ambelor societăţi.
Reducerea de personal va face obiectul unei şedinţe a Consiliului local de joi, din această săptămână.
Pe cale de a se rupe în două, Electrocentrale SA este sufocată de creditori, mai exact de firma de transport Unicom, cea care i-a blocat conturile şi a pus sechestru pe bunurile şi rezervele societăţii de termoficare. Mai nou, probabil numulţumită că CET-ul a preferat să plătească salariile de luna trecută, în loc să vireze banii spre plata datoriei, Unicom a „coborât” încă un nivel pentru a pune mâna pe bani: îi cere direct de al asociaţiile de proprietari. Directorul Electrocentale SA, Dragoş Gligor, ne-a dezvăluit această realitate, cu precizarea că creditorul are acest drept legal. Încasând banii direct de la asociaţii, Unicom nu mai trebuie să-i treacă prin conturile CET-ului. „Riscul ar fi să nu mai putem plăti salariile”, a precizat Gligor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!